Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βίντεο Al Jazeera: Δηλώνει αθώος με κεφαλαία γράμματα ο Συλλούρης

Offsite Team -
26.10.2022

Βίντεο Al Jazeera: Δηλώνει αθώος με κεφαλαία γράμματα ο Συλλούρης

Αναβολή για τις 30 Νοεμβρίου στην υπόθεση των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας εμφανίστηκαν την Τετάρτη για πρώτη φορά οι τέσσερις κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση, που αφορά τόσο στο ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera, όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου, με τη δικάσιμο να αναβάλλεται για τις 30 Νοεμβρίου του 2022, ημερομηνία κατά την οποία αναμένεται να κληθούν να απαντήσουν με παραδοχή ή μη στις εναντίον τους κατηγορίες.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη, ο Δικηγόρος, Αντρέας Πιττάτζιης και ο εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

Και οι τέσσερις αντιμετωπίζουν πέντε κατηγορίες, που αφορούν αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου, που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.    

Η επόμενη δικάσιμος επαναορίστηκε στις 09:00 της 30ης Νοεμβρίου, ενώ οι κατηγορούμενοι θα είναι παρόντες με τους ίδιους όρους, που επιβλήθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία τους στη δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι για τους κατηγορούμενους Συλλούρη, Τζιοβάνη και Αντωνίου αποφασίστηκε εγγύηση ύψους 50 χιλιάδων ευρώ για έκαστο με αξιόχρεο εγγυητή και για τον κ. Πιττάτζιη εγγύηση 30 χιλιάδες ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή.

Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο δικηγόρος του Δημήτρη Συλλούρη, Κρίς Τριανταφυλλίδης, αναφέρθηκε στα τρία ζητήματα που έθεσε κατά το στάδιο της παραπομπής, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να καταθέσει προδικαστικές ενστάσεις.

Ανέφερε στους δικαστές ότι ο πελάτης του δεν θα απαντήσει σήμερα, ωστόσο, διευκρίνισε πως «δηλώνει αθώος με κεφαλαία γράμματα».

Όπως είπε στο δικαστήριο έστειλε δύο επιστολές στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, στις 12 και 26 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, ζητώντας του με την πρώτη να πληροφορηθεί εάν στο πρόσωπο που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5 είναι υπαρκτό πρόσωπο, αφού περιγράφεται ως αλλοδαπός και με τη δεύτερη ζητούσε να πληροφορηθεί εάν ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του συμμετείχαν ως Υπουργοί στα διαβατήρια, που αναφέρονται στις κατηγορίες 1, 2 και 3.

Σύμφωνα με τον Κρις Τριανταφυλλίδη δεν πήρε από τότε καμιά απάντηση, για να σημειώσει πως αν δεν απαντηθούν οι δύο επιστολές του δεν μπορεί να συμβουλεύσει τον πελάτη του τι θα απαντήσει στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Ζήτησε εκ νέου να απαντηθούν οι επιστολές του, με την εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, να παραπέμπει τον συνήγορο του κ. Συλλούρη στο μαρτυρικό υλικό και σε συγκεκριμένη μαρτυρία, η οποία "συνδέεται ξεκάθαρα" με τις απαντήσεις που ζητά.

Για το θέμα της συμμετοχής του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού του στο Υπουργικό Συμβούλιο, η κ. Παπαγαπίου επιβεβαίωσε στο κ. Τρανταφυλλίδη το γεγονός, λέγοντας πως η ίδια ζήτησε από τους ανακριτές τα επίσημα πρακτικά του Υπουργικού, που επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους.

Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Χριστάκη Τζιοβάνη και του Αντώνη Αντωνίου, Γιώργος Παπαϊωάννου, ζήτησε αναβολή από το δικαστήριο, αφού όπως είπε υπάρχει πληθώρα μαρτυρικού υλικού που δεν τους έχει δοθεί και θεωρεί πως είναι σωστό να τους δοθεί.

Συμφώνησε με τον Κρίς Τριανταφυλλίδη και ζήτησε χρόνο να απαντήσουν οι πελάτες του, αν και σε κάθε περίπτωση, όπως πρόσθεσε, δηλώνουν μη παραδοχή.

Επίσης, ανέφερε στο δικαστήριο ότι εξετάζει και ο ίδιος όπως εγείρει προδικαστική ένσταση, σχετικά με τον αλλοδαπό, για να σημειώσει ότι μελετούν και δεύτερο θέμα για προδικαστική ένσταση «άλλης μορφής».

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, ανέφερε στο δικαστήριο ότι είχε επικοινωνία με τον κ. Παπαϊωάννου, ώστε να της παραδώσει τον κατάλογο με το μαρτυρικό υλικό που υπολείπεται, ενώ επιβεβαίωσε πως θα παραλάβουν όλο το μαρτυρικό υλικό, αφού δόθηκαν οδηγίες στους ανακριτές.

Ο Αντρέας Πιττάτζιης, ο οποίος εκπροσωπεί τον εαυτό του, είπε ότι «συνιστά λαϊκή απαίτηση αυτή η υπόθεση να ξεκινήσει το συντομότερο», υποστηρίζοντας ότι «ακόμα και αύριο» ο ίδιος προτίθεται να έρθει στο Δικαστήριο.

«Είμαι έτοιμος να απαντήσω στις κατηγορίες. Οι συνάδελφοι ζητούν αναβολή, αλλά όλοι οι κατηγορούμενοι θα δηλώσουν μη παραδοχή», είπε.

Νωρίτερα, και πριν την απάντηση της κατηγορούσας Αρχής για το μαρτυρικό υλικό, ο κ. Πιττάτζιης είπε πως εκτιμά ότι δεν θα τους δοθεί ολόκληρο το μαρτυρικό υλικό, για να συμπληρώσει ότι ο ίδιος ζήτησε το πόρισμα Νικολάου, το οποίο όπως αντιλαμβάνεται δεν θα του δώσουν.

«Θα υπάρχουν ενστάσεις, άρα πάλι αναβολές και θα φάμε τρεις μήνες, χωρίς να απαντήσουμε στις κατηγορίες», είπε.

Υποστήριξε ότι όποιες και να είναι οι προδικαστικές ενστάσεις θα μπορούν να γίνουν και μετά τις απαντήσεις τους στις κατηγορίες.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου έδωσε στον Αντρέα Πιττάτζιη την επιλογή να απαντήσει αν θέλει σήμερα στις κατηγορίες και να οριστεί ακρόαση για τον ίδιο σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ στο μεσοδιάστημα να γίνουν ακροάσεις για τις ενστάσεις, χωρίς την παρουσία του ιδίου.

Ωστόσο, ο κ. Πιττάτζιης ανέφερε πως ζητά και ο ίδιος μαρτυρικό υλικό και ότι οι ενστάσεις που θα εγερθούν, ενδεχομένως να αφορούν και τον ίδιο, για να αποφασίσει τελικά να μην απαντήσει στις κατηγορίες σήμερα και να ακολουθεί την ίδια γραμμή με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Σημειώνεται ότι για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

ΚΥΠΕ

Home