Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουλή: Θέλουν χορηγίες για προσφυγικές οικίες σε έξι μήνες

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
04.10.2022

Βουλή: Θέλουν χορηγίες για προσφυγικές οικίες σε έξι μήνες

Ετοιμάζεται πρόταση νόμου - Στο μικροσκόπιο η αλλαγή πολιτικής αναπτύξεων στις Βάσεις

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Πρόταση νόμου έρχεται εντός των επόμενων 15 ημερών που θα βάζει σε τάξη την καταβολή χορηγιών για αγορά διαμερίσματος/κατοικίας και για επιδιορθώσεις των προσφυγικών οικιών αυτοστέγασης. Όπως πληροφορούμαστε, η πρόταση θα κατατεθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκο Κέττηρο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω της πρότασης η Υπηρεσία Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων θα υποχρεούται να εξετάζει τις αιτήσεις εντός 6 μηνών το αργότερο.

Η Επιτροπή Προσφύγων θα συζητήσει το θέμα σήμερα Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και θα επικεντρωθεί στην πορεία εξέτασης των αιτήσεων από την Υπηρεσία Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ) και την καταβολή χορηγιών από τις επαρχιακές διοικήσεις. Όπως ανέφερε στην Offsite News ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκος Κέττηρος «αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στη Μέριμνα αιτήσεις εδώ και ένα χρόνο. Θέλουμε απαντήσεις και να μας πουν τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων».

Τοπικά σχέδια για αναπτύξεις στις Βάσεις

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Επιτροπή θα εξετάσει την  ανάγκη αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων του δήμου Λύσης και της κοινότητας Κοντέας μετά από την αλλαγή πολιτικής για τις αναπτύξεις εντός των Βρετανικών Βάσεων.

Με τη νέα πολιτική θα καθορισθούν, σε ολόκληρη την έκταση των Βρετανικών Βάσεων, συγκεκριμένες Πολεοδομικές Ζώνες (όπως π.χ. Οικιστικές, Τουριστικές, Εμπορικές, Βιομηχανικές/ Βιοτεχνικές, Κτηνοτροφικές κ.α.), αντίστοιχες των Πολεοδομικών Ζωνών που εφαρμόζονται στην περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ, θα εισαχθούν σαφείς πρόνοιες και πολιτικές σε σχέση με την κατανομή των χρήσεων γης για:

>>>>Διαβάστε επίσης: Βρέθηκε λύση: Τίτλοι ιδιοκτησίας με υποσημείωση για πρόσφυγες<<<<

(i) στεγαστικούς, 

(ii) βιομηχανικούς, 

(iii) εμπορικούς, 

(iv) γεωργικούς κ.α. σκοπούς. 

Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο θα ζητήσουν εξηγήσεις από τους αρμόδιους και ειδικά τον πολιτικό Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων, αλλά και από τραπεζικούς οργανισμούς. Στην Επιτροπή θα βρεθούν: Eκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, του Υπουργείου Εξωτερικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Λύσης, ο Έπαρχος Αμμοχώστου, ο Κοινοτάρχης Κοντέας και εκπρόσωποι της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ).

Home