Βουλή: Νέος νόμος για σύνταξη χηρείας των άνδρων

Βουλή: Νέος νόμος για σύνταξη χηρείας των άνδρων

Με 21 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον και 16 αποχές ξαναψηφίστηκε ο νόμος για την σύνταξη χειρίδας των ανδρών

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από μακρά συζήτηση ψήφισε εκ νέου νόμο ο οποίος ρυθμίζει το δικαίωμα σε σύνταξης χηρείας και στους άνδρες με ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018 και εντεύθεν.

 

Ο νόμος ψηφίστηκε με 21 ψήφους υπέρ, 1 εναντίον και 16 αποχές. Συγκεκριμένα με βάση τον νέο νόμο που ψηφίστηκε μετά από σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε αναφορά προηγούμενου νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματικός, δικαιούχοι σύνταξης χηρείας καθίστανται όσοι έμειναν χήροι από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά.  

 Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας 7000 χήροι άνδρες, δεν θα πάρουν σύνταξη.

 

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε προέβλεπε σταδιακή αύξηση των εισφορών επί των ασφαλιστέων αποδοχών που καταβάλλονται στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η διάταξη αυτή διαγράφηκε μετά την υπερψήφιση τροπολογίας του ΑΚΕΛ. Στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται πως η διαγραφή γίνεται ώστε η ανάγκη για αύξηση των εισφορών να καταδειχθεί μετά από αναλογιστική μελέτη.

 

Στη νομοθεσία περιλαμβάνεται πρόνοια, σύμφωνα με την οποία χήρος του οποίου η σύζυγος απεβίωσε κατά ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 και πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου θα έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης για καταβολή σύνταξης χηρείας στο διάστημα που αρχίζει από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του υπό ψήφιση νόμου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2019 και η αίτηση αυτή θα λογίζεται ως υποβληθείσα κατά την ημερομηνία θανάτου της συζύγου.  Περαιτέρω, στις εν λόγω περιπτώσεις η καταβολή σύνταξης χηρείας θα αρχίζει από την ημερομηνία του επισυμβάντος θανάτου.

 

Βουλευτές  των κομμάτων που διαφωνούσαν με τον χρόνο έναρξης της παραχώρησης της σύνταξης χηρείας, εξέφρασαν την άποψη ότι ο νόμος είναι συνταγματικά τρωτός και μπορεί να «πέσει» στο Δικαστήριο σε ενδεχόμενη προσφυγή χήρου, ο οποίος θα μείνει εκτός της ρύθμισης καθώς ο νόμος δημιουργεί άνιση μεταχείριση.

Home