Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυτές είναι οι θερμίδες του πασχαλινού τραπεζιού

Της Αγάθης Χατζηκωστή
- 18.04.2020

Αυτές είναι οι θερμίδες του πασχαλινού τραπεζιού

Thumbnail
Τι να προσέξουμε - Διατροφολόγος μας συμβουλεύει για τις θερμίδες του Πάσχα

Το Πάσχα έφτασε και παρόλο που είμαστε ακόμα σε καραντίνα αρκετοί είναι αυτοί που θα κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις στρώνοντας το πασχαλινό τραπέζι χωρίς να λείπει τίποτα! Η Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Τζουλιάνα Μάρκου, μας εξηγεί τι να προσέξουμε για να μην το παρακάνουμε! 

-Ποιές είναι οι πιο παχυντικές τροφές που καταναλώνονται στο πασχαλινό τραπέζι;

Καταρχάς σε ένα πασχαλινό τραπέζι υπάρχουν τα κόκκινα αυγά, παρόλο που δεν είναι παχυντικά εννοείτε ότι δεν τα υπερ-καταναλώνουμε καθημερινά. 

Ωστόσο, οι πιο παχυντικές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού είναι η φλαούνα είτε με αναρή είτε η κλασσική, τo αρvί -με ποικίλους τρόπoυς μαγειρέματος - τα γλυκά ψωμιά (π.χ. τσoυρέκια) και η σοκολάτα γενικά. Τo πλέον κoιvό χαρακτηριστικό των τροφών αυτών, είvαι ότι τα περισσότερα είvαι πλoύσια σε θερμίδες, λίπος και χοληστερόλη. Γι' αυτό προσοχή σε όσους πρoσέχουν τo βάρoς τους, αλλά και τα λιπίδια, τη γλυκόζη τoυ αίματoς ή την πίεσή τους.

Οι θερμίδες του πασχαλινού τραπεζιού 

Σούβλα Αρνί (120γρ) 400 θερμίδες  
Σούβλα Χοιρινό (125γρ) 353 θερμίδες 
Σούβλα Κοτόπουλο (100γρ)  218 θερμίδες
Μαγειρίτσα (1 πιάτο)  580 θερμίδες
Συκώτι τηγανητό (130γρ) 420 θερμίδες
Αυγολέμονη με κοτόπουλο (1 πιάτο) 350 θερμίδες
Φλαούνα κλασσική (90γρ) 400 θερμίδες 
Φλαούνα με αναρή (90γρ) 300 θερμίδες 
Τσουρέκι (1 φέτα) 190 θερμίδες 
Τσουρέκι με σοκολάτα (80γρ) 290 θερμίδες
Αυγό 75-80 θερμίδες 
Σοκολατένιο αυγό (100γρ) 500 θερμίδες 
Μακαρόνια του φούρνου (100γρ) 200 θερμίδες
Κουπέπια (100γρ) 180 θερμίδες
1 μέτρια ψητή πατάτα χωρίς λάδι 100 θερμίδες
1 μέτρια ψητή τηγανιτή πατάτα 210-250 θερμίδες
Αναψυκτικά (330ml) 140 θερμίδες  
Κρασί (100ml) 75 θερμίδες
Ουίσκι (100ml) 265 θερμίδες
Βότκα (100ml)  230 θερμίδες
Μπύρα (100ml) 90 θερμίδες
Ζιβανία (40ml) 105 θερμίδες

 

-Τι ισχύει με την κατανάλωση των αυγών; Είναι υγιεινά αλλά πρέπει να έχουμε μέτρο, τι ισχύει με χοληστερίνη;

Καταρχάς, τα αυγά είναι μια καλή πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, την οποία χρησιμοποιούν οι οργανισμοί μας για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ισχυρούς, υγιείς μύες. Επίσης, τα αυγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιοτίνη )βοηθά στην μετατροπή της τροφής σε χρήσιμη ενέργεια), χολίνη (ένα συστατικό που συμμετέχει στο μεταβολισμό, μεταξύ άλλων λειτουργιών), βιταμίνη Α (σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα) και την λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη. Τα αυγά είναι επίσης ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά την βιταμίνη D.

Η συχνότητα κατανάλωσης αυγού, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις γενικότερες διατροφικές μας συνήθειες, όμως για τον μέσο άνθρωπο μπορεί να είναι ακόμη και καθημερινή, συγκεκριμένα έως δύο αυγά την ημέρα. Ένα μεγάλο αυγό παρέχει περίπου 80 θερμίδες, 5 γραμμάρια λιπαρά και 6 γραμμάρια πρωτεΐνες. Εάν ο διαιτολόγος σας κρίνει ότι καλύπτετε τις ανάγκες σας σε λιπαρά και πρωτεΐνες από τα αυγά, τότε μπορείτε να καταναλώνετε το αυγό καθημερινά για να πάρετε ποιοτική ενέργεια. Αν δεν το θέλουμε όμως καθημερινά τότε μπορούμε να το καταναλώνουμε 2-3 φορές την βδομάδα, είτε στο πρόγευμα ή σαν ομελέτα με σαλάτα ή ακόμη και αυγό-πατατο σαλάτα.

Σύμφωνα με μελέτες, η διατροφική χοληστερόλη δεν αποτελεί πλέον θρεπτικό συστατικό όταν πρόκειται για την αύξηση της χοληστερόλης του αίματος ενός ατόμου. Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται πιθανότατα με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου περιλαμβάνουν την έλλειψη άσκησης, γενετική, και τις επιλογές του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Πρόσφατες έρευνες συμπέραναν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν ένα αυγό την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου, πιθανώς λόγω των υψηλών επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης HDL που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της συσσώρευσης λίπους στα αιμοφόρα αγγεία. 

-Αν φάμε περισσότερο στο πασχαλινό τραπέζι τι να προσέξουμε τις επόμενες μέρες, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε συνεχώς στο σπίτι;  

Όλοι το παρακάνουμε στο πασχαλινό τραπέζι, τρώμε περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται και μετά βλέπουμε τα κιλά των διακοπών του Πάσχα να συσσωρεύονται. Κι επειδή θέλουμε να τα αποφεύγουμε, δείτε τις  παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν:

  1. Προσοχή στα μεγάλα γεύματα - Σημαντικό είναι να  φροντίζουμε η μερίδα στο πιάτο μας να είναι μικρή και όση ακριβώς την χρειαζόμαστε. Μπορεί να υπάρχει πολύ φαγητό διαθέσιμο, αλλά δεν είναι ανάγκη να το απολαύσουμε όλο μαζί.
  2. Τρώμε φαγητά με χαμηλές θερμίδες - Αν το παρακάνουμε τότε για 2-3 μέρες μετά τα τραπέζια είναι καλό τα γεύματα μας το βράδυ να είναι χαμηλά σε θερμίδες, όπως για παράδειγμα μια σαλάτα με τόνο και κρουτόν, ή αυγοσαλάτα με πατάτα βραστή, ή κοτόπουλο σαλάτα με καλαμπόκι. Υπάρχουν αρκετά γεύματα "ελαφριά" που μπορεί να σας προτείνει η διαιτολόγος σας.
  3. Δεν σταματάμε να κινούμαστε - Μπορεί το γυμναστήριο να είναι κλειστό για λίγες μέρες, αλλά μπορούμε να γυμναστούμε και στο σπίτι. Κάντε μερικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος το πρωί, και δοκιμάστε μετά το φαγητό να βγείτε για έναν σύντομο περίπατο. Θα σας χαλαρώσει, και θα βοηθήσει και την διαδικασία της χώνευσης.
  4. Λέμε όχι στα γλυκά - Μετά από τα σοκολατένια αυγά και κουνελάκια, τσουρέκια παραδοσιακά, τσουρέκια με σοκολάτα και κάθε είδους γλυκό που θα υπάρχει σε αφθονία στο σπίτι, συνεχίζουμε με το πρόγραμμα μας και τρώμε 1 γλυκό την εβδομάδα. Προφανώς δεν μπορούμε να μην φάμε γλυκό οπότε θα το απολαύσουμε με μέτρο!

 

Home