Αύξηση στα περιστατικά βίας -119 υποθέσεις στο Σπίτι της Γυναίκας

Αύξηση στα περιστατικά βίας -119 υποθέσεις στο Σπίτι της Γυναίκας

Αυξήθηκαν σε διάστημα 4 μηνών τα περιστατικά βίας - Στα μέσα Ιανουαρίου οι υποθέσεις στο Σπίτι της Γυναίκας ήταν 32

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Εδώ και 4 μήνες βρίσκεται σε λειτουργία το Σπίτι της Γυναίκας, στόχος του οποίου είναι η άμεση και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών στα θύματα βίας. 

Το Σπίτι της Γυναίκας, λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό Κέντρο, φιλικό προς τα θύματα βίας, όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες, όπως Κλινικοί Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Κρατικοί Λειτουργοί, καθώς και ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας, εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη/δομή με σκοπό την παροχή προστασίας και εξειδικευμένης στήριξης στα θύματα βίας και τις οικογένειές τους.

Σε δηλώσεις της στην Offsite η διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας κ. Μαρία Κυρατζή εξήγησε ότι το Σπίτι της Γυναίκας «αποφασίστηκε όπως λειτουργήσει σε φάσεις μέχρι να φτάσει την πλήρη λειτουργία του». Συγκεκριμένα σύμφωνα με την κ. Κυρατζή «μετά την πρόσληψη και ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης του προσωπικού, από την 1η Δεκεμβρίου 2020, ξεκίνησε η λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας, με τη συνδρομή της Αστυνομίας και συγκεκριμένα, 11-μελούς Κλιμακίου Βίας στην Οικογένεια από το ΤΑΕ Λευκωσίας. Παράλληλα, τοποθετήθηκε στο Σπίτι της Γυναίκας, Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας».

Αυτή τη στιγμή, το Σπίτι της Γυναίκας βρίσκεται στην πρώτη φάση λειτουργίας του και δέχεται παραπομπές από την Αστυνομία, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τον ΣΠΑΒΟ

«Όταν το Σπίτι της Γυναίκας φτάσει στην πλήρη λειτουργία του, κάτι που τυγχάνει συνεχούς αξιολόγησης, τότε περισσότερες υπηρεσίες θα δύνανται να παραπέμπουν», ανέφερε η κ. Κυρατζή.

119 περιπτώσεις μέχρι σήμερα

Από την έναρξη λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας μέχρι και σήμερα έχουν παραπεμφθεί συνολικά 119 περιπτώσεις γυναικών θυμάτων βίας από την επαρχία Λευκωσίας. Πάντως μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου όπως έγραψε σε ρεπορτάζ της η Offsite, είχαν παραπεμφθεί στο Σπίτι της Γυναίκας 32 περιπτώσεις γυναικών. 

Ερωτηθείς η κ. Κυρατζή για ποιο λόγο εξυπηρετούνται περιπτώσεις μόνο από την επαρχία Λευκωσίας διευκρίνισε πως «όταν το Σπίτι της Γυναίκας φτάσει στην πλήρη λειτουργία του και αξιολογηθεί, τότε θα ληφθούν και ανάλογες αποφάσεις για επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε άλλες επαρχίες». Για να προσθέσει πως για τις υπόλοιπες επαρχίες ισχύουν οι υφιστάμενες διατμηματικές διαδικασίες διαχείρισης περιστατικών βίας. 

Σε δηλώσεις της στην εκπομπής της Digital Tv, «Offsite on Air» η βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαριέλλα Αριστείδου, τόνισε πως τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά την πανδημία

«Δεν είναι ένα φαινόμενο που προέκυψε ένεκα της πανδημίας. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι ο εγκλεισμός και το μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μια επιρρεπής οικογένεια αναγκάζεται να περάσει μαζί, συντείνουν στην αύξηση του κινδύνου. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι με βάση και τα δεδομένα του ΟΗΕ τα περιστατικά αυξήθηκαν κατά 30% στην Κύπρο ενώ σίγουρα ανησυχητική είναι και οι αριθμοί των γυναικοκτονιών που καταγράφηκαν στην Κύπρο και ανέρχονται στις 40», δήλωσε η κ. Αριστείδου. 

Καταληκτικά τόνισε πως «είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο και γι’αυτό οφείλουμε ως πολιτεία, ως νομοθετική εξουσία αλλά και ως πρεσβευτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να το καταπολεμήσουμε»

Home