Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυτές είναι οι παραιτήσεις των προέδρων της Κυπριακής Βουλής

Offsite Team -
15.10.2020 - 11:59

Αυτές είναι οι παραιτήσεις των προέδρων της Κυπριακής Βουλής

Thumbnail

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό

Η παραίτηση του προέδρου της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης φέρνει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Η Οffsite έψαξε το θέμα και μόνο δυο ήταν οι παραιτήσεις  προέδρων βουλής στα 60 χρόνια ζωής της Κύπριακής Δημοκρατίας. Οι δυο  παραιτήσεις έγιναν για λόγους  εκλογής στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τους μ. Σπύρο Κυπριανού και Δημήτρη Χριστόφια που ανέλαβαν το 1977 και το 2008 την προεδρία της Δημοκρατίας. Το 1977 ο Σπύρος Κυπριανού ανέλαβε το ύπατο αξίωμα της Κύπρου μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Το 2007 ο μ.Δημήτρης Χριστόφιας παραιτήθηκε των καθηκόντων του ως προέδρου της Βουλής για να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας στην οποία εξελέγη.

Ταυτοχρόνως, άλλοι  δυο βουλευτές ο τότε πρόεδρος του ΔΗΚΟ μ. Τάσσος Παπαδόπουλος το 2003 και ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης το 2013 υπέβαλαν την παραίτησή τους ως βουλευτές αφού εκλέγηκαν στο προεδρικό αξίωμα του Κράτους.

Υποβολή παραίτησης βουλευτών είχαμε το 1988 όταν ο Φοίβος Κληρίδης εγκατέλειψε την κοινοβουλευτική ομάδα ΑΚΕΛ - Νέες Δυνάμεις και το 1993 όταν ο Αλέκος Μαρκίδης εγκατέλειψε τα βουλευτικά έδρανα αφού διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας.

Παραίτησης για άλλους λόγους και ειδικότερα όπως του παραιτηθέντα προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας συμβαίνει.

 

Home