Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΒΙΝΤΕΟ:«Χτυπάμε» τατουάζ-Ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Κύπρο

Συνέντευξη-Ρεπορτάζ:Άντρη Θρασυβούλου/Κάμερα-Μοντάζ:Λιασής Καρασάββας
- 09.05.2018

ΒΙΝΤΕΟ:«Χτυπάμε» τατουάζ-Ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Κύπρο

Thumbnail

Δεν υπήρχε κενό στο κορμί της. Ήταν όλο ένα ατελείωτο έργο τέχνης. «Είναι η ιστορία της ζωής μου, ο καθρέφτης της ύπαρξης μου». Αυτή τη φράση μου είχε πει κάποτε το κορίτσι με τα τατουάζ (όχι του γνωστού βιβλίου), που είχε γυρίσει σχεδόν όλο τον κόσμο και αν έριχνες μια πιο προσεκτική ματιά στους χάρτες στο σώμα της, θα ταξίδευες κι εσύ νοερά, εκεί όπου η ίδια είχε «αλητέψει».

Ήρθε στο μυαλό μου ασυναίσθητα ενώ πηγαίναμε με τον Λιασή (τον κάμεραμαν) στο στούντιο της Ελίζ, που θα μας μιλούσε για αυτήν την τόσο αρχαία τέχνη που πλέον έχει γίνει μόδα... Τα τατουάζ.

Η ιδιοκτήτρια του Eliz Tattoo Art Studio στη Λευκωσία, έχει κι αυτή γύρω στα 40 τατουάζ στο κορμί της. Μας συστήνεται στο παρακάτω βίντεο, μιλώντας για το επάγγελμα που υπηρετεί εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά και για τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθούν οι tattoo artists, που στην Κύπρο δεν ελέγχονται, καθώς δεν υπάρχει καν νομοθεσία που να διέπει τη λειτουργία των εργαστηρίων, ενώ μας χαρίζει και ένα τατουάζ…

Δείτε το βίντεο:

Ανύπαρκτη νομοθεσία 

Σε δηλώσεις του στην OffsiteCy, ο Tattoo and Piercing Health and safety instructor, Emergency University USA and artist, Μάριος Σωτηρίου αναφέρει ότι τα εργαστήρια τατουάζ και piercing λειτουργούν στην Κύπρο ανεξέλεγκτα. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία που να ρυθμίζει τη λειτουργία τους.

«Χτυπούν» τατουάζ ακόμη και στην κουζίνα

«Το κράτος στην Κύπρο δεν διενεργεί κανένα έλεγχο στις εγκαταστάσεις αυτές όσον αφορά το εάν και ποιος πληρεί τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας που επιβάλλεται να τηρούνται για τη δημόσια υγεία. Ως απόρροια αυτού, μπορεί όποιος θέλει να κάνει επεμβάσεις τατουάζ και piercing στο σώμα κάποιου άλλου, σε ακατάλληλους χώρους ακόμη και στην κουζίνα του σπιτιού του ή οπουδήποτε, σε ενηλίκους και ανηλίκους, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να τηρεί κανένα κανόνα υγιεινής και ασφαλείας  για τον ίδιο ή τους πελάτες του», αναφέρει ο κ. Σωτηρίου. 

Στην Κύπρο σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Σωτηρίου το 2016, 326 άτομα προσέφεραν τις εν λόγω υπηρεσίες, άλλοι σε επαγγελματικά υποστατικά και άλλοι από το σπίτι τους. Όπως δηλώνει ο ίδιος, σήμερα ο αριθμός ξεπερνά τους 720 παγκύπρια.

Στην Ευρώπη: Σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρωπαίοι έχουν στο σώμα τους τατουάζ

Στην Αμερική: Το 40% του πληθυσμού έχει κάνει τατουάζ, σύμφωνα με έρευνα του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου JRC(2016)-Έχουν δηλωθεί επίσημα 38,879 στούντιο σύμφωνα με το Bloomberg μέχρι το 2016 (εκτός τους παράνομους που είναι χιλιάδες)

Λονδίνο: Ο αριθμός των επίσημα δηλωμένων εργαστηρίων τατουάζ και piercing στο Λονδίνο ανέρχεται στα 247 και σε όλη τη Βρετανία σε 2,524 σύμφωνα με το local data company uk.

Έντονες ανησυχίες

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρίου, οι αριθμοί έχουν αφυπνίσει και θέσει σε εγρήγορση όλους τους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ρύθμιση νομοθεσιών των εργαστηρίων τατουάζ και piercing με έντονες ανησυχίες, μεταξύ άλλων για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών και κυρίως της ηπατίτιδας και του AIDS, εφόσον υπάρχει τόση πολλή ζήτηση και κενό στην νομοθεσία που να διασφαλίζει την δημόσια υγεία.

Πάντως, ο κ. Σωτηρίου τονίζει ότι στην Κύπρο από το 2011, πολλοί επαγγελματίες καλλιτέχνες στο χώρο, έχουν μελετήσει νομοθεσίες άλλων χωρών και με πολύ κόπο και θυσίες ανακαίνισαν τα εργαστήρια τους για να πληρούν τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας, γιατί σέβονται και νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους, ενώ άλλοι κάνουν αυτές τις επεμβάσεις στους πελάτες τους σε άκρως ακατάλληλες συνθήκες , χώρους και εγκαταστάσεις.

Κίνδυνοι και μέτρα προστασίας

Ο κ. Σωτηρίου εξηγεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν εάν ένας tattoo artist δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Έχεις ένα μικρό γδάρσιμο στο χέρι και αρχίζεις να κανείς ένα μεγάλο τατουάζ σε όλη την πλάτη κάποιου άλλου, η βελόνα που χρησιμοποιείς μπαίνει και βγαίνει στο δέρμα του πελάτη και δημιουργεί μικρά γδαρσίματα από τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια του δέρματος, την επιδερμίδα  διάφορα υγρά όπως και αίμα. Αν αγγίξει κατά λάθος το γδάρσιμο που έχεις στο χέρι σου στο πληγωμένο δέρμα του πελάτη ή έρθει σε επαφή με το αίμα του, τότε εάν έχει τον ιό ηπατίτιδας ή AIDS θα μεταδοθεί σε εσένα ή το αντίθετο. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους επιβάλλεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο νομοτεχνικός έλεγχος του σχετικού νομοσχεδίου που βρίσκεται στα συρτάρια του κράτους από το 2012 και η ψήφιση του από την Βουλή».

Home