Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το backlog «παραλύει» σήμερα για δυο ώρες τα Δικαστήρια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
01.12.2022 - 06:00

Το backlog «παραλύει» σήμερα για δυο ώρες τα Δικαστήρια

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και Ανωτάτου Δικαστηρίου - Γιατί μπορεί να χαθούν υποθέσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

«Παραλύουν» τα Δικαστήρια στην Κύπρο σήμερα Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022 για δυο ώρες. Το θέμα του backlog (οι εκκρεμούσες καθυστερημένες υποθέσεις) και οι ειδικοί κανονισμοί που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο για την εκδίκαση των υποθέσεων φέρνουν σε θέσεις μάχης τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο με το Ανώτατο. Σήμερα οι αντιδράσεις θα φθάσουν στην κορύφωσή τους αφού θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εκτάκτως τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022.

Η Οffsite News εξασφάλισε  τους  περί της Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων (Ειδικοί) Διαδικαστικοί Κανονισμοί του 2022 και  μπορείτε να τους διαβάσετε ΕΔΩ  

Σύμφωνα με τις αποφάσεις:

Oι δικηγόροι θα κατέλθουν σε προειδοποιητική απεργία σήμερα  από τις 09:30 μέχρι τις 11:30 το πρωί. Παράλληλα, αποφασίστηκε  συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λευκωσία έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και στις υπόλοιπες επαρχίες έξω από την κεντρική είσοδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων κατά τις πιο πάνω ώρες.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, η οποία καταδεικνύει και τις σοβαρότατες επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση του Ανωτάτου στην απονομή της Δικαιοσύνης η οποία ουσιαστικά πλήττει περισσότερο τους ίδιους τους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι ο ΠΔΣ σπάνια προχωρεί σε τέτοιου είδους αποφάσεις (απεργία και διαμαρτυρία  έξω από το Ανώτατο) και οι περιπτώσεις που ελήφθηκε αυτή η απόφαση ήταν πολύ μεμονωμένες και μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Παράλληλα, αποφασίστηκε:

Πρώτο: Σύσταση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την άμεση ετοιμασία σημειώματος με τροποποιήσεις επί του Κανονισμού. Η Offsite News πληροφορείται ότι την ομάδα αποτελούν οι δικηγόροι Χριστοφίδης, Αιμιλιανίδης, Δράκος και Γεωργιάδης.

Δεύτερο: Ετοιμασία έκθεσης από τους προέδρους των τοπικών δικηγορικών συλλόγων για τη διαχείριση του backlog.(Καθυστερημένες υποθέσεις).

Από την περασμένη Δευτέρα μέχρι σήμερα δεν προέκυψε καμία διαφοροποίηση με αποτέλεσμα οι δυο πλευρές να μην μπορούν να βάλουν «νερό στο κρασί τους» και οι δυο πλευρές να οδηγούνται στα άκρα. 

Περιληπτικά, αυτό που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ότι όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν από από το 2014 εως το 2018 θα πρέπει να εκδικαστούν βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας και χρονοδιαγράμματος,κάτι  που δημιουργεί υπόβαθρο για μη δίκαιη δίκη αφού αυτές οι υποθέσεις δεν καθυστέρησαν ούτε εξ υπαιτιότητας των δικηγόρων, αλλά ούτε και εξ υπαιτιότητας των εμπλεκομένων πολιτών.

Το τελευταίο τριήμερο οι δυο πλευρές επιδόθηκαν σε χαρτοπόλεμο με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο να αναφέρει  σε  ανακοίνωσή του τη  Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 αναφέρει ότι  προχώρησε  στη λήψη αυτών των μέτρων ως πίεση για αναστολή του κανονισμού. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε κλιμάκωση των μέτρων. Όπως τονίζεται, «με βάση τους κανονισμούς υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2014 και προγενέστερα θα πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα σε διάστημα λίγων μηνών.

Σύμφωνα με τον ΠΔΣ αυτή η εξέλιξη αντιβαίνει σε βασικές αρχές του δικαίου, στο Σύνταγμα, το Ενωσιακό Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις αρχές Φυσικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας απροκάλυπτα τον ρόλο των δικηγόρων, ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης, στη δικαστική διαδικασία.

Οι δικηγόροι θεωρούν ότι το μόνο που επιτυγχάνεται με την προώθηση μονομερών λύσεων είναι να ασκείται αφόρητη πίεση σε δικηγόρους, διαδίκους αλλά και δικαστές για να προχωρούν οι διαδικασίες φαινομενικά με γοργό ρυθμό, με αποτέλεσμα να διογκώνονται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στον τομέα της δικαιοσύνης και να πλήττεται ανεπανόρθωτα το κράτος δικαίου και ο Κύπριος πολίτης

>>>>ΕΔΩ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ<<<<

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 το Ανώτατο εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο μέσω της οποίας υποστήριζε ότι ο ΠΔΣ γνώριζε για τις αλλαγές στο backlog προχωρώντας μάλιστα και σε νουθεσίες -εμμέσως πλην σαφώς- προς τους Δικηγόρους ότι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία.

>>>>ΕΔΩ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ<<<<

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος σήκωσε το γάντι και απάντησε προχθές (Τρίτη 29/11) με νέα ανακοίνωση - απάντηση στο Ανώτατο Δικαστήριο μέσα από την οποία απορρίπτει τα όσα υποστηρίζει το Ανώτατο και το καλεί σε δεύτερες σκέψεις για το καλό της Δικαιοσύνης, όπως υποστηρίζει, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Σύλλογος παραμένει σταθερός στις θέσεις του για το θέμα του backlog. 

Η τελευταία ανακοίνωση του ΠΔΣ περιγράφει μέσα σε 3 σημεία το πως εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα αλλά και το πως αρκετοί πολίτες των οποίων οι υποθέσεις καθυστέρησαν όχι εξ υπαιτιότητας δικής τους αλλά ούτε και των δικηγόρων τους (υποθέσεις 2014 - 2018) ενδεχομένως να βρεθούν εκτεθειμένοι μέσα από την διαδικασία εκδίκασης τους που αποφάσισε μονομερώς το Ανώτατο Δικαστήριο από την έκδοση των Ειδικών Κανονισμών.

Η ανακοίνωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρει τα εξής:«Tο Ανώτατο Δικαστήριο δεν ήταν παρών ούτε και οποιοσδήποτε από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε προηγηθείσα συνάντηση με τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Εκτελεστική Διευθύντρια του ΠΔΣ. Συνεπώς δεν μπορεί να γνωρίζει τα γεγονότα.

Τα πραγματικά γεγονότα είναι ότι, ο κ. Ναθαναήλ, ως διαχειριστής του backlog, πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ζήτησε συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΔΣ στις 7 Νοεμβρίου 2022. Αφού αναλώσαμε τον περισσότερο χρόνο με παραπομπή στις στατιστικές των υποθέσεων της περιόδου 2014-2018, μας εξήγησε ότι θα έκανε εισήγηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη θέσπιση δικονομικού πλαισίου για εκδίκαση των υποθέσεων αυτών. Μας εξήγησε ότι το Πρωτοκολλητείο θα απέστελλε ειδοποιήσεις και όσοι δεν απαντούσαν σε προθεσμία 10 ημερών οι αγωγές θα απορρίπτονταν χωρίς δικαίωμα επαναφοράς. Στη συνέχεια, του εξηγήσαμε ότι αυτό είναι αντίθετο με το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης».

Ο ΠΔΣ ούτε είδε, ούτε γνώριζε και πολύ περισσότερο δεν ενέκρινε τον κανονισμό αυτό. Όπως επισημαίνουμε στην ανακοίνωσή μας, οι Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες, ουδέποτε εισηγήθηκαν ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν με τη ρύθμιση δικονομικών θεσμών. Αντίθετα, εισηγήθηκαν πακέτο μέτρων το οποίο ακόμη να υλοποιηθεί και στην ουσία το τι γίνεται είναι ένα cherry picking ορισμένων εισηγήσεών, κάτι το οποίο οι Ιρλανδοί συνέστησαν να αποφευχθεί λέγοντας ότι είτε θα πρέπει να υιοθετηθεί το πακέτο των εισηγήσεών τους είτε τίποτα. Για αυτά τα θέματα παρατηρούμε ότι η ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν εισηγείται κάτι άλλο.

>>>>ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ<<<<

Home