Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουλή: Αίρεται η αδικία σε βάρος κατόχων «Master of Pharmacy»

Offsite Team
- 10.11.2022

Βουλή: Αίρεται η αδικία σε βάρος κατόχων «Master of Pharmacy»

Ελλειμματικός ο π/υ του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Υπηρεσιών
Που αποκτήθηκε από πανεπιστήμια του ΗΒ μετά το Brexit

Mε πρόταση νόμου των Γιώργου Κάρουλλα, Μάριου Μαυρίδη, Πρόδρομου Αλαμπρίτη και Χρύσανθου Σαββίδη τροποποιήθηκε την Πέμπτη ο περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων Νόμος, ώστε να εξαιρούνται της διαδικασίας αναγνώρισης από το ΚΥΣΑΤΣ διπλώματα, πιστοποιητικά ή άλλοι πανεπιστημιακοί ή ισοδύναμοι τίτλοι σπουδών που αποκτήθηκαν από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, σε ημερομηνία μεταγενέστερη της ημερομηνίας αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, νοουμένου ότι η ημερομηνία έναρξης της φοίτησης για την απόκτηση αυτών, ήταν προγενέστερη της εν λόγω ημερομηνίας.

Η πρόταση πέρασε με 29 ψήφους υπέρ και μία εναντίον.

Ο εκ των εισηγητών, Βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι αίρεται μια αδικία για φοιτητές φαρμακευτικής που απέκτησαν πτυχίο από το ΗΒ και που πριν το Brexit αναγνωριζόταν. Με την πρόταση, είπε, τους δίνουμε δικαιώματα για να παρακαθίσουν σε εξετάσεις του φαρμακευτικού συλλόγου για άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, όπως όλοι.

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι Κύπρος και ΗΒ έχουν στενούς εκπαιδευτικούς θεσμούς και ότι η πρόταση γίνεται να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι απόφοιτοι φαρμακευτικής από το ΗΒ, μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ.

Ο Χρίστος Χριστοφίδης εκ μέρους του ΑΚΕΛ είπε ότι από την πρώτη στιγμή υπήρχε ομόφωνη προσέγγιση για να λυθεί το ζήτημα με τρόπο που να δικαιώνει τους φοιτητές και πρόσθεσε ότι πάνω σε αυτή τη λογική εργάστηκε η επιτροπή.

Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ ανέφερε πως η πρόταση επιλύει το πρόβλημα που προέκυψε λόγω αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ και πρόσθεσε ότι πρέπει να δούμε και άλλες κατηγορίες επιστημόνων με το ίδιο πρόβλημα και να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους.

Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους, που καταψήφισε την πρόταση, είπε πως αν ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, θα πληθύνουν τα αιτήματα από άλλους κλάδους και άλλα επαγγέλματα και είπε πως όταν απόφοιτοι για παράδειγμα του ΤΕΠΑΚ ζήτησαν από το ΕΤΕΚ να εγγραφούν για άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, τους ζητήθηκε να διδαχθούν επιπρόσθετα μαθήματα. Παρόμοια ήταν, είπε, και η αντιμετώπιση αποφοίτων Παιδαγωγικής που τους ζητήθηκε εξομοίωση πτυχίων.

Τις τοποθετήσεις του κ. Θεμιστοκλέους απέρριψαν βουλευτές λέγοντας ότι "λέει ανακρίβειες και πράγματα που δεν υφίστανται".

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου, πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι εν λόγω τίτλοι σπουδών αναγνωρίζονταν αυτόματα βάσει του ενωσιακού δικαίου και δεν αξιολογούνταν από το ΚΥΣΑΤΣ, λόγω όμως της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή θεωρείται τρίτη χώρα, οι τίτλοι σπουδών που αποκτήθηκαν από τα πανεπιστήμιά του πρέπει πλέον να αξιολογούνται από το ΚΥΣΑΤΣ πριν από την εγγραφή των αποφοίτων τους στο Μητρώο Φαρμακοποιών.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση αίρεται η αδικία σε βάρος των κατόχων τίτλου σπουδών «Master of Pharmacy» που αποκτήθηκε από πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η φοίτησή τους στο σχετικό πρόγραμμα σπουδών άρχισε πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δεν μπορούσαν να προβλέψουν την εξέλιξη αυτή.  

Οι εισηγητές της πρότασης νόμου εισηγήθηκαν την τροποποίηση του κειμένου της σύμφωνα με την εισήγηση της εν λόγω υπηρεσίας της Βουλής, ώστε να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην ημερομηνία 1η Ιανουαρίου 2021 αντί στην ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΥΠΕ

Home