Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυτές είναι οι αποφάσεις του Υπουργικού για COVID

Offsite Team -
04.11.2021 - 10:55

Αυτές είναι οι αποφάσεις του Υπουργικού για COVID

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για την πανδημία

Την παράταση των μέτρων κατά της διασποράς της COVID-19, καθώς και την επέκταση του ηλικιακού ορίου για εμβολιασμό με ενισχυτική δόση στα 50 έτη και στα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία, αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

>>>Σκέψεις για υποχρεωτικά τεστ και σε εμβολιασμένους

Το Υπουργικό Συμβούλιο μελέτησε τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν τις τελευταίες μέρες, και έλαβε υπόψη το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα στην Κύπρο και διεθνώς εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί νέα έξαρση. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηπαντέλα, σε πολλά κράτη της Ευρώπης ήδη παρατηρείται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, που αναγκάζει τα κράτη να επαναφέρουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σε συνέχεια των δεδομένων αυτών, αλλά και για να δοθεί χρόνος για παρακολούθηση και επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την επέκταση των ισχυόντων μέτρων μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2021.

Επιπρόσθετα, και κατόπιν εισήγησης από την πλειοψηφία των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση για μείωση του ηλικιακού ορίου για χορήγηση ενισχυτικής δόσης στα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχουν παρέλθει απαραίτητα έξι μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ενισχύεται η θέση ότι σταδιακά η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης θα πρέπει να επεκταθεί στον γενικό πληθυσμό, αφού παρατηρείται πως, με την πάροδο συγκεκριμένης χρονικής περιόδου από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος, η ανοσία φθίνει και υπάρχει σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για νόσηση και νοσηλεία.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για συμπερίληψη στις ευπαθείς ομάδες που έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό με ενισχυτική δόση των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία (άτομα με ΔΜΣ> 40, ή ΔΜΣ >=35 και μεταβολικό σύνδρομο) ανεξαρτήτως ηλικίας, τα οποία είχαν εμβολιαστεί στην α’ φάση του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον εμβολιασμό με ενισχυτική δόση είναι να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα έξι μηνών από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Διευκρινίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας θα ενημερώσει τις επόμενες μέρες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης στα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω και στα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία.

Home