Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Back to school: Συμβουλές σε γονείς και μαθητές 

Μικαέλλα Μέσσιου
- 04.09.2022

Back to school: Συμβουλές σε γονείς και μαθητές 

Συμβουλές από την ειδική ψυχολόγο Πέρσα Κορφιάτη σε μαθητές και γονείς

Πως να προετοιμάσεις το παιδί σου για την επιστροφή στο σχολείο και την μετάβαση από την προδημοτική στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο

Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν και αυτό σημαίνει επιστροφή στα θρανία για τους μαθητές και μια καινούρια αρχή κυρίως για τα πρωτάκια.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Αυτό σημαίνει πολλές υποχρεώσεις και άγχος, αφού πρέπει σιγά σιγά γονείς και παιδιά πρέπει να αρχίσουν να ξεχνούν την «χαλαρή» ρουτίνα και να ξεκινήσουν να μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα. Γι’ αυτό τον λόγο η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με την ειδική ψυχολόγο Πέρσα Κορφιάτη, προκειμένου να δώσει συμβουλές προς τους γονείς και μαθητές, ώστε να γίνει πιο εύκολα η επιστροφή.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τα πρωτάκια

Όσον αφορά τα πρωτάκια, η κ. Κορφιάτη ανέφερε πως για να γίνει πιο ομαλή η μετάβαση τους στο Δημοτικό, οι γονείς για αρχικό στάδιο καλό θα είναι να τα πηγαίνουν μία βόλτα περνώντας έξω από το σχολείο και να το δείχνουν στο παιδί, έτσι ώστε να του είναι πιο οικείο το περιβάλλον την πρώτη σχολική ημέρα.

Επίσης, η κ. Κορφιάτη συμβουλεύει τους γονείς να αρχίσουν μέρες πριν τελειώσουν οι διακοπές να μιλάνε με ενθουσιασμό στα παιδιά τους.  Για παράδειγμα, μπορεί ο γονέας να πει στο παιδί «Θα πας σε καινούριο σχολείο πιο μεγάλο θα κάνεις καινούριους φίλους και θα μάθεις νέα πράγματα».

>>>> Διαβάστε επίσης: Πήγες διακοπές και βαριέσαι να επιστρέψεις δουλειά (Συμβουλές)

Ένα άλλο πράγμα, που μπορεί να κάνουν οι γονείς με τα παιδιά είναι να πάνε μαζί να αγοράσουν μαζί τον εξοπλισμό τους, για να νιώσουν ότι συμμετέχουν σε όλο αυτό και να νιώσουν περισσότερο ενθουσιασμό. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς σύμφωνα με την κ. Κορφιάτη, είναι να επιβάλλουν στο παιδί ή να το φορτώνουν με ασκήσεις για να το προετοιμάσουν για το πως θα είναι τα σχολικά μαθήματα. Αντίθετα, αυτό μπορούν να το κάνουν είναι ένα παιχνίδι, όπως στο σούπερ μάρκετ ρωτώντας το μια εύκολη μαθηματική πράξη. 

Διαμόρφωση χώρου

Ακόμη και η διαμόρφωση χώρου στο οποίο διαβάζει καλό είναι να γίνεται μαζί με το παιδί και η κ. Κορφιάτη συστήνει ο χώρος διαβάσματος να είναι κάπου ήσυχα και μακριά από φασαρία, ώστε να μην αποσυντονίζετε το παιδί.

Πως μπορεί να μπει το πρόγραμμα στη ζωή του παιδιού 

Όσον αφορά το πρόγραμμα στο παιδί, για αρχή η κ. Κορφιάτη συστήνει 2 εβδομάδες πριν την έναρξη σχολείων να αρχίσουν οι γονείς να βάζουν τα παιδιά για ύπνο νωρίς, έτσι ώστε να μπουν και σε ρυθμούς ωραρίου σχολείο, αφού κατά τις καλοκαιρινές διακοπές αυτό δεν εφαρμοζόταν. 

Επιπρόσθετα, όταν πάνε για ύπνο θα ήταν σωστό να απομακρυνθούν από τα παιδιά τα κινητά τηλέφωνα και να τα παροτρύνουμε να διαβάσουν ένα βιβλίο, και στα μικρότερα παιδιά να διαβάζουν οι γονείς ένα παραμυθάκι.

>>>> Διαβάστε επίσης: Ο βασικός δεκάλογος κυβερνοπροστασίας για μαθητές και γονείς ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Με αυτό τον τρόπο, όπως μα εξήγησε η κ. Κορφιάτη οι γονείς θα φροντίσουν την ποιότητα ύπνου τους. 

Αυτά συστήνονται και για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.

Μαθητές Λυκείου

Σε πρόγραμμα πρέπει να μπουν και οι μαθητές Λυκείου αλλά το γεγονός πως βρίσκονται σε μια άλλη φάση – εφηβεία. Στους μαθητές λυκείου οι γονείς θα πρέπει να μιλήσουν μαζί τους, και να τους συμβουλεύσουν για να νιώσουν πως είναι δίπλα τους ό, τι και να συμβεί, είπε η κ. Κορφιάτη. 

Σημαντικό, για την κ. Κορφιάτη είναι οι γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να κάνουν λάθη για τον λόγο ότι κάνοντας λάθη τα παιδιά θα μάθουν από αυτά. 

Κλείνοντας, η κ. Κορφιάτη ανέφερε πως οι γονείς για κανέναν λόγο δεν πρέπει να συγκρινούν είτε τα παιδιά του μεταξύ τους είτε άλλα παιδιά.  Αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι να τα συγκρίνουν με τον εαυτό τους. Για παράδειγμα μπορούν να πουν στα παιδιά: «Την επόμενη φορά το κάνεις καλύτερα ή Τώρα το έκανες καλύτερα από την προηγούμενη φορά και σιγά σιγά θα γίνουν καλύτερα».

Home