Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουλή: Θέλουν να τελειώνουν με διαζύγια - Η Δράκου είδε κόμματα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
26.10.2022 - 06:00

Βουλή: Θέλουν να τελειώνουν με διαζύγια - Η Δράκου είδε κόμματα

Κατ’ άρθρον συζήτηση για το θεσμό διαμεσολαβητή σήμερα στην Επιτροπή Νομικών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Στην ουσιαστική του φάση μπαίνει σήμερα Τετάρτη η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής για τα νομοσχέδια που θα εκσυγχρονίζουν το οικογενειακό δίκαιο. 

Μετά τη διαβούλευση της Υπουργού  με τα κόμματα, θα αρχίσει η κατ’άρθρον και ουσιαστική συζήτηση για τη διαμεσολάβηση στις οικογενειακές υποθέσεις.  Η  Υπουργός άνκαι κλήθηκε δεν θα παραστεί αφού την ίδια ώρα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Με τη συμβολή διαμεσολαβητή,  θα υπάρξει κατάληξη  σε κοινές αποφάσεις για τη διευθέτηση των οικογενειακών τους διαφορών. Ακόμα θα ενθαρρύνονται οι συναινετικές  προσεγγίσεις των μερών  με σκοπό τον περιορισμό των συγκρούσεων και της εχθρότητας μεταξύ τους  σε οικογενειακή διαφορά και η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας.  Παραλληλα, θα περιορίζονται οι αρνητικές  επιπτώσεις  που προέρχονται από τις οικογενειακές συγκρούσεις, η στήριξη και διατήρηση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, ιδιαίτερα γονέων και τέκνων και η  η διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού.

Ταυτόχρονα, θα συνεχιστεί η συζήτηση για τα άλλα νομοσχέδια που αφορούν: 1. O Περί Απόπειρας Συνδιαλλαγής και Πνευματικής Λύσης του Γάμου. 2. : O Περί Γάμου Τροποποιητικός Νόμος του 2018. 3. Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων Τροποποιητικός Νόμος του 2018. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Αλλάζουν τα πάντα με τα διαζύγια στην Κύπρο<<<<

Αναφορικά με τo νομοσχέδιο της  Περί της Δωδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο του 2015, τροποποιείται το Άρθρο 111 του Συντάγματος ώστε η δίκη για διαζύγιο να γίνεται από ένα δικαστή αντί για τρεις. Το νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ο Περί Γάμου αφορά τα εξής:

Eισάγεται  για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα το συναινετικό διαζύγιο κατόπιν συμφωνίας των συζύγων, η οποία θα αποτελεί τη βάση για τη λύση του γάμου. 

Τα κριτήρια έκδοσης συναινετικού διαζυγίου θα είναι:  ‘Oταν οι σχέσεις των συζύγων έχουν κλονιστεί τόσο ισχυρά για λόγο που αφορά και στους δύο συζύγους ώστε να είναι αφόρητη η εξακολούθηση του γάμου. O γάμος  να έχει διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες και σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα παιδιά θα πρέπει να προσκομίζεται έγγραφη συμφωνία των συζύγων που να ρυθμίζει την επιμέλεια των τέκνων και την επικοινωνία με αυτά. 

Ο χρόνος διάστασης για το αμάχητο τεκμήριο κλονισμού των σχέσεων μεταξύ των συζύγων περιορίζεται από τέσσερα στα δύο χρόνια και οι μικρές διακοπές που έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων περιορίζονται στους τέσσερις μήνες αντί στους έξι μήνες.  

Στο Νόμο Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων σκοπός είναι η ρύθμιση της σύνθεσης των Οικογενειακών Δικαστηρίων. Στόχος οι δικαστές να έχουν προσόντα του προέδρου επαρχιακού δικαστή και του επαρχιακού δικαστή αντίστοιχα, σύμφωνα με τον περί Δικαστηρίων Νόμο, και να διορίζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Home