Αυτά προτείνουν οι ειδικοί για Πάσχα, σχολεία & γυμναστήρια

Αυτά προτείνουν οι ειδικοί για Πάσχα, σχολεία & γυμναστήρια

Πόσα άτομα θα επιτρέπονται στο πασχαλινό τραπέζι & πώς θα γίνει ο εκκλησιασμός την Μεγάλη Εβδομάδα

Ρεπορτάζ: Χαρούλα Αλέξη

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία. Οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Ασθενείς περιθάλπτονται στους διαδρόμους των νοσηλευτηρίων,  ακόμη και στα ασθενοφόρα εξαιτίας της έλλειψης κλινών.

Οι νοσηλείες και οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας αποτελούν το κλειδί για το επόμενο βήμα της χώρας - ωστόσο τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να μεταφραστούν σε περαιτέρω νοσηλείες, εντείνοντας την ανησυχία.

Η συμβουλευτική ομάδα τάσσεται κατά των χαλαρώσεων και κυρίως τις ημέρες του Πάσχα, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν κατά την χθεσινοβραδινή τους συνεδρίαση για αξιολόγηση της κατάστασης. Οι ειδικοί εισηγούνται την παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 15 Μαϊου, ωστόσο ενδέχεται να δοθούν εξαιρέσεις.  

Συγκεκριμένα προτείνουν όπως το Μεγάλο Σάββατο η βραδινή απαγόρευση της κυκλοφορίας τεθεί σε ισχύ στη μία τα ξημερώματα, και ως εκ τούτου, οι πιστοί θα μπορούν να γιορτάσουν την Ανάσταση στα προαύλια των εκκλησιών, και υπό την πιστή εφαρμογή των μέτρων. 

Δεν αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στον αριθμό των συναθροιζομένων στα σπίτια την Κυριακή του Πάσχα. Στο Πασχαλινό τραπέζι θα μπορούν να καθίσουν οι μόνιμα διαμένοντες σε μία οικία συν 4 επιπλέον άτομα από άλλα νοικοκυριά. 

Οι ειδικοί εισηγούνται όπως μετά τις διακοπές του Πάσχα επιστρέψουν στα θρανία μόνο οι μαθητές της τρίτης Λυκείου οι οποίοι θα παρακαθίσουν σε τελικές εξετάσεις. Ενώ προτείνουν όπως οι υπόλοιπες βαθμίδες, επιστρέψουν μία εβδομάδα αργότερα. 

Όλα φυσικά εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.  

Αλλαγές αναμένεται να προκύψουν και στα γυμναστήρια καθώς οι ειδικοί εισηγούνται όπως οι αθλούμενοι σε κλειστούς χώρους εκγύμνασης έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Όλες οι εισηγήσεις ωστόσο, τελούν υπό την αίρεση του Υπουργικού που συνεδριάζει αύριο στις 11 το πρωί και μετά την ολοκλήρωση του θα γίνουν και οι ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση. 

Στο μεταξύ, αλλάζει η  ροή προγραμματισμού των ραντεβού για εμβολιασμο κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι αλλάξει ο προγραμματισμός, εξαιτίας, του χαμηλού ενδιαφέροντος που παρατηρείται στη διευθέτηση ραντεβού τη δεύτερη  ημέρα του ανοίγματος της Πύλης Εμβολιασμού.

Απο τούδε και στο εξής, η Πύλη θα παραμένει ανοικτή για κάθε ηλικιακή ομάδα μόνο για μια μέρα, ούτως ώστε να ανεβάσει στροφές το εμβολιαστικό πρόγραμμα και προχωρήσει ταχύτερα το εμβολιαστικό πλάνο.

Σήμερα άνοιξε στις 7 και 30 το πρωί η πύλη εμβολιασμού για άτομα ηλικίας 49 και 50 ετών, στην διάθεση των οποίων διατέθηκαν 16 χιλιάδες ραντεβού. 

Αύριο η πύλη θα είναι στη διάθεση των ατόμων ηλικίας 47 και 48 ετών. Την Παρασκευή δικαίωμα διευθέτησης ραντεβού θα έχουν τα άτομα ηλικίας 45 και 46 ετών. Τώρα το Σάββατο θα δοθεί άλλη μια ευκαιρία στα άτομα ηλικίας 57 και 58 ετών ενώ την Κυριακή δικαίωμα για διευθέτηση ραντεβού θα έχουν τα άτομα ηλικίας 59 και 60 ετών

Στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, από αύριο ή τη Δευτέρα το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο είναι μονοδοσικό, θα ενταχθεί και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κύπρου. 

Αυτή τη στιγμή στις αποθήκες του Υπουργείου Υγείας φυλάσσονται 2400 δόσεις του εμβολίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε και νέα παραλαβή. Συνολικά η Κύπρος έχει παραγγείλει 200 χιλιάδες δόσεις και κάθε εβδομάδα θα έχουμε νέα παραλαβή.

Home