Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τ/κ περιουσίες στην Πάφο

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τ/κ περιουσίες στην Πάφο

Στη συνεδρία βουλευτές εξέφρασαν κατηγορίες κατά του Φ.Φαίδωνος για ετσιθελική συμπεριφορά

Σε ψηλούς τόνους διεξήχθη σήμερα η συζήτηση για τη διαχείριση τ/κ περιουσιών στην Πάφο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων με τον Δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος και βουλευτές μέλη της Επιτροπής να ανταλλάσσουν κατηγορίες και χαρακτηρισμούς.

Στη συνεδρία βουλευτές εξέφρασαν κατηγορίες κατά του Δημάρχου για «ετσιθελική συμπεριφορά», με τον Φαίδωνα Φαίδωνος να μιλά για «μέλη του κοινοβουλίου, μη πρόσφυγες, που κατέχουν τ/κ κατοικίες» και να δηλώνει ότι η Επιτροπή κωφεύει στην ύπαρξη εικονικών εταιρειών που κατέχουν τ/κ περιουσίες αξίας εκατομμυρίων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά, μίλησε για «κραυγές αγωνίας» από τους πρόσφυγες που διαμένουν σε τ/κ κατοικίες και περιουσίες στον Δήμο Πάφου και «που πραγματικά νοιώθουν κυνηγημένοι από τον Δήμο, από τον Δήμαρχο προσωπικά».

«Γιατί οι καταγγελίες δεν ήταν απλά κατά παντός στον Δήμο, αλλά για την όλη στάση και συμπεριφορά και τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει (ο Δήμαρχος) τον προσφυγικό κόσμο που διαμένει σε τ/κ κατοικίες», πρόσθεσε.  

Η κ. Κουκουμά δήλωσε πως όλοι κατανοούμε την αναγκαιότητα να υπάρξουν και να βελτιωθούν καταστάσεις, να εξαλειφθούν παραπήγματα, υποστατικά με ευτελή υλικά, για να προσθέσει πως «δυστυχώς αυτό που ζει ο προσφυγικός κόσμος το τελευταίο διάστημα, το κυνήγημα, το να πηγαίνει ο ίδιος ο Δήμαρχος προσωπικά και να προκαλεί ότι θα σας τα πάρω και θα σας βγάλω έξω, θα πάρω την αυλή αυτά δεν περιποιούν τιμή στον ίδιο τον Δήμαρχο, στον ίδιο τον θεσμό του Δήμου».  

Αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας όπου χρειάζεται να παραχωρηθούν κάποιες γωνιές, κάποια τμήματα που κατέχει κάποιος για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ένας σχεδιασμός καλύτερα.

«Αλλά αυτό που συμβαίνει στην Πάφο είναι πραγματικά απαράδεκτο. Και όσα και να λέει ο Δήμαρχος ότι λαϊκίζουμε πραγματικά, μπορείτε να πάτε να τα ερευνήσετε για να μην νοιώθει κανένας ότι εδώ φέραμε κάποιους για να κατηγορήσουμε και να λαϊκίσουμε», είπε. Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση δεν πάει άλλο, η εξόφθαλμη κατάχρηση εξουσίας που μετέρχεται ο Δήμαρχος είναι απαράδεκτη, διαπιστώνουμε και καταγγέλλουμε δημόσια τις αυθαιρεσίες και την ετσιθελικότητά του γιατί εκεί πρέπει να εστιάσουμε».  

Πυρά κατά του Δημάρχου Πάφου εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε ότι θα διεκδικήσει τη Δημαρχία της πόλης στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

«Δυστυχώς απεδείχθη σε όλο το μεγαλείο ο ετσιθελισμός, η παρανομία και η παρατυπία από πλευράς του Δημάρχου Πάφου, ο οποίος επενέβη, όπως πολύ γλαφυρά έχουν περιγράψει οι επηρεαζόμενοι, και μάλιστα σε ώρες πρωινές, 3 ή 4 το πρωί με μπουλντόζες για να προβεί σε έργο της δικής του επιλογής, ή Κυριακές, ελπίζοντας ότι δεν θα μπορέσουν να αντιδράσουν οι ιδιοκτήτες που νόμιμα είναι χρήστες αυτών των περιουσιών που τους έχουν δοθεί μετά το 1974», είπε.  

Μίλησε για «επιλεκτικές προσεγγίσεις και συμπεριφορές και πρακτικές από πλευράς του Δημάρχου», προσθέτοντας ότι ο Δήμαρχος Πάφου «δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία για άλλες περιπτώσεις τη στιγμή που θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιήσει άλλους χώρους για να προβεί στις ανάλογες συμπεριφορές που έχουν σχέση με ανάπτυξη συγκεκριμένων χώρων».  

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως είναι ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών και του κηδεμόνα τ/κ περιουσιών να επέμβουν «και να μην ανέχονται τέτοιες παρεμβάσεις», προσθέτοντας πως με την απουσία επέμβασης οι κρατικές υπηρεσίες «έδωσαν το δικαίωμα μέσα από την ανοχή τους στον Δήμαρχο να συμπεριφέρεται ως ο εις και μόνος, ο αυτοκράτορας, ο οποίος δυστυχώς υποκαθιστά τις υπηρεσίες του κράτους»

 

«Θα πρέπει να αναληφθούν ευθύνες ως εδώ και μη παρέκει κάποιοι έχουν δικαιώματα όπως έχουν και υποχρεώσεις», είπε.  

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ Κωνσταντίνου είπε πως έχει ήδη εξαγγείλει πως δεν θα επαναδιεκδικήσει βουλευτική έδρα και ότι θα διεκδικήσει τη Δημαρχία της Πάφου. «Δεν είναι σημερινή εξαγγελία, το έχω πει εδώ και αρκετό καιρό και κάποιοι λειτουργούν μέσα από το κράτος πανικού μέσα από την εξαγγελία την οποία έχω κάνει», κατέληξε.  

Ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπος Πιττικοπίτης είπε πως ευθύνη φέρει ο κηδεμόνας τ/κ περιουσιών, ο οποίος με παραλείψεις ή ενέργειες του έχει δημιουργήσει αυτή την εικόνα.  

«Ο κηδεμόνας πρέπει να προχωρήσει στην ενίσχυση της υπηρεσίας διαχείρισης τ/κ περιουσιών για να εξαλειφθεί αυτή η κακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί στα δημοτικά όρια Πάφου», κατέληξε.  

Στις δικές του δηλώσεις, ο Δήμαρχος Πάφου εξήγησε την ιδιαιτερότητα της πόλης, το κέντρο της οποίας αποτελείται από τ/κ περιουσίες κατά 70%, ενώ η ανάπλαση της πόλης με συγχρηματοδοτούμενα έργα από την ΕΕ επιβάλλει τη μίσθωση πολλών τεμαχίων.  

«Δηλαδή, εμείς που μία τεράστια προσπάθεια να αρθούν οι παρανομίες, δεκάδες Παφίτες με εικονικά συμβόλαια μετά το 1974 κρατούσαν τ/κ καταστήματα, πρόσφυγες παρακοιμώμενοι σε κάποιους που είχαν την εξουσία βρέθηκαν με τρία και τέσσερα καταστήματα, τους αποκαλύψαμε και ποιος είναι ο κακός; Είναι ο Δήμαρχος Πάφου», είπε. Συνεχίζοντας είπε ότι «βεβαίως, σε αυτό τον αγώνα δεν θα κάνω πίσω, θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια διότι στην περίπτωση του Δήμου Πάφου δεν μπορεί η πόλη να επανεκκινήσει αν δεν αποκτήσει κέντρο και καλώς ή κακώς το κέντρο της πόλης μας είναι τ/κ ιδιοκτησίες».  

Σημείωσε πως ο ίδιος είχε την επιλογή να διατηρεί άριστες σχέσεις και χαμόγελα, για να προσθέσει πως «με τόσες δεκαετίες και με τις άριστες σχέσεις και τα χαμόγελα οδηγήσαμε την πόλη και όλη την Κύπρο σε μια παραγκούπολη. Και δημόσια καταγγέλλω ότι στη διαχείριση των τ/κ (περιουσιών) παρόλο που έγιναν βήματα και ειδικά στην Πάφο, υπάρχουν σκάνδαλα».  

Περαιτέρω είπε ότι «και βλέπω εδώ την Επιτροπή Προσφύγων, η οποία δεν συγκινείται όταν έχω πει ότι δόθηκαν 360.000 τετραγωνικά μέτρα με ενοίκιο σε ιδιωτική εταιρεία, παρακαλώ, η έννοια τους είναι γιατί να δοθούν στο Δήμο Πάφου».  

Ανέφερε ακόμη πως για περιουσία €1,5 εκατομμυρίου στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου συστάθηκε εικονική εταιρεία και βάζουν μέσα ότι το 51% ανήκει σε πρόσφυγες και ο ένας ουδεμία σχέση έχει με το κατάστημα, είναι 67 χρόνων και δεν χρειάζεται επαγγελματική στέγη, κατέχει ιδιωτική περιουσία επαγγελματικών υποστατικών 1,2 εκατ. ευρώ επί λεωφόρου. «Και όμως», συμπλήρωσε, «η Επιτροπή κωφεύει σε αυτά. Θα φέρει το Δήμαρχο Πάφου για να λαϊκίσουμε να φέρουμε κόσμο να πούμε ότι κάποιοι αντιδρούν υπάρχουν όμως και χιλιάδες που επικροτούν αυτό το έργο».  

Επέκρινε την Επιτροπή ότι δεν νοιάζεται, την ώρα που «υπάρχει κομματική οργάνωση και συνδικαλιστική οργάνωση κρατά τ/κ τεμάχιο στην Πάφο».  

«Γιατί δεν νοιάζονται; Συγκεκριμένη συνδικαλιστική οργάνωση και συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, δεν βάζει κανένας το θέμα», είπε και συνέχισε: «Υπάρχουν μέλη του κοινοβουλίου, μη πρόσφυγες, που κατέχουν τ/κ κατοικίες γιατί δεν εγγράφεται το θέμα; Αυτές τις κατοικίες και με ενοίκια εξευτελιστικά γιατί αυτές τις κατοικίες δεν τις ενοικιάζουν σε ψηλά ενοίκια; Και γιατί αυτές οι κατοικίες δεν δίνονται σε πρόσφυγες;».

Όπως είπε, αν το ΥΠΕΣ κρίνει οποιαδήποτε τκ/ περιουσία πρέπει να παραχωρηθεί πίσω γιατί μπορεί να αξιοποιηθεί από κάποιο πρόσφυγα, μπορεί να το πράξει. «Όμως η αντίδραση από πολλούς σημειώνεται γιατί αυτό χάλασε αυτό που στήθηκε από δεκαετίες», πρόσθεσε.  

Σε ερώτηση για ποιους βουλευτές μιλά, ο κ. Φαίδωνος απάντησε ότι να ρωτηθεί ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ. «Είναι γνωστό κάποιοι το έχουν δηλώσει από τηλεοράσεως ότι έχουν εξοχικά, να κάνετε διερευνητική δημοσιογραφία και να τους βρείτε και τους τρεις ή τέσσερις», είπε.  

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος για τη Δημαρχία και πώς θα αντιμετωπίσει την υποψηφιότητα του Κώστα Κωνσταντίνου, ο κ. Φαίδωνος είπε απλά ότι «κάποιοι βιάζονται».

ΚΥΠΕ

Home