Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βάσει μισθού θα σου κόβουν εξώδικο; Στη Βουλή τα… «σπουδαία»

του Έκτορα Γεωργίου -
20.09.2019 - 06:30

Βάσει μισθού θα σου κόβουν εξώδικο; Στη Βουλή τα… «σπουδαία»

Thumbnail
Συνεχίζεται η συζήτηση για την αύξηση των προστίμων για οδικές παραβάσεις

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων που συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή (20/9) θα συζητηθεί εκ νέου το φλέγον ζήτημα για τις αυξήσεις των εξωδίκων για τις τροχαίες παραβάσεις.

Επτά συνολικά νομοσχέδια διαμορφώθηκαν κατόπιν διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς και έχουν κατατεθεί τον περασμένο Μάρτιο στην Βουλή, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η Αστυνομία είναι υπέρ των νομοσχεδίων, θεωρώντας μάλιστα ότι σε περίπτωση αλλοίωσης των νομοσχεδίων δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά.

Όσο αφορά τις μέχρι τώρα προθέσεις των κόμματων για τα εν λόγω νομοσχέδια είναι άκρως θετικές.

Μάλιστα στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής από πλευράς ΔΗΣΥ και δια στόματος Δημήτρη Δημητρίου, λέχθηκε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξετάζει το ενδεχόμενο να εισηγηθεί πρόστιμα στη βάση του εισοδήματος των πολιτών, έτσι ώστε να μπορεί να αποπληρωθεί.

Κληθείς να σχολιάσει την πιο πάνω προκαταρκτική πρόταση ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, ανέφερε στην Offsite ότι «δεν μπορείς να κρίνεις τον καθένα με το μισθό του, δεν κοστολογείται μια ανθρώπινη ζωή. Ο κ. Κώστα τόνισε ότι επιτέλους θα πρέπει ν’ αποκτήσουμε οδική συμπεριφορά,  προσθέτοντας ότι ήταν καλό να εισαχθεί σχετικό μάθημα στα σχολεία.

Όσον αφορά τις κάμερες τροχαίας, συμπλήρωσε ότι πρέπει να τοποθετηθούν σε κατάλληλα σημεία και όχι σε φώτα τροχαίας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι είναι αναγκαία η υλοποίηση διορθωτικών έργων στους ορεινούς δρόμους της Κύπρου.

Από πλευράς ΕΔΕΚ, τονίζεται ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη σωστή εφαρμογή των νομοσχεδίων, ενώ από πλευράς ΔΗΚΟ τάσσονται υπέρ της αύξησης των προστίμων με κυρίαρχη την εμπέδωση της σωστής οδικής συνείδησης και συμπεριφοράς, απορρίπτοντας σύμφωνα με πληροφορίες τα πρόστιμα βάσει μισθού.

Να σημειώσουμε ότι στη σημερινή Επιτροπή θα παρευρεθεί και Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης.

Τα νομοσχέδια μεταξύ άλλων προνοούν:

Η χρήση κινητού τηλεφώνου θα επισύρει πρόστιμο 300 ευρώ (τώρα είναι 85).

Η μη χρήση κράνους ασφαλείας θα επισύρει πρόστιμο 300 ευρώ (τώρα είναι 85) συν 3 -6 βαθμούς ποινής.

Αυξάνονται τα εξώδικα για το όριο ταχύτητας ανάλογα με το ύψος της παράβασης.

* Ταχύτητα (υπέρβαση κατά 50%): αύξηση σε 5ευρώ/χλμ & βαθμών ποινής 3-6

* Ταχύτητα (υπέρβαση κατά 75%): από 3ευρώ/χλμ & 3-6 βαθμούς ποινής, 5ευρώ/χλμ & 4-8 βαθμούς ποινής

* Η παράβαση του κόκκινου σηματοδότη θα προνοεί: Το πρόστιμο από 85 ευρώ θα πάει στα 200 και οι βαθμοί ποινής από 2-4 στους 3-6. Παράλληλα, το πρόστιμο για στάθμευση σε χώρους αναπήρων θα «εκτοξευθεί» από τα 85 ευρώ στα 150.

300 ευρώ το κινητό, 400 ευρώ η ζώνη

Για τη χρήση κινητού τηλεφώνου από 85 ευρώ το εξώδικο αυξάνεται σε 300 ευρώ ή στην περίπτωση οδήγησης χωρίς ζώνη ασφαλείας από 85 ευρώ σε 400 ευρώ.

Home