Αυξημένο το ενδιαφέρον των νέων για να ψηφίσουν

Αυξημένο το ενδιαφέρον των νέων για να ψηφίσουν

Πόσοι οι νέοι ψηφοφόροι, πώς θα ψηφίσουν όσοι θα είναι καραντίνα και τι θα γίνει με το δημοψήφισμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - Όλα όσα ανέφερε στην εκπομπή «Offsite on air» ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών

Για όλα όσα αφορούν τις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου μίλησε στην εκπομπή της Digital Tv, «Offsite on Air» ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου.

Αρχικά ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στους νέους ψηφοφόρους και πόσοι τελικά έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι την περασμένη Παρασκευή που έληγε η προθεσμία για τις αιτήσεις.

«Οι αιτήσεις για νέες εγγραφές ανήλθαν στις 15.362, ένας αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2016. Τότε είχαμε 10.079 αιτήσεις. Όσον αφορά τουλάχιστον τις νέες εγγραφές, έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Από εκεί και πέρα, έχουμε μέχρι στιγμής 1.564 δηλώσεις για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού».

Ερωτηθείς για το πόσοι είχαν δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους αλλά δεν έκαναν αίτηση, ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως «από τα στοιχεία που έχουμε για τις ηλικίες 18-25, έχουν δικαίωμα εγγραφής 68.164 άτομα, που μέχρι πριν 1 μήνα περίπου όταν είχαμε κάνει την ανάλυση, ένας στους δύο ή και ακόμα το ποσοστό 53% δεν είχε εγγραφεί μέχρι τότε».

Τα σενάρια για την ψηφοφορία εν μέσω πανδημίας

Παράλληλα ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών αναφέρθηκε στα σενάρια που εξετάζονται για το πώς θα ψηφίσουν τα άτομα που θα είναι θετικά στον κορωνοϊό την ημέρα των εκλογών αλλά και οι στενές επαφές. 

«Βλέπουμε την πορεία εξέλιξης της πανδημίας και θεωρούμε ότι είναι η ώρα να παρθούν οι τελικές αποφάσεις επί του θέματος. Έχουμε επεξεργαστεί διάφορα σενάρια τα οποία θα γίνει και μια συζήτηση με το Υπουργείο Υγείας, θα ενημερωθεί και το Υπουργικό Συμβούλιο για να καταλήξουμε στο πώς θα ασκήσουν τα άτομα αυτά το εκλογικό τους δικαίωμα. Μιλούμε ουσιαστικά για τρεις ομάδες που είναι ο γενικός πληθυσμός, τα κρούσματα και οι στενές επαφές. Εντός των επόμενων ημερών θα ληφθούν αποφάσεις». 

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο θα αυξηθούν τα εκλογικά κέντρα έτσι ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών δήλωσε πως «είναι ένα σενάριο το οποίο έχουμε αρχίσει και προετοιμαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό έτσι ώστε να γίνει η κατανομή των εκλογέων στη βάση των δεδομένων που θα ισχύουν την δεδομένη στιγμή των εκλογών. Το βασικό σενάριο ως να μην υπήρχε πανδημία μπορεί να περιλαμβάνει κάποια μεγάλα κέντρα στους μεγάλους δήμους με 650 εκλογείς. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια, μέχρι 500 και μέχρι 400 εκλογείς μέγιστο ανά εκλογικό κέντρο το οποίο όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία εξέλιξης της πανδημίας». 

Για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού ο κ. Βασιλείου εξήγησε πως «εκεί μπορούν να υποβάλουν δήλωση για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα άτομα τα οποία διαμένουν στο εξωτερικό. Θα λειτουργήσουν μόνο στην Αθήνα και Ηνωμένο Βασίλειο διότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία απαιτείται ελάχιστος αριθμός εκλογέων 30 ανά εκλογική περιφέρεια. Οι μόνες πόλεις που φαίνεται ότι μπορούν να συμπληρώσουν αυτούς τους αριθμούς είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Λονδίνο και το Μάντσεστερ. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.564 αιτήσεις οι οποίες θα τύχουν ανάλυσης αυτή την εβδομάδα για να δούμε ποιες επαρχίες αφορούν. Αν υπάρξει το ανάλογο ενδιαφέρον θα ανοίξουν κέντρα στις πόλεις που αυτές».

Η στελέχωση των κέντρων 

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των κέντρων και για το εάν υπάρχει ενδιαφέρον από άνεργους πτυχιούχους ο κ. Βασιλείου απάντησε πως «η σχετική ιστοσελίδα για να υποβάλει κάποιος το ενδιαφέρον του ενεργοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.898 αιτήσεις εκ των οποίων οι 212 αφορούν άνεργους πτυχιούχους. Μπορεί να υποβάλει κάποιος άνεργος αίτηση νοουμένου ότι είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο του τμήματος εργασίας».

Οι ημερομηνίες ... σταθμοί 

Μέχρι την 30η Μαΐου, ημέρα των εκλογών, υπάρχουν ημερομηνίες σταθμοί. Σημαντική ημερομηνία η 22α Απριλίου όπου θα αυτοδιαλυθεί η Βουλή καθώς και η 12η Μαΐου όπου θα γίνει η υποβολή των υποψηφιοτήτων.  

«Με βάση το χρονοδιάγραμμα, 22 Απριλίου αναμένεται να είναι η απόφαση της Βουλής για αυτοδιάλυση, 23 Απριλίου θα δημοσιευθούν από τον Υπουργό Εσωτερικών τα σχετικά διατάγματα από τα οποία θα καθορίζονται οι εκλογές και θα διοριστούν οι έφοροι για κάθε εκλογική περιφέρεια. Μετά ακολουθεί η υποβολή των υποψηφιοτήτων όπου θα είναι στις 12 Μαΐου στα γραφεία των Επάρχων και στις 14 Μαΐου ξεκινά η εκτύπωση των ψηφοδελτίων».

Δημοψήφισμα για Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ερωτηθείς εάν η Υπηρεσία Εκλογών θα είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο να γίνει το δημοψήφισμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την ημέρα των Βουλευτικών εκλογών, ο κ. Βασιλείου υποστήριξε πως σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρχει ακόμα ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα τοποθετείται στην ίδια κάλπη. 

«Αναμένουμε την απόφαση της Βουλής επί του θέματος. Όπως προτάθηκε από την Κυβέρνηση προς την Βουλή, δεν αλλάζει κάτι διαδικαστικό σε σχέση με τις εκλογές. Το μόνο που προσθέτει είναι ακόμα ένα ψηφοδέλτιο στην ίδια κάλπη. Έχουμε έρθει ήδη σε συνεννόηση με το κυβερνητικό τυπογραφείο. Υπάρχει διαθέσιμο χαρτί ασφαλείας διαφορετικού χρώματος, το οποίο αν χρειαστεί θα το χρησιμοποιήσουμε για να εκτυπωθεί ακόμα ένα επιπλέον ψηφοδέλτιο, το οποίο ο ψηφοφόρος θα το ρίχνει στην ίδια κάλπη. Θα γίνει η διαλογή των ψηφοδελτίων ξεχωριστά και η καταμέτρηση και απλά θα συμπληρωθούν διαφορετικά έντυπα από τους υπαλλήλους που θα στελεχώσουν τα εκλογικά κέντρα».

Για το πότε θα γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι 56 νέοι Βουλευτές, ο κ. Βασιλείου απάντησε ότι «είναι νωρίς να πούμε με σιγουριά. Αναμένουμε να ξεκαθαρίσει και το θέμα με το δημοψήφισμα για να δούμε ακριβώς πώς θα τρέξει η όλη διαδικασία και να υπολογίσουμε τους σχετικούς χρόνους».

Καταληκτικά και ερωτηθείς εάν από το ίδιο βράδυ της 30ης Μαΐου θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση απάντησε θετικά. «Το δημοψήφισμα θα είναι μια απάντηση “Ναι ή όχι”. Οπότε είναι εύκολη η καταμέτρηση του αποτελέσματος. Το χρονοβόρο της υπόθεσης είναι η σταυροί προτίμησης για τις βουλευτικές».

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε στην εκπομπή «Offsite on Air» 

Home