Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυτές είναι όλες οι θεραπείες για covid - Ποιες άλλες έρχονται

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα
- 20.02.2022

Αυτές είναι όλες οι θεραπείες για covid - Ποιες άλλες έρχονται

Χάπια και άλλες θεραπείες για covid που έχουμε στην Κύπρο - ο δρ Πέτρου εξηγεί στην offsite πως και πόσο βοηθούν

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των φαρμάκων που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που προκαλεί ο κορωνοϊός. 

Τα οπλοστάσια όλων των χωρών έχουν «εφοδιαστεί» κατάλληλα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Στην παρούσα φάση υπάρχουν δύο φαρμακευτικά σκευάσματα (χάπια) εκ των οποίων το ένα έχει ήδη δοθεί σε αρκετούς ασθενείς στην Κύπρο.

Ο λόγος για το Molnupiravir (Merck) και το Paxlovid (Pfizer). Πρόκειται για αντιικά φάρμακα για την χορήγηση των οποίων υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Και τα δύο σκευάσματα χορηγούνται από του στόματος. Το Paxlovid αναμένεται στην Κύπρο εντός των επόμενων ημερών.

Το χάπι της Merck (Molnupiravir) χρησιμοποιείται βάσει ειδικής πρόνοιας σε καταστάσεις πανδημίας και έκτακτης ανάγκης ενώ από την άλλη, το χάπι της Pfizer είναι το πρώτο φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο έλαβε άδεια κυκλοφορίας.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Όπως εξήγησε στην Offsite ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας, Χρίστος Πέτρου, το Paxlovid είναι θεραπεία η οποία απαρτίζεται από δύο αντιικά φάρμακα. «Ενός νέου αντιικού του PF-07321332 και της ριτοναβίρης, ενός παλαιότερου αντιικού φαρμάκου. Λαμβάνεται από το στόμα, είναι δυο δισκία διαφορετικού χρώματος όπου το κάθε ένα περιέχει την κάθε μια δραστική ουσία».

Το Paxlovid σύμφωνα με τον δρ Πέτρου, ενδείκνυται για τη θεραπεία της covid-19 σε ενήλικες που δεν απαιτούν συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή μορφή covid-19.

Συνεχίζοντας ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας, ανέφερε πως «το PF-07321332 δρα μειώνοντας την ικανότητα του SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί την covid-19) να πολλαπλασιάζεται στο σώμα, ενώ η χαμηλή δόση ριτοναβίρη παρατείνει τη δράση του PF-07321332 επιβραδύνοντας τη διάσπασή του και επιτρέποντάς του να παραμείνει περισσότερο στο σώμα σε επίπεδα που επηρεάζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Μελέτες έδειξαν ότι η θεραπεία με Paxlovid μείωσε σημαντικά τις νοσηλείες ή τους θανάτους σε ασθενείς που έχουν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και είχαν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από την covid-19 και να νοσηλευτούν.

Το Paxlovid πρέπει να είναι χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση του covid-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνιστάται η ολοκλήρωση του πλήρους κύκλου θεραπείας 5 ημερών ακόμα και αν ο ασθενής απαιτεί νοσηλεία λόγω σοβαρού ή κρίσιμου covid μετά την έναρξη της θεραπείας με Paxlovid.

«Υπάρχουν ειδικές προειδοποιήσεις για ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια για αυτό και στους συγκεκριμένους ασθενείς ρυθμίζεται η δόση, ενώ μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα».

Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε το Molnupiravir ούτε το Paxlovid δεν έχει προληπτική δράση και δεν αντικαθιστά τον εμβολιασμό, «αντιθέτως μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά σε ειδικές ομάδες ασθενών όπου δεν παρουσιάζεται υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου», σημειώνει ο δρ Πέτρου. 

Aπό τα δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί ή δημοσιευτεί, φαίνεται ότι το Paxlovid έχει πιο υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας όσον αφορά στην αποτροπή της νοσηλείας, αλλά η ευθεία σύγκρισή τους αυτή την στιγμή δεν μπορεί να γίνει.

Στη φαρέτρα και θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων

Ερωτηθείς ο δρ Πέτρου δήλωσε πως τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν αναπτυχθεί ή αναπτύσσονται έχοντας δύο στόχους:

α) Την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που οδηγούν σε βαριά νοσηλεία ή θάνατο. Για αυτό υπάρχουν δυο ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για άλλες νόσους και έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στην αντιμετώπιση του covid-10 και αυτά είναι το Kineret (anakinra) και το RoActemra (τοσιλιζουμάμπη)

β) Αντιικά μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία όμως δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον.

Το πρώτο αντιικό φάρμακο που εγκρίθηκε για νοσοκομειακή χρήση, είναι η ρεμδεσιβίρη, ενώ και η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιείται για να μειώσει την φλεγμονή. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Παράλληλα υποστήριξε πως όλα αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται, ακόμα και πριν την διαδικασία έγκρισης τους από τον ΕΜΑ, «αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα από μόνα τους ή δεν είναι τελείως αποτελεσματικά».

Ένα άλλο φάρμακο το οποίο ακόμα δεν έχει εγκριθεί, ωστόσο βρίσκεται υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον ΕΜΑ, είναι το EVUSHELD της ΑstraΖeneca. Προορίζεται για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και όχι για τη θεραπεία ατόμων αφού προσβληθούν από τον ιό. Θα είναι το πρώτο προϊόν με προφυλακτική δράση, για πολύ περιορισμένες ευπαθείς ομάδες.

Home