Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αστυνομία: Δράσεις σε Οδοφράγματα, Πύλα & Ναούς για κροτίδες

Offsite Team -
15.04.2022 - 06:30

Αστυνομία: Δράσεις σε Οδοφράγματα, Πύλα & Ναούς για κροτίδες

Οι σοβαροί κίνδυνοι και οι δράσεις της αστυνομίας - Το μήνυμα προς του νέους

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Για την κακή και επικίνδυνη συνήθεια με τις κροτίδες ενόψει του Πάσχα, τους κινδύνους αλλά και τις δράσεις της Αστυνομίας μίλησε στην εκπομπή “Offsite on Air” την Πέμπτη (14/4) ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας κ. Οδυσσέας Παπαδόπουλος.

Αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η εκστρατεία της Αστυνομίας η οποία είναι αφενός προληπτική και αφετέρου αντιδραστική, έχει ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες. 

Σε επίπεδο πρόληψης η Αστυνομία εντατικοποίησε την παρουσία της σε χώρους όπου γίνεται παραλαβή κροτίδων, στα οδοφράγματα αλλά και στην Πύλα, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η εισροή στην Δημοκρατία των επικίνδυνων σκευασμάτων τα οποία δεν είναι ελεγμένα. 

«Έχουμε εντατικοποιήσει και τις περιπολίες μας, έχουμε εκπονήσει ειδικό σχέδιο δράσης αυτή την περίοδο το οποίο θα κορυφωθεί την Μεγάλη Εβδομάδα με γνώμονα να κρατήσουμε τον κόσμο ασφαλισμένο». 

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως έγιναν και διαλέξεις σε σχολεία κυρίως σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Η Αστυνομία προσέγγισε τον μαθητόκοσμο ώστε να τους δείξουν τις τραγικές συνέπειες των κροτίδων αλλά και να τους σπρώξουν ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τις κροτίδες.

Ερωτηθείς ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας εάν η κατάσταση με τις κροτίδες βελτιώνεται ή χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο, απάντησε πως δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια υπήρχε και το θέμα της πανδημίας. «Φέτος, μέχρι στιγμής έχουμε κατάσχει γύρω στα 8,500 είδη πυροτεχνίας από τα οποία οι 3,500-4,000 είναι κροτίδες». 

Φέρνουν κροτίδες μέσω διαδικτύου

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε πως η “εμπορία” κροτίδων αποφέρει και μεγάλα κέρδη. Πρόσθεσε δε πως η μερική αδυναμία επιτήρησης της πράσινης γραμμής ευνοεί την εισροή κροτίδων. 

«Πολλές κροτίδες έρχονται μέσω των νόμιμων εισόδων της Δημοκρατίας από το διαδίκτυο. Είναι πολύ εύκολο να παραγγείλεις οτιδήποτε και να γραφτεί το δελτίο αποστολής σε οποιονδήποτε άλλον. Είναι σχεδόν αδύνατον να ανιχνευτούν όλα τα πακέτα που έρχονται από το εξωτερικό στην Κύπρο». 

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στους νεαρούς ηλικιακά, ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε πως «ένας σωστά γαλουχημένος έφηβος θεωρώ ότι θα γίνει πολύ συνειδητοποιημένος ενήλικας και σε αυτό στοχεύουμε. Μια κροτίδα μπορεί να φαίνεται αθώα, είναι όμως πολύ επικίνδυνη. Δυστυχώς ο κίνδυνος είναι αόρατος, δεν μπορείς να τον δεις και να τον αντιληφθείς».

Κατασκευάζουν κροτίδες και δημοσιεύουν τα βίντεο στα social media

Στα social media και κατά κύριο λόγω στο tik tok κυκλοφορούν βίντεο με νέους να κατασκευάζουν κροτίδες. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως «ο σκοπός μας δεν είναι να υπάρξει νομική συνέπεια για τον οποιονδήποτε. Ο σκοπός είναι να προλάβουμε τα χειρότερα. Εάν εντοπίσουμε την πηγή του βίντεο ενδεχομένως να σώσουμε έναν νεαρό από ένα ακρωτηριασμό ή κάποιον άλλο που θα είναι δίπλα του».

Αυξάνεται η αστυνόμευση στους Ναούς της Μεγάλη Εβδομάδα

Ενόψει και της Μεγάλης Εβδομάδας, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως θα εκπονηθεί από την Αστυνομία ειδικός σχεδιασμός και αναμένεται να υπάρχει περισσότερη αστυνόμευση στους Ιερούς Ναούς. 

Σε σχέση με το έθιμο της λαμπρατζιάς, ανέφερε πως παρόλο που απαγορεύεται το άναμμα της πυρκαγιάς, είναι ένα έθιμο το οποίο πρέπει να διατηρηθεί, ωστόσο θα πρέπει να διατηρηθεί σε ασφαλή πλαίσια. 

«Δηλαδή να γίνει με τη συνεννόηση της κοινοτικής αρχής, της εκκλησιαστικής αρχής, η επιθεώρηση του χώρου από την Πυροσβεστική. Να υπάρχει μια ασφάλεια γύρω από την λαμπρατζιά». 

Μακριά από τον κίνδυνο, μακριά από κροτίδες

Καταληκτικά ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας έστειλε μήνυμα στους πολίτες και κυρίως στους νεαρούς. 

«Σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε για να μείνουμε όλοι ασφαλείς, δεν περισσεύει κανένας. Συλλογικά πρέπει γονείς, σχολεία, αστυνομία, κοινωνία, ΜΜΕ, να προσεγγίσουμε κυρίως τους νεαρούς και να τους προτρέψουμε συνειδητά να μείνουν μακριά από τον κίνδυνο. Η κάθε κροτίδα είναι κίνδυνος. Μακριά από τον κίνδυνο, μακριά από κροτίδες». 

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε στην εκπομπή “Offsite on Air” ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας

Home