Αστυνομία Ζώων: Ο ρόλος της και η εκπαίδευση αστυνομικών

Αστυνομία Ζώων: Ο ρόλος της και η εκπαίδευση αστυνομικών

Τι θα κάνει η Αστυνομία Ζώων

Toυ Γιώργου Μιχαηλίδη

Είκοσι περίπου μέρες μετά από την ψήφιση της νομοθεσίας για τη σύσταση Αστυνομίας των Ζώων παραμένουν οι εκκρεμότητες.  Αφού ολοκληρώθηκε το τυπικό μέρος με τη  δημοσιοποίηση της νομοθεσίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας θα αρχίσει η τροποποίηση των διαδικασιών της Αστυνομίας.

Όπως πληροφορούμαστε, η νεοσυσταθείσα Αστυνομία των Ζώων θα επανδρώνεται από δυο αστυνομικούς σε κάθε πόλη μαζί με ένα αξιωματικό / υπεύθυνο. Αρμοδιότητα της Αστυνομίας για τα Ζώα, θα είναι η διερεύνηση υποθέσεων  παγκύπρια

Επισημαίνεται ότι οι αστυνομικοί που θα ενταχθούν στο κλιμάκιο της Αστυνομίας των Ζώων θα εκπαιδευτούν σε θέματα διερεύνησης υποθέσεων κακομεταχείρισης και κακοποίησης ζώων και θα συνεργάζονται με τις Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας Ζώων και την Κοινοτική Αστυνόμευση.

Ο πρόεδρος του Κόμματος των Ζώων Κυριάκος Κυριάκου εξέφρασε την αγωνία του για το γεγονός ότι ακόμα δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία. Ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι τη  Δευτέρα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Υπουργό Δικαιοσύνης ενώ θέλει να μιλήσει και με τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου.

Ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι o ίδιος πρότεινε στην Αστυνομία την εκπαίδευση των αστυνομικών σπό Βρετανούς ειδικούς.

Τι θα κάνει η Αστυνομία ζώων

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αρμοδιότητα της Αστυνομίας για τα Ζώα, θα είναι η διερεύνηση υποθέσεων κακοποίησης και κακομεταχείρισης ζώων, παγκύπρια. Τα μέλη της, θα λαμβάνουν κατά τον χρόνο του ορισμού τους από τον Αρχηγό Αστυνομίας και στη συνέχεια σε τακτά χρονικά διαστήματα, κατάλληλη και ειδική εκπαίδευση σε θέματα διερεύνησης υποθέσεων κακομεταχείρισης και κακοποίησης ζώων και θα συνεργάζονται με τις Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας Ζώων και την Κοινοτική Αστυνόμευση.

Επίσης, το ΥΔΔΤ βρίσκεται στο στάδιο μελέτης, μαζί με την Αστυνομία και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, του εκσυγχρονισμού/ αύξησης των ποινών για την κακομεταχείριση, κακοποίηση και βασανισμό ζώων.

Home