Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βγαίνουν για σεργιάνι τα φίδια - Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας

Offsite Team
- 30.04.2022

Βγαίνουν για σεργιάνι τα φίδια - Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας

Οι εισηγήσεις του Ιδιοκτήτη ερπετολογικού κέντρου Γιάννη Αγγελή - Τα 8 κυπριακά φίδια(Φωτογραφίες)

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Στο σεργιάνι βγήκαν τα φίδια με καθυστέρηση ενός μήνα, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του ερπετολογικού κέντρου Γιάννης Αγγελή ο οοποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή “Offsite on Air” την Παρασκευή (29/4) καθώς όπως εξήγησε θα έπρεπε να ξυπνήσουν από τον Μάρτιο, κάτι που δεν έγινε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει τα φίδια ξυπνούν για να ζευγαρώσουν και να τραφούν, σημείωσε.

Τι να κάνετε για να αποφύγετε την επαφή με φίδι

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που θα ήταν καλό να πάρεουν οι πολίτες για να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με φίδια, σημείωσε πως πρέπει:

  • Οι Δήμοι να καθαρίσουν τα χωράφια

  • Να αποξηλωθούν σημεία στις αυλές που εμποδίζουν την ορατότητα του χώρου (πχ ξύλα τζακιού)

  • Να καταπολεμηθούν τα τρωκτικά καθώς αποτελούν πόλο έλξης για τα φίδια

  • Να καθαρίζονται χώροι με πτηνά (πχ. καναρίνια), τα οποία θα φέρουν τρωκτικά και εκείνα με την σειρά τους φίδια

  • Να χρησιμοποιήθουν οικολογικά αποθητικά έλαία για φίδια

Επίσης, τόνισε πως έιναι σημαντικό όσοι βγαίνουν για βόλτα πεζοί ή ακόμη και οι κυνηγοί να είναι κατάλληλα ντυμένοι, να φοράνε παπούτσια αντί για παντόφλες και να έχουν μαζί τους ένα φακό ώστε να έχουν ορατότητα στον δρόμο και να είναι σε ετοιμότητα αν συναντήσουν κάποιο φίδι στην διαδρομή τους.

Στο νοσοκομείο σε περίπτωση δαγκώματος

Όπως ανέφερε στην Κύπρο υπάρχουν οκτώ είδη φιδιών από τα οποία μόνο το ένα είναι επικίνδυνο και αυτό είναι η οχιά. Δηλαδή η οχιά διαθέτει δηλητήριο το οποίο είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα εφόσον ο ασθενής μεταβεί εντός 2 με 8 ωρών στο νοσοκομείο και του χορηγηθεί κορτιζόνη ή σε σπάνιες περιπτώσεις αντιοφικός ορός. Υπογράμμισε μάλιστα πως σε περίπτωση δαγκώματος δεν δένουμε, ούτε σκίζουμε την πληγή, ούτε ρουφάμε το δηλητήριο, απλά επισκεπτόμαστε, όχι μια ιδιωτική κλινική, αλλά το δημόσιο νοσοκομείο. 

Επίσης, σημείωσε ότι στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις που από μόνοι τους πολίτες προμηθεύονταν τον αντιοφικό ορό, κάτι που δεν συστήνεται καθώς μπορεί ο ασθενής να παρουσιάσει αλεργία και στο τέλος να κινδυνεύσει η ζωή του όχι π΄οοτ δάγκωμα φιδιού αλλά από τον ορό αυτό. Είναι απαραίτητο να επισκεφθεί νοσοκομείο γιατί θα του γίνει εισαγωγή και παρακολούθηση για το πως θα αντδράσει στην εν λόγω θεραπεία, ανέφερε.

>>>Παρακολουθήστε ΕΔΩ όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air ο κ. Γιάννος Αγγελή<<<<

Ο Μύθος για το μέτρημα των φιδιών

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει αν ισχύει ότι τα φίδια «μετράνε» το θήραμα / τροφή τους σημείωσε ότι πρόκειται για μύθο. Χαριτολογώντας μάλιστα σημείωσε πως είναι αδύναντον κάθε φορά που θα θέλει να τραφεί να τεντώνεται για να καταλάβει το μέγεθος. «Το φίδι μόνο από τους κραδασμούς μας αναγνωρίζει το ύψος,το βάρος και αν είσαι απειλητικός για την ζωή του και αν θα σε φάει», τόνισε.

Δείτε πιο κάτω τα 8 κυπριακά φίδια

anilin_cyprus_snake

Ανήλιος

Πλήρες όνομα: Typhlops vermicularis Merrem, 1820

Άγλυφο - Δεν φέρει δηλητήριο

Πολύ μικρό φίδι με μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 30-35 cm και μπορεί να θεωρηθεί ως σχεδόν τυφλό. Το ροζ ή μπεζ του χρώμα, σε συνδυασμό με τη μορφή του, το κάνουν να μοιάζει πολύ με γαιοσκώληκα. Συνήθως εντοπίζεται κατά την περίοδο της άνοιξης κάτω από πέτρες.

cyprus_snake

Κυπριακό φίδι

Πλήρες όνομα: Hierophis cypriensis(Schätti, 1985)

Άγλυφο - Δε φέρει δηλητήριο

Πολύ λεπτό φίδι με μήκος που φτάνει το ένα μέτρο. Τα νεαρά άτομα έχουν ελαιοπράσινο χρώμα σώματος ενώ τα ενήλικα άτομα έχουν μαύρο χρώμα. Ζει συνήθως σε χώρους με πυκνή βλάστηση, οι οποίοι βρίσκονται κοντά σε ρυάκια, ποταμούς και ρεματιές.

mavrofido_cyprus

Μαύρο φίδι

Πλήρες όνομα: Dolichophis jugularis (Linnaeus, 1758)

Άγλυφο - Δεν φέρει δηλητήριο

Πιθανότατα το μεγαλύτερο είδος φιδιού στην Ευρώπη με μήκος που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα (αν και σπανίως να εντοπιστούν άτομο στην Κύπρο μεγαλύτερα από 2 μέτρα). Η μορφή των νεαρών και των ενήλικων ατόμων διαφέρει. Τα νεαρά άτομα έχουν ελαιοπράσινο χρώμα με σκούρες καφέ νιφάδες στην ραχιαία επιφάνια. Κατά την ενηλικίωση, το μοτίβο αυτό χάνεται και τα άτομα αποκτούν ενιαίο γυαλιστερό μαύρο χρώμα. Έχει χοντρό, μυώδες κορμί, είναι πολύ ευκίνητο και έχει την ικανότητα να σκαρφαλώνει με ιδιαίτερη ευκολία.

 

saita_cyprus_snake

Σαΐττα

Πλήρες όνομα: Malpolon insignitus (Geoffroy in Savigny, 1827)

Οπισθόγλυφο – Φέρει δηλητήριο στα πίσω δόντια – Ακίνδυνο για τον άνθρωπο

Μεγάλο και αρκετά δυνατό φίδι που το μήκος του μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα. Τα νεαρά άτομα έχουν καφέ χρώμα σώματος με πολλές διακεκομμένες λευκές ή κίτρινες γραμμώσεις ενώ τα ενήλικα διαθέτουν ομοιόχρωμο γκρίζο προς ελαιοπράσινο χρώμα. Το πιγούνι φέρει λευκά στίγματα και η κοιλιά συνήθως έχει κίτρινο χρωματισμό. Μπορεί να εντοπιστεί από ζεστά, ξηρά ενδιαιτήματα με πετρώδη εδάφη, μέχρι καλλιεργήσιμες εκτάσεις ή και σε δάση και περιοχές με πολλούς θάμνους.

nerofido_kypros

Νερόφιδο

Πλήρες όνομα: Natrix natrix (Linnaeus, 1758)

Άγλυφο - Δεν φέρει δηλητήριο

Τα άτομα του είδους μπορεί να φτάσουν σε μήκος το ένα μέτρο και εντοπίζονται σε τρείς ξεχωριστούς χρωματισμούς, γκρίζο με ασπροκίτρινο, ενιαίο μαύρο και στικτό (μαύρος χρωματισμός στον οποίο διακρίνονται αχνόλευκα στίγματα). Πολύ ήρεμο φίδι, το οποίο δεν επιδίδεται σχεδόν ποτέ σε επιθετικές συμπεριφορές ούτε ακόμα και αν ενοχληθεί. Ως μέτρο άμυνας εκκρίνει δύσοσμο υγρό από αδένες που έχει στο πίσω μέρος του σώματος.

ksylodropis_cyprus

Ξυλόδροπης

Πλήρες όνομα: Telescopus fallax(Fleischmann, 1831)

Οπισθόγλυφο – Φέρει δηλητήριο στα πίσω δόντια – Ακίνδυνο για τον άνθρωπο

Λεπτό και μικρό φίδι που δε ξεπερνά σε μήκος το ένα μέτρο. Διαθέτει σώμα γκρίζου-μπεζ χρώματος με σκούρες καφέ μπάρες τοποθετημένες κατ’ εναλλαγή στο πάνω μέρος της πλάτης του. Όταν ενοχληθεί κουλουριάζεται, συρίζει δυνατά και προσπαθεί να δαγκώσει. Τα μάτια του έχουν μια κάθετη κόρη η οποία διαστέλλεται το βράδυ για να διευκολύνει τη νυχτερινή όραση του. Συναντάται σε ζεστά, ξηρά πετρώδη εδάφη καθώς και σε χαλάσματα παλιών σπιτιών. Δραστηριοποιείται κυρίως νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα και το βράδυ.

drops_cypus_snake

Δρόπης

Πλήρες όνομα: Hemorrhois nummifer(Reus, 1833)

Άγλυφο - Δεν φέρει δηλητήριο

Φίδι ανοικτού καφέ χρώματος με ιδιαίτερους σχηματισμού σε μορφή ρόμβου και χρώμα σκούρο καφέ σε όλο το μήκος της πλάτης του. Αρκετά δυνατό φίδι που το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 150 cm. Ακίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά με ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά όταν ενοχληθεί. Συχνάζει συνήθως σε βραχώδεις περιοχές με λίγο νερό και αραιή βλάστηση από δέντρα και θάμνους.

Fina_cyprus Snake

Οχιά

Πλήρες όνομα: Macrovipera lebetina (Linnaeus, 1758)

Σωληνόγλυφο – Φέρει δηλητήριο στα μπροστά δόντια –επικύνδυνο για τον άνθρωπο

Η οχιά ή κοινώς κοντονούρα, φίνα ή πατσάλα, είναι το μοναδικό επικίνδυνο για τον άνθρωπο δηλητηριώδες φίδι της Κύπρου. Το χοντρό στο χρώμα της άμμου σώμα με το σφηνοειδές κεφάλι και την κοντή ουρά, καθώς και ο νωχελικό συνήθως τρόπος κίνησης την καθιστούν εύκολα αναγνωρίσιμη από τα υπόλοιπα φίδια της Κύπρου. Σε περίπτωση που εντοπίσετε μια οχιά, μην την ενοχλήσετε, μείνετε ακίνητοι και αφήστε την να απομακρυνθεί ή απομακρυνθείτε εσείς από αυτήν. Έχει εξαιρετικά χοντρό σώμα -σε σχέση με τα υπόλοιπα φίδια της Κύπρου- στο χρώμα της άμμου. Διαθέτει σκούρους καφέ ορθογώνιους σχηματισμούς στην πλάτη τοποθετημένους κατ’ εναλλαγή. Έχει ιδιαίτερα κοντή ουρά και χοντρό τριγωνικό κεφάλι. Η κόρη των ματιών είναι κάθετη και διαστέλλεται το βράδυ για να διευκολύνει τη νυχτερινή όραση του ζώου. Συναντάται σε όλους τους τύπους ενδιαιτημάτων του νησιού (δάση, κοιλάδες, παραλίες, βραχώδεις περιοχές) ακόμα και κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Συνήθως εντοπίζεται σε περιοχές πλησίον πηγής νερού (ρυάκι, ποτάμι, λίμνη)

Πληροφορίες για τα φίδια της Κύπρυ μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του Ερπετολογικού Σύνδεσμου Κύπρου.

>>>Παρακολουθήστε ΕΔΩ όσα δήλωσε στην εκπομπή Offsite On Air ο κ. Γιάννος Αγγελή<<<<

Home