Αστεροσκοπείο Τροόδους: Το έργο που βγήκε από το συρτάρι

Αστεροσκοπείο Τροόδους: Το έργο που βγήκε από το συρτάρι

«25 χρόνια πριν, υπήρξε μια ιδέα για τοποθέτηση τηλεσκοπίου και σήμερα χτίζεται το Αστεροσκοπείο Τροόδους»

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Πυρετωδώς εργάζονται στην κοινότητα Αγριδίων για την κατασκευή του Αστεροσκοπείου Τροόδους, ένα έργο που αναμένεται να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για νέους επισκέπτες στην περιοχή, διαθέτοντας εκτός από δύο τηλεσκοπία για πρωινή και βραδινή παρατήρηση, ειδικό χώρο για να μπορεί ο επισκέπτης να τοποθετεί το δικό του τηλεσκόπιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air, την Παρασκευή 17/12, ο κοινοτάρχης Αγριδίων, Ανδρέας Ευγενίου.

Ενάμιση εκατομμύριο ευρώ για να βλέπουμε τα άστρα και τον ήλιο

Το έργο, εκτιμάται γύρω στο €1.450.000 - €1.700.000 και ο χώρος στον οποίο κατασκευάζεται είναι εκμισθωμένος από το κράτος στην κοινότητα Αγριδίων στην οποία και θα ανήκει και θα είναι υπεύθυνη για την λειτουργία του. Επιπλέον, αναμένεται να δημιουργηθούν αρκετές θέσεις εργασίας και για προσωπικό και εξειδικευμένο προσωπικό για την λειτουργία του, κάτι που θα διαφανεί από την μελέτη.

Τι θα περιλαμβάνει το Αστεροσκοπείο

Το Αστεροσκοπείο θα περιλαμβάνει δύο τηλεσκόπια παρατήρησης, ένα για την νύχτα όπου θα μπορεί κάποιος να βλέπει τα αστέρια και ένα για την ημέρα, για την παρακολούθηση του ήλιου. Θα διαθέτει επίσης μια αστερομαρίνα, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να τοποθετήσουν τα δικά τους τηλεσκόπια για παρατήρηση και θα υπάρχει χώρος παρουσιάσεων καθώς και ένας χώρος υποδοχής.

Πόλος έλξης για πολίτες και σχολεία

Το εν λόγω έργο θα αποτελέσει πόλο έλξης για πολίτες και σχολεία, σημειώνει ο κ. Ευγενίου, προσθέτοντας ότι η περιοχή του Τροόδους και η ευρύτερη περιοχή είναι έτοιμη για αυτή τη μεγάλη αλλαγή που έρχεται. «Υπάρχουν αρκετά τουριστικά καταλύματα, καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα για να μπορούν να υποδεχθούν τον κόσμο και να τον εξυπηρετήσουν. «Δεν είναι πλέον θέμα κοινότητας», τόνισε.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα το έργο

Κληθείς να αναφερθεί που βρίσκονται οι εργασίες, σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου ορόφου του έργου και τώρα ετοιμάζεται η οροφή, ενώ τώρα διενεργούνται μελέτες για να καταδείξουν τον τρόπο διαχείρισης του Αστεροσκοπείου.

Το ιστορικό του υπό κατασκευή Aστεροσκοπείου

Η ιδέα του Αστεροσκοπείου, ξεκίνησε 25 χρόνια πριν, όπως ανέφερε ο κ. Ευγενίου. Μάλιστα όπως ανέφερε, η πρώτη ιδέα ήταν η δημιουργία κάποιου σημείου για τοποθέτηση τηλεσκοπίου. 

« Όταν το 2007 είχα αναλάβει πρόεδρος της Κοινότητας, ετοιμάζοντας το ρυθμιστικό σχέδιο είχα ενημερωθεί για την σκέψη, του Προέδρου Συνδέσμου Αποδήμων Αγριδιωτών και του τότε Δημάρχου Λατσιών, Κωστή Ευσταθίου, για δημιουργία ενός στεγάστρου για την τοποθέτηση τηλεσκοπίου για παρατήρηση. Την θεώρησα λίγο extreme έργο, αλλά ίσως να ήταν αυτό που θα δημιουργήσει επισκεψιμότητα στην περιοχή. Έτσι ξεκινήσαμε τότε με το Συμβούλιο μας την εκμίσθωση γης για το Αστεροσκοπείο».

Όταν η εκμίσθωση ολοκληρώθηκε, ο κ. Ευγενίου επικοινώνησε με την τότε Διευθύντρια Αναπτυξιακής Τροόδους, Κλέλια Βασιλειου, την σημερινή Επίτροπο Περιβάλλοντος ενημερώνοντας για τις ενέργειες τους. Αργότερα, το 2014, η κα. Βασιλείου επικοινώνησε ξανά μαζί με τον κ. Ευγενίου, ενημερώνοντας τον ότι μετά από την επίσκεψη του Αστροφυσικού Καθηγητή της NASA Θανάση Οικονόμου και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τζίβα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων εκφράστηκε η πρόθεση για δημιουργία Αστεροσκοπείου.

Τότε, η κα. Βασιλείου τους έδειξε το χώρο στα Αγρίδια, αφού είχε κατά νου την πρόταση για δημιουργία χώρου για τηλεσκόπιο και αφού κρίθηκε κατάλληλος ενημέρωσε την κοινότητα Αγριδίων και μια μικρή ομάδα ξεκίνησε τις διαδικασίες.

Όπως ανέφερε ο κ. Ευγενίου, ακολούθησαν δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αγκάλιασε την ιδέα για τη δημιουργία Αστεροσκοπείου και παρόλο που η κοινότητα Αγριδίων είναι μικρή, στηρίζει την ιδέα, σημείωσε.

«Να ετοιμάζονται σχέδια και να μπαίνουν στα συρτάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευγενίου.

'Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή 'Offsite on Air'' ο κ. Ευγενίου:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home