Βία κατά των γυναικών: Οι προτροπές της Αστυνομίας στα θύματα

Βία κατά των γυναικών: Οι προτροπές της Αστυνομίας στα θύματαΜε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Αστυνομία Κύπρου απευθύνεται στις γυναίκες - θύματα βίας να μην σιωπούν αλλά να βρουν το κουράγιο και να απευθυνθούν στην Αστυνομία και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους,  χωρίς φόβο και με εμπιστοσύνη προς τα μέλη μας και τους δημοσίους λειτουργούς.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό και στόχο την παγκόσμια και πανανθρώπινη ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού ζητήματος.

Η βία μπορεί να είναι λεκτική, σωματική, ψυχολογική ή και σεξουαλική. Η βία δεν έχει φύλο ούτε κάνει διακρίσεις σε κοινωνικές τάξεις και μορφωτικό επίπεδο, οικονομική κατάσταση ή ηλικία. Ωστόσο, οι γυναίκες αποτελούν μία ευάλωτη ομάδα πληθυσμού που μπορεί να πέσουν εύκολα θύματα βίας.

Η βία δεν κάνει διακρίσεις ούτε σε τοπικό επίπεδο. Μπορεί να συμβεί παντού, στο σπίτι, στο γραφείο, ακόμη και στο σχολείο όταν πρόκειται για ανήλικα πρόσωπα.

Στο Αρχηγείο Αστυνομίας λειτουργεί το αρμόδιο Γραφείο Χειρισμού Θεμάτων Βίας στην Οικογένεια και Κακοποίησης Ανηλίκων και ελλειπόντων προσώπων, το οποίο επιλαμβάνεται όλων των ζητημάτων που αφορούν στην αντιμετώπιση (πρόληψη και καταπολέμηση) της βίας στην οικογένεια και της κακοποίησης ανηλίκων και κατ’ επέκταση της βίας κατά γυναικών. 

Παράλληλα, οποιαδήποτε στιγμή του 24ωρου, στους τοπικούς Αστυνομικούς Σταθμούς, μπορεί η κάθε γυναίκα θύμα βίας να απευθυνθεί για βοήθεια και καταγγελία. Σε συνεργασία πάντα και με τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, τα μέλη μας επιλαμβάνονται άμεσα και με κάθε εμπιστευτικότητα και ευαισθησία, θέματα που άπτονται τέτοιας φύσης.  

Τα θύματα δεν πρέπει να φοβούνται ούτε να ντρέπονται να απευθυνθούν στην Αστυνομία, αλλά το αντίθετο. Η άσκηση βίας δεν είναι αποδεκτή σε καμία περίπτωση και υπάρχουν νόμοι για τιμωρία των δραστών. Η Αστυνομία τάσσεται δίπλα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά, και συμπάσχει και αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών. Ο τερματισμός της έμφυλης βίας πρέπει να είναι προτεραιότητα για τις αρμόδιες αρχές. Τα μέλη της Αστυνομίας εργάζονται για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών, ενώ απαιτείται από όλους σεβασμός στους νόμους και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουν όλοι το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης.  

ΚΥΠΕ

Home