Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Aτταλίδου: Οι πέντε ενέργειες για την εκρίζωση της διαφθοράς

Offsite Team
- 15.12.2021

Aτταλίδου: Οι πέντε ενέργειες για την εκρίζωση της διαφθοράς

Γιατί η Αλεξάνδρα Ατταλίδου δεν θεωρεί καλή την βράβευση της κατά της Διαφθοράς

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Η βραβευμένη από τις ΗΠΑ με το Διεθνές Βραβείο Πρωταθλητών κατά της Διαφθοράς 2021, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή Offsite On Air, την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου και αναφέρθηκε στην σημασία της βράβευσης της, επισημαίνοντας ότι η διαφθορά στην  Κύπρο έφτασε σε όλες τις αποφάσεις. Η κα. Ατταλίδου σημείωσε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση και ειδικά στην 2η της πενταετία, ευθύνεται για την σύνδεση της χώρας μας με όλες τις συζητήσεις που γίνονται για το ξέπλυμα και την φοροδιαφυγή. Την ίδια ώρα η κα. Ατταλίδου υπέδειξε πέντε ενέργειες με τις οποίες θα καταπατηθεί η διαφθορά στην Κύπρο.

Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο κατά της Διαφθοράς η κα. Ατταλίδου

Αρχικά, σχολιάζοντας την διάκριση που έχει λάβει, δήλωσε  ότι, «δεν είναι καλό να παίρνει κάποιος αυτό το βραβείο, γιατί σημαίνει ότι υπάρχει διαφθορά στην χώρα του». Ταυτόχρονα ανέφερε ότι η βράβευση της, σημαίνει ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο και ότι πρέπει να συνεχίσει ανεξαρτήτως πως αντιδρούν οι κυβερνώντες στο θέμα της διαφθοράς». 

Η ίδια μάλιστα ανέφερε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ βραβεύουν κάποιον από την Κύπρο, καθώς στο παρελθόν και η κα. Ρίτα Σούπερμαν, βραβεύτηκε ως ήρωας κατά της Εμπορίας Προσώπων, καθώς εργαζόταν στην αστυνομία και προΐστατο της υπηρεσίας που ασχολείτο με το trafficking. Οι ΗΠΑ, κατά την κα. Ατταλίδου, επέλεξαν φέτος να βραβεύσουν με το Διεθνές Βραβείο Πρωταθλητών κατά της Διαφθοράς 2021 καθώς, είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, το τεράστιο πρόβλημα απώλειας πόρων από τις πραγματικές οικονομίες λόγω της διαφθοράς, της δωροδοκίας, του ξεπλύματος, της φοροδιαφυγής και της φορο - αποφυγής. 

«Είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κόσμο και όσοι άνθρωποι αντιστέκονται στην διαφθορά ή προσπαθούν να την καταπολεμήσουν, είναι άνθρωποι οι οποίο κατά τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, αξίζουν να βραβεύονται ή να τους συμπαραστέκεται με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση των ΗΠΑ», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι, φέτος βραβεύτηκαν 12 προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Στην συγκεκριμένη κυβέρνηση οι ευθύνες για την διαφθορά

Η κ.α Ατταλίδου εκτιμά ότι έχουν κάνει τεράστια ζημιά στην Κύπρο τα σκάνδαλα στα οποία συμμετέχουν ή εμφανίζονται να συμμετέχουν, στελέχη της κυβέρνησης ή συγγενικά τους πρόσωπα. «Θεωρώ ότι η Κύπρος ως μια μικρή χώρα με ένα μεγάλο άλυτο πρόβλημα, όπως είναι το Κυπριακό, θα έπρεπε να είναι μια χώρα που δεν θα δακτυλοδειχνόταν από άλλες χώρες».

«Χρειαζόμαστε όλο το πολιτικό κεφάλαιο που έχουμε για τα πιο σημαντικά και μεγάλα προβλήματα που έχουμε», ανέφερε. Δυστυχώς, πρόσθεσε, πολιτικά πρόσωπα και άτομα του Δημοσίου τα οποία είναι και επίορκοι, δηλαδή έχουν καταπατήσει τον όρκο του αξιώματος τους. «Όταν λαμβάνουμε ένα δημόσιο αξίωμα, είτε είμαστε εκλελεγμένοι είτε διορισμένοι, καθήκον μας είναι να υπηρετήσουμε το συμφέρον των πολιτών της χώρας μας και της χώρας μας.

Η κα. Ατταλίδου υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση, ειδικά στην 2η της πενταετία, έχει κάνει μεγάλη ζημιά στην χώρα μας, την έχει διασύρει, καθώς έχουν γίνει ταινίες για τα θέματα διαφθοράς της χώρας μας, έχει συνδεθεί το όνομα μας σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται για το ξέπλυμα και την φοροδιαφυγή, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και σε άλλους θεσμούς.

Μάλιστα σημείωσε ότι αφού συζητήθηκε στην Βουλή το θέμα των Pandora Papers, ήρθε εκπρόσωπος του Προέδρου με 10σελιδο κείμενο ότι η κυβέρνηση εργάζεται κατά της διαφθοράς και μετά έστειλε νομοσχέδιο στη Βουλή για την Αρχή κατά της Διαφθοράς χωρίς όμως να την περιβάλλει εξουσία. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι κάνει κάτι για τη διαφθορά, αλλά κατά την άποψη μου δεν έχει καμία διάθεση να κτυπήσει την διαφθορά», σημείωσε διερωτώμενη, «σε ποια χώρα του κόσμου, κυβέρνηση υιοθετεί πολιτική από την οποία πλουτίζει και άνθρωποι που είναι στα ανώτατα αξιώματα αλλά και συγγενείς τους».

Χαρακτήρισε μάλιστα, απαράδεκτο και ντροπή, που συνεχίζουμε σαν να μην έγινε τίποτα ενώ σε άλλη χώρα θα ήταν σπίτι τους ίσως και θα ήταν υπόδικο. Η διαφθορά έφτασε σε όλες τις αποφάσεις, πρόσθεσε, ενώ αναρωτήθηκε, «σε ποια χώρα θεσμοθετείται με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου η παραβίαση νόμων και κανονισμών τους οποίους εγκρίνει η Βουλή και έρχεται μετά το Υπουργικό και επικαλούμενο δήθεν το δημόσιο συμφέρον και δίνει παρεκκλίσεις.

«Θεσμοθετημένη η διαφθορά στην Κύπρο»

Παράλληλα η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τόνισε ότι αυτό είναι θεσμοθετημένη διαφθορά και έχει τεράστιο αντίκτυπο και στο περιβάλλον, το οποίο εκεί καταπονήσει.

Για παράδειγμα, σημείωσε, η κυβέρνηση λέει ότι θα κάνει πράγματα για το περιβάλλον με τον Πρόεδρο να πηγαίνει στο εξωτερικό και κάνει μεγαλόστομες δηλώσεις, ενώ την ίδια ώτα έχουμε τις πιο χαμηλές επενδύσεις για πρόληψη και προστασία του περιβάλλοντος. Ακόμη, για τις πυρκαγιές, είμαστε από τις χειρότερες χώρες σε επιδόσεις και απλά κάθε φορά που καίγεται ο τόπος μας, ψάχνουμε να βρούμε γιατί δεν είχαμε λάβει τα μέτρα.

Μάλιστα η κα. Ατταλίδου, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να καταπολεμήσει την διαφθορά,  χαρακτηρίζοντας πολύ λάθος, τους διορισμούς, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και Υπουργών οι οποίοι βρίσκονταν στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν η Κύπρος ενέκρινε το 53% των διαβατηρίων παράνομα. «Δηλαδή παραβίασε τους ίδιους τους κανονισμούς». 

Αναφερόμενη σε άλλο παράδειγμα, σημείωσε ότι συγγενικό πρόσωπο του Προέδρου, αποσπάστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών και χειριζόταν σχεδόν από μόνος του αυτό το θέμα. «Ό Υπουργός Εσωτερικών όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, βγήκε στην δημοσιότητα και έψαχνε να βρει ενόχους μεταξύ μας ενώ βρίσκεται στη Βουλή ν/σ για να προστατεύουν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», ανέφερε.

Η κα. Ατταλίδου, σημείωσε ότι αυτός που έδωσε τα στοιχεία είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, για το συμφέρον των πολιτών που εξυπηρετεί, ενώ η κυβέρνηση υπηρετεί το συμφέρον αυτών που χρησιμοποιούν τις πολιτικές για να πλουτίζουν και οι οποίοι κατά εμένα είναι επίορκοι και θα έπρεπε να εκδιωχθούν ποινικά.

Οι πέντε ενέργειες για καταπάτηση της διαφθοράς

Η κα. Ατταλίδου υπογράμμισε πως πρώτα από όλα, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στην κυβέρνηση να παρεκκλίνει από κανονισμούς τους οποίους έχει εγκρίνει ή έχουν υιοθετηθεί στην Βουλή και στην περίπτωση που αυτό πρέπει να γίνει  θα πρέπει να το εγκρίνει η Βουλή.

«Είναι αδιανόητο, αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο που δεν το ψήφισε στην πραγματικότητα κανένας, να παίρνει αποφάσεις, όπως πχ να δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να κτίζει πάνω στην παραλία ενώ θα έπρεπε να είναι προστατευμένη περιοχή», σημείωσε.

Το δεύτερο σημείο, κατά την κα. Ατταλίδου, είναι η Αρχή κατά της Διαφθοράς να έχει ανακριτικές εξουσίες. «Δεν μπορεί να έχουμε μια Αρχή και να πληρώνουμε 5 ανθρώπους και προσωπικό για να κάνουν εκθέσεις, αλλά να έχουν ανακριτικές εξουσίας ούτως ώστε εκεί που υπάρχουν μαρτυρίες να πηγαίνουν κατευθείαν στον Γενικό Εισαγγελέα για να ξεκινά η δίωξη, για να μην ξεκινά από την αρχή η Αστυνομία. Μάλιστα, πρόσθεσε, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι μπορεί να έχει κάνει έρευνα η Αρχή, αλλά αν ξεκινήσει η Αστυνομία, τότε η Αρχή πρέπει να σταματήσει, επομένως όση δουλειά έγινε από την Αρχή να πετάγεται στα σκουπίδια.

Η Τρίτη ενέργεια που προτείνει η κα. Ατταλίδου, είναι το «Πόθεν Έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων, ανώτατων αξιωματούχων και κυβερνητικών υπαλλήλων, πρέπει να ελέγχεται από την Αρχή κατά της Διαφθοράς και πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά, να παρακολουθείται όχι πόσα χρήματά έχει όταν μπαίνει στην πολιτική αλλά τι αποκτά όταν μπαίνει στην πολιτική, από που τα απόκτησε και πως.  «Διαφθορά, εξασκούν πολιτικά πρόσωπα και ανώτεροι αξιωματούχοι, οι οποίοι λόγω της θέσης τους, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις πολιτικές για ίδιον όφελος», επεσήμανε.

Τέταρτη ενέργεια, πολύ σημαντική, μαζί και με του Whistleblowers (μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος), που επιτέλους πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην δέχονται να γίνονται όργανα στα χέρια πολιτικών και να παίρνουν αποφάσεις οι οποίες είναι παράνομες, πρέπει να υπάρξει μηδενική ανοχή από τις διωκτικές αρχές. Σύμφωνα με την κα. Ατταλίδου, υπάρχουν διωκτικές αρχές οι οποίες δεν έκαναν τίποτα. Για παράδειγμα, σημείωσε, είχαμε συζήτηση στη Βουλή και έχουμε μια υπηρεσία που ονομάζεται ΜΟΚΑΣ, η οποία θεωρεί ότι για να κάνει έρευνα πρέπει να την ειδοποιήσει κάποιος δικηγόρος, μια τράπεζα. Πέρασαν εκατομμύρια, μην πω δισεκατομμύρια από την χώρα από εικονικές εταιρείες, εταιρείες κέλυφος και η ΜΟΚΑΣ δεν θεώρησε σωστό να κάνει ελέγχους από μόνη της. Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε ένα κράτος που στην πραγματικότητα δεν θέλει να καταπολεμήσει την διαφθορά».

Τέλος η κα. Ατταλίδου, επεσήμανε ότι οι πολίτες πρέπει να ξεσηκωθούν γιατί η διαφθορά υποσκάπτει την Δημοκρατία, δεν υπηρετούνται τα συμφέροντα των πολιτών, χάνεται χρήμα που θα έπρεπε να μπαίνει στην πραγματική οικονομία και στις πολιτικές που υπηρετούν τους πολίτες, δηλαδή στην υγεία, την παιδεία στις κοινωνικές πολιτικές που σχετίζονται με επιδόματα και ανατ. αυτού καταλήγουν στα χέρια εκείνων που μπήκαν στην πολιτική όχι για να υπηρετήσουν τον λαό αλλά για να ωφεληθούν οι ίδιοι προσωπικά.

Δείτε όσα ανέφερε στην εκπομπή Offsite On Air, η κα. Ατταλίδου:

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home