Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αύριο στην Κύπρο τα δύο ελικόπτερα που εκμίσθωσε το Τμήμα Δασών

Offsite Team -
25.07.2022 - 14:48

Αύριο στην Κύπρο τα δύο ελικόπτερα που εκμίσθωσε το Τμήμα Δασών

Θα ανεβάσουν τον αριθμό των πτητικών μέσων, των οποίων η βασική αποστολή είναι η αεροπυρόσβεση, στα οκτώ

Την Τρίτη αναμένονται να φτάσουν στην Κύπρο τα δύο ελικόπτερα που εκμίσθωσε το Τμήμα Δασών, ανεβάζοντας τον αριθμό των πτητικών μέσων των οποίων η βασική αποστολή είναι η αεροπυρόσβεση, στα οκτώ, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια τα δυο ελικόπτερα να είναι έτοιμα από το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο.

Αναφερόμενος σε πρόσφατο δημοσίευμα του Πολίτη το οποίο αναφέρεται σε «Περίεργη επιμονή για τα ρωσικά ελικόπτερα», όσον αφορά την εκμίσθωση των δύο ελικοπτέρων Kamov, ο κ. Αλεξάνδρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι η επιλογή έγινε μετά από διαγωνισμό και ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε προτίμηση από μέρους τους στα συγκεκριμένα ελικόπτερα.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

«Εμείς θέσαμε κάποιες προδιαγραφές, με τις πιο βασικές, να μπορούν να μεταφέρουν τουλάχιστον τρεισήμισι τόνους νερού και η διάρκεια πτήσης τους, σε σχέση με τα καύσιμά τους, να είναι δύο ώρες. Άρα το τι προέκυψε στην πορεία ήταν αποτέλεσμα της χαμηλότερης τιμής», είπε ο κ. Αλεξάνδρου.

Είπε ότι τα ελικόπτερα τα οποία προσφέρθηκαν με την χαμηλότερη τιμή ήταν τα Kamov. Είπε ακόμη ότι το Τμήμα Δασών εξασφάλισε την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών για τη διαθεσιμότητα των πιστώσεων γι’ αυτό, την έγκριση της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων όσον αφορά τα έγγραφα του διαγωνισμού, ενώ «η εισήγηση που κάνει το Τμήμα Δασών πάει στο Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου». Είπε ότι στο συγκεκριμένο Συμβούλιο συμμετέχουν μεταξύ άλλων και η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων και ο Γενικός Ελεγκτής. «Δεν αποφασίσαμε εμείς ή είχαμε προτίμηση να φέρουμε Kamov», είπε ο κ. Αλεξάνδρου.

Τα δύο ελικόπτερα αναμένονται να αφιχθούν αύριο, Τρίτη είπε, και η διαδικασία του διαγωνισμού προβλέπει ότι πρέπει να ελεγχθούν αν είναι σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Δηλαδή, πρόσθεσε, θα ελεχθεί αν όντως μπορούν να μεταφέρουν την ποσότητα νερού που αναφέρεται στους όρους, και θα γίνουν κάποιοι έλεγχοι όσον αφορά τα πληρώματα, γιατί είναι και αυτά μέσα στην εκμίσθωση υπηρεσιών. Αυτά, είπε, αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή. «Αμέσως μετά γίνεται μια εισαγωγική εκπαίδευση, θα την έλεγα, για την ενημέρωση των πληρωμάτων για τις συνθήκες της Κύπρου, τον τρόπο που διεξάγονται οι ειδικές επιχειρήσεις, έτσι να διασφαλίσουμε τόσο την ασφάλεια των πτητικών επιχειρήσεων, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους κατά τη διάρκεια της αεροπυρόσβεσης», είπε ο κ. Αλεξάνδρου.

 Όταν ολοκληρωθεί και αυτό το μέρος, τότε τίθενται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, πρόσθεσε. «Θα καταβληθεί προσπάθεια να είναι έτοιμα από το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, με την ένταξη των δύο ελικοπτέρων ανεβαίνει ο αριθμός των πρωτευόντων πτητικών μέσων – δηλαδή τα πτητικά μέσα που η βασική τους αποστολή είναι η αεροπυρόσβεση – στα οκτώ. «Πέρσι είχαμε έξι πρωτεύοντα και είχαμε θέσει ως στόχο να τα αυξήσουμε στα οκτώ. Άρα υλοποιείται αυτός ο στόχος», είπε. Πρόκειται για έξι αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα Kamov.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι έχει και η Πυροσβεστική και το Τμήμα Δασών drones για την παρακολούθηση περιοχών για πρόληψη πυρκαγιών. Μιλώντας για το Τμήμα Δασών, είπε ότι υπάρχει συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου μέχρι να είναι έτοιμο το Τμήμα Δασών να τα διαχειρίζεται από μόνο του. «Κάνουν περιπολίες, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες σε διάφορες περιοχές», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή έχουν ένα drone και ο στόχος είναι άμεσα για ένα δεύτερο. Ο κ. Αλέξανδρου είπε όμως ότι αξιοποιούν και την Πολιτική Άμυνα όσον αφορά τη χρήση drones, αλλά και μια κάμερα που δίνει πληροφόρηση για εντοπισμό πυρκαγιάς, του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Εθνικής Φρουράς.

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε ότι αυτές τις ημέρες είναι πιο δύσκολες οι συνθήκες, καθώς έχουν ανεβεί οι θερμοκρασίες, και είναι πολύ χαμηλή η σχετική υγρασία, γεγονός που κάνει το έργο τους δυσκολότερο.

«Θέλουμε τον κόσμο να αποφύγει ενέργειες και δραστηριότητες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά», και να μην χρησιμοποιούν εργαλεία που παράγουν σπινθήρες ή θερμότητα, όπως τα σμυρίλια, είπε. «Έτσι και χρησιμοποιήσεις σμυρίλιο και υπάρχουν χόρτα, με μαθηματική ακρίβεια θα έχουμε πυρκαγιά», είπε ο κ. Αλεξάνδρου, επισημαίνοντας ότι σε τέτοιες καιρικές συνθήκες, αν προκληθεί μια εστία φωτιάς, δεν θα μπορέσει κάποιος να την αντιμετωπίσει και θα δημιουργηθεί πυρκαγιά.

Υπενθύμισε ότι το άναμμα φωτιάς «απαγορεύεται οπουδήποτε στην ύπαιθρο και στα δάση», και επιτρέπεται μόνο στους διαρρυθμισμένους χώρους εντός των εκδρομικών χώρων του Τμήματος Δασών. Προέτρεψε ακόμη το κοινό να είναι πολύ προσεκτικό όταν παρασκευάζει φαγητό σε εξωτερικό χώρο, κυρίως στα κάρβουνα στις εξοχικές του οικίες σε περιοχές της υπαίθρου.

Ανάγκη διαχείρισης της βλάστησης

Ο κ. Αλεξάνδρου εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα που μαίνονται εδώ και μέρες, στην Ισπανία, όπου, όπως είπε, υπήρξαν δύο ή τρεις πυρκαγιές πέντε φορές την έκταση της πυρκαγιάς στον Αρακαπά, και στην Καλιφόρνια, όπου, «εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο την ερχόμενη εβδομάδα,» είπε ότι οι δασικές πυρκαγιές «είναι πλέον μάστιγα».

Είπε ότι σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, ένας παράγοντας που οδηγεί σε δασικές πυρκαγιές είναι και η έλλειψη διαχείρισης της βλάστησης.

Αναφέρθηκε σε αντιδράσεις ενάντια στις δράσεις του Τμήματος Δασών όσον αφορά την υλοτομία κάποιων δέντρων στο πλαίσιο διαχείρισης της βλάστησης.

«Το Δάσος της Πάφου, μια μεγάλη συμπαγής έκταση 60.000 εκταρίων, αν το αφήσουμε από μόνο του, να μην κοπεί ένα δέντρο, ή άλλες ενέργειες, σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις», εξήγησε.

Είπε ότι το Δάσος της Πάφου παράγει, με επιστημονικό τρόπο μετρημένη, μια ποσότητα ξυλείας 45.000 κυβικά μέτρα ενώ το Τμήμα Δασών, αφαιρεί 2.500 κυβικά μέτρα με την υλοτομία κάποιων δέντρων, που επιλέγονται «προσεκτικά, ένα προς ένα». «Και υπάρχει αντίδραση να μην τα αφαιρούμε,» πρόσθεσε.

Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζεται διαχείριση», όπως το να ενθαρρυνθεί η βόσκηση στις παρυφές, των δασών, γιατί, όπως είπε, είναι από τις παρυφές που ξεκινούν οι πυρκαγιές και η ελεγχόμενη καύση.

Είπε ότι πρέπει να «εμπιστευτεί ο κόσμος» τη διαχείριση που έκανε το Τμήμα Δασών μέχρι σήμερα «και έχουμε αυτά τα δάση σε αυτήν την κατάσταση για την οποία εμείς νοιώθουμε περήφανοι».

Ανέφερε ότι τα κρατικά δάση είναι το 60% του δικτύου Νατουρα, και φιλοξενούν τα 101 από τα 142 ενδημικά φυτά της Κύπρου.

«Είναι με αυτή τη διαχείριση που θα βοηθήσουμε την βιοποικιλότητα, να διατηρήσουμε τα δάση μας σε αυτή την κατάσταση και προ πάντων να τα έχουμε σε τέτοια κατάσταση που να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές. Διαφορετικά, δεν θα μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Αλεξάνδρου.

(ΚΥΠΕ)

Home