Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυτός είναι ο αριθμός ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
06.07.2020 - 06:00

Αυτός είναι ο αριθμός ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Thumbnail
Ο σχεδιασμός και τα πλάνα

Μεγάλη συζήτηση έγινε το τελευταίο διάστημα για τη διαχείριση των ασυνόδευτων παιδιών στην Κύπρο. Η Οffsite επαναφέρει μέσω του ρεπορτάζ τις ενέργειες για τον εντοπισμό χώρου υποδοχής για τα ασυνόδευτα παιδιά που φθάνουν στην Κύπρο.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Προ διετίας έγιναν προσπάθειες για μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών  στην περιοχή Ζυγίου. Οι φωνές όμως και η αντίδραση από το Κοινοτικό Συμβούλιο σταμάτησε κάθε προσπάθεια με αποτέλεσμα το αρμόδιο Κυβερνητικό Τμήμα να προβεί σε άλλες ενέργειες.

Η προϊστάμενη του Τομέα Οικογένειας και Παιδιού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας Χαρά Ταπανίδου μιλώντας στην Offsite τόνισε ότι: «Υπάρχει στα σκαριά νέος σχεδιασμός και αρχές του 2021 ίσως υπάρξουν εξελίξεις. Βρισκόμαστε στα τελικά στάδια εντοπισμού του κατάλληλου χώρου μετά τα όσα έγιναν προ διετίας στο Ζύγι. Το στέλεχος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας δεν θέλησε να αποκαλύψει το χώρο που μάλλον θα επιλεγεί.

Όπως εξήγησε η κα Ταπανίδου, «ουσιαστικά, αφορά ένα χώρο υποδοχής ανηλίκων που δεν θα έχει σχέση με το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά. «Οι ανήλικοι» είπε, «θα παραμένουν στο Κέντρο Υποδοχής για να εξεταστούν τα αιτήματά τους. Ως ασυνόδευτοι ανήλικοι θεωρούνται παιδιά 16 ετών και άνω».

Μεταβάλλεται ο αριθμός 

Η κα Ταπανίδου εξήγησε ότι ασυνόδευτα παιδιά φθάνουν στην Κύπρο κυρίως από Αφρικανικές χώρες τις υποσαχάριες περιοχές, Συρία και άλλες αραβικές χώρες. Κάποιοι από τους  ανήλικους  στέλνονται σε ανάδοχες οικογένειες.

Σύμφωνα με την αρμόδια Λειτουργό, ο αριθμός είναι μεταβαλλόμενος αφού κυμαίνεται μεταξύ 350-400 παιδιών. Με βάση άλλες πληροφορίες που λάβαμε από την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (πρόκειται όμως για κυβερνητικά στοιχεία), το 2019 ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων  παιδιών αιτούντων ασύλου ανήλθε στα 565 αλλά ο ακριβής αριθμός του 2020 ακόμα δεν ξεκαθάρισε.

Η UNHCR αναφέρει ότι στην Κύπρο φθάνουν παιδιά από το Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Γουινέα, αλλά και τη Συρία. Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν κάτω από τη σκέπη τους 5 στέγες (2 στη Λάρνακα, 2 στη Λεμεσό και  1 στη Λευκωσία). Παράλληλα, υπάρχει το πρόγραμμα   ανάδοχων οικογενειών. 

Οι διαδικασίες

Όπως μας εξηγήθηκε,από την λειτουργό ενημέρωσης του UNHCR Αιμιλία Στροβολίδου  κύριο μέλημα είναι το βέλτιστο συμφέρον των ασυνόδευτων ανηλίκων,με στόχο την ταυτοποίηση των παιδιών και να ολοκληρωθούν τα πάντα αναφορικά με τα έγγραφα και τις αιτήσεις ασύλου. Η κα Στροβολίδου είπε ότι βασικός στόχος είναι η σύνδεση των παιδιών με τις οικογένειές τους.

 

Home