Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Αυξημένα κρούσματα σε Λ/κα & Λ/σια - Έκκληση ΠτΔ για Astrazeneca

Offsite Team -
09.04.2021 - 20:36

Αυξημένα κρούσματα σε Λ/κα & Λ/σια - Έκκληση ΠτΔ για Astrazeneca

Ρεπορτάζ: Χαρούλα Αλέξη/Digital tv

Στο κόκκινο βρίσκονται οι επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας όπως καταδεικνύεται μέσα από την Εθνική Αναφορά, του Υπουργείου Υγείας,  των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών. Ενδεικτικά, τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφηκαν 5.515 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19.

Σημαντική είναι η αύξηση που παρουσιάζεται στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας. Στην Επαρχία Λεμεσού συνεχίζεται η μικρή αλλά πτωτική πορεία της καμπύλης της αθροιστικής επίπτωσης ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά μη ασφαλή όρια. Οι συγκεντρώσεις λυμάτων στη Λεμεσό έδειξαν για πρώτη φορά καθαρά μείωση, αλλά παραμένουν σχετικά υψηλές.

Νέο κύμα εισαγωγών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η Λεμεσός εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια πηγή με ποσοστό 47,6%, σημειώνοντας νέα αύξηση μετά από σημαντική πτώση. Με μικρότερη πλέον διαφορά, ακολουθεί η Λευκωσία ενώ αύξηση καταγράφεται και για την Λάρνακα. 

Η διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων ήταν τα 63 έτη και η διάμεση ηλικία των ασθενών σε ΜΕΘ ήταν 66 έτη. Οι μονάδες εντατικής θεραπείας καταγράφουν μικρή πίεση - ωστόσο παραμένει η απόσταση από την επικίνδυνη ζώνη για τις ΜΕΘ. 

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως σαρώνει το βρετανικό στέλεχος στην κοινότητα καθώς όπως δείχνουν τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τις εξειδικευμένες εξετάσεις αλληλούχισης που έγιναν μέσω του προγράμματος του ECDC, σε σύνολο 111 δειγμάτων ανιχνεύθηκε σε όλα η βρετανική μετάλλαξη. Τα συγκεκριμένα δείγματα αφορούν την περίοδο Μαρτίου και είναι θετικά δείγματα που εντοπίστηκαν από όλες τις Επαρχίες. 

Κατα τη σημερινή ημέρα 15 χιλιάδες 20 ραντεβού για εμβολιασμό ήταν στη διάθεση των ατόμων ηλικίας 59 και 60 ετών. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, μέχρι στιγμής διευθετήθηκαν 4 χιλιάδες 500 ραντεβού.  

Στο μεταξύ, από την  ερχόμενη εβδομάδα, ενισχύεται το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Υγείας, αφού η Κύπρος θα παραλάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson. Συγκεκριμένα την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Απριλίου θα φθάσουν στην Κύπρο 2 χιλιάδες 400 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας. Το συγκεκριμένο εμβόλιο γίνεται με τη χορήγηση μόνο μιας δόσης. 

Θετικές στον κορωνοϊό διαγνώσθηκαν τέσσερις μοναχές που υπηρετούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Παντάνασσας που βρίσκεται στον Κοτσιάτη και οι 4 ειναι ασυμπτωματικές και πολύ καλά στην υγεία τους.  Oι αδελφές μεταφέρθηκαν σε ξενώνα της Μητρόπολης προκειμένου να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό και να λαμβάνουν την ενδεδειγμένη φροντίδα, ενώ οι χώροι του μοναστηριού έχουν ήδη απολυμανθεί και η Μονή θα παραμείνει κλειστή για την προσέλευση πιστών για προληπτικούς λόγους, μέχρι την Δευτέρα.

Όσον αφορά το μπέρδεμα που έχει προκύψει με το πρωτόκολλο ιχνηλάτησης των επαφών και κρουσμάτων στα σχολεία, τα δύο αρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Παιδείας βρίσκονται σε διαβουλεύσεις και διαμέσου της συνεργασίας θα βρουν την καλύτερη δυνατή λύση το επόμενο διάστημα.

Home