Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Cyberbullying: Τι είναι/Ενδείξεις ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα

Μικαέλλα Μέσσιου
- 04.05.2020

Cyberbullying: Τι είναι/Ενδείξεις ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα

Thumbnail
Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει ο γονιός

Η τεχνολογία και το διαδίκτυο είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μικρών και μεγάλων, και δυστυχώς αρκετές φορές αψηφούμε τους κινδύνους που υπάρχουν.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Μια από τις πιο σημαντικές απειλές του διαδικτύου που δεν αντιλαμβάνονται τα παιδιά είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός. Γι’ αυτό η Offsite, επικοινώνησε με την Ψυχολόγο Σχολικής-Εξελικτικής κατεύθυνσης Δρ Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου, προκειμένου να συμβουλέψει κυρίως τους γονείς για το πως θα μιλήσουν στα παιδιά τους για αυτό, αλλά και για το πως μπορούν να τα βοηθήσουν εάν αντιληφθούν πως αυτά έχουν πέσει θύματα.

Τι είναι διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying) 

 Ο όρος διαδικτυακός ή εναλλακτικά ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyberbullying), έννοια κατά το πρόσφατο παρελθόν άγνωστη στον περισσότερο κόσμο, αποτελεί πλέον ένα σύγχρονο ανησυχητικό κοινωνικό φαινόμενο που αφορά και τις κοινότητες των παιδιών σχολικής και εφηβικής ηλικίας. 

Πρώτος το όρισε ο Καναδός Bill Belsey (2005), «περιλαμβάνει τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας για να υποστηρίξει μια εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη, και εχθρική συμπεριφορά από ένα άτομο ή μια ομάδα που στόχο έχει να βλάψει άλλους», Η εκδήλωση τέτοιων φαινομένων συναντάται σε ιστοσελίδες, στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, στα  μηνύματα σε  κινητά τηλέφωνα  και στο Διαδίκτυο, σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, σε ιστολόγια, σε κανάλια δημόσιας συζήτησης και σε διαδικτυακά παιχνίδια σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία. 

Σύμφωνα με την Δρ Αριστονίκη για την εκδήλωση του φαινομένου του κυβερνοεκφοβισμού τα κοινωνικά δίκτυα θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή χώροι όπου ο χρήστης δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για να συμμετάσχει. Χρησιμοποιούνται δε τα δίκτυα αυτά τόσο από νέους -χρήστες ηλικίας 18-32 (την επονομαζόμενη γενιά Y) όσο και από  πιο νέους- έφηβους χρήστες για λόγους διατήρησης επαφής με φίλους τους.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ηλεκτρονικής παρενόχλησης

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ηλεκτρονικής παρενόχλησης, σε αντίθεση με την παραδοσιακή, είναι η ανωνυμία που προσφέρεται μέσα από τα διάφορα ηλεκτρονικά μέσα ενώ στη συχνότητα ραγδαίας εκδήλωσης του φαινομένου συμβάλλει και η ίδια η φύση των τεχνολογικών μέσων που όπως αναφέρει η σύγχρονη έρευνα . Η ταχύτητα διάδοσης των πληροφοριών καθώς και το γεγονός ότι ‘παραμένουν’ στο Διαδίκτυο για πάντα (εξαιτίας της μη απόλυτης διαγραφής δεδομένων) είναι επίσης στοιχεία που διαφοροποιούν το διαδικτυακό εκφοβισμό, ανέφερε η Δρ Αριστονίκη.

«Όπως αναφέρεται εκτεταμένα στη σχετική βιβλιογραφία, το φαινόμενο της ηλεκτρονικής παρενόχλησης δεν γνωρίζει γεωγραφικά όρια διότι λόγω της φύσης του Διαδικτύου, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να εκφοβίσει από οπουδήποτε στον κόσμο με όποιο τρόπο αυτός επιθυμεί και οποιαδήποτε χρονική στιγμή». 

Επίσης, η Δρ Αριστονίκη ανέφερε πως το φαινόμενο ενισχύεται περαιτέρω από το γεγονός ότι οι ‘θύτες’ δεν έχουν πραγματική επαφή με το θύμα και λόγω αυτής της συναισθηματικής αποστασιοποίησης και άρσης αναστολών, η παρενόχληση γίνεται  ενδεχομένως πιο επιθετική.

diadiktiakos-ekfovismos

Ενδείξεις ότι ένα παιδί μπορεί να έχει πέσει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού είναι οι ακόλουθες: 

  • Σημεία στρες –με το να είναι κακοδιάθετο, συνεσταλμένο ή κλαμένο ή με το να ενοχλεί έναν μικρότερο αδερφό/ή,ή φίλο/η. Αν είναι έφηβος έντονο άγχος και στρες και κακοδιαθεσία.
  • Βρίσκει δικαιολογίες, για να μην πάει στο σχολείο, αναφέροντας, για παράδειγμα, ότι έχει πονοκέφαλο ή πόνο στο στομάχι
  • Φαίνεται αναστατωμένο μετά τη χρήση του διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου –δείχνει μυστικοπάθεια και απροθυμία να μιλήσει σχετικά με τις online δραστηριότητές του
  • Παρουσιάζει αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες και στον ύπνο του
  • Απόσυρση και απομόνωση στο δωμάτιο του

Τα είδη εκφοβισμού:

  1. Λεκτικός
  2. Ομοφοβικός
  3. Σεξουαλικός
  4. Ρατσιστικός
  5. Σωματικός
  6. Διαδικτυακός

«Όλα τα είδη εκφοβισμού συμβαίνουν αρκετά συχνά δυστυχώς»

Cyberbullying: What schools and teachers can do | WeLiveSecurity

Με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει ο γονιός

  • Κουβεντιάζουμε μαζί του για το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού και το προτρέπουμε να μας μιλήσει για τη δική του εμπειρία. 
  • Το ψυχοεκπαιδευουμε μέσα από ειδικά παραμύθια και δραστηριότητες που διαπραγματεύονται το θέμα του διαδικτυακού εκφοβισμού
  • Το απενοχοποιούμε και του εξηγούμε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να του συμπεριφέρεται άσχημα. 
  • Συνεργαζόμαστε στενά με το σχολείο κάνοντας δράσεις πρόληψης για το φαινόμενο αυτό
  • Το επιβραβεύουμε που είχε το θάρρος να μας ανοιχτεί και να μας μιλήσει για αυτό που βιώνει. 
  • Του ξεκαθαρίζουμε τη διαφορά μεταξύ «μαρτυράω» και «ζητώ βοήθεια». 
  • Δεν προτρέπουμε το παιδί μας να αντιμετωπίσει με βία τον θύτη. Άλλωστε, στόχος μας είναι να βοηθήσουμε το παιδί μας και όχι να εκδικηθούμε ένα άλλο παιδί. 
  • Ενημερώνουμε άμεσα τον διευθυντή του σχολείου και τους δασκάλους ή καθηγητές για να επιληφθούν του ζητήματος.  
  • Ζητάμε βοήθεια από ψυχολόγο της επιλογής μας
  • Βάζουμε φίλτρα στον Η.Υ για να ελέγχουμε τους ιστότοπους που μπαίνει το παιδί μας
  • Κρατάμε αρχεία από τις διαδικτυακές συνομιλίες
  • Κάνουμε καταγγελία στην αστυνομία για το περιστατικό

Όπως ανέφερε στην Offsite η Δρ Αριστονίκη, σημαντικό είναι να μπορούμε να επικοινωνούμε με τα παιδιά μας για να προλάβουμε τον διαδικτυακό εκφοβισμό. 

«Συνοψίζοντας τους βασικούς θετικούς τρόπους διαπαιδαγώγησης και διαχείρισης θεμάτων επικοινωνίας με τα παιδιά σας»

>>> Ροή Ειδήσεων Offsite <<<

Επίσης, όπως έχει πει η Δρ Αριστονίκη είναι σημαντικό να:

1.Γίνετε θετικό πρότυπο για το παιδί σας 

Δείξτε στο παιδί σας ανοχή, σεβασμό και ευγένεια, με το να συμπεριφέρεστε ευγενικά στους άλλους ανθρώπους. Αμφισβητήστε ρατσιστικές, ομοφοβικές, σεξιστικές ή υποτιμητικές απόψεις μπροστά στο παιδί σας. Να θυμάστε ότι τα παιδιά σάς παρατηρούν πάντα.

2.Εξηγήστε στο παιδί σας απλά και κατανοητά γιατί είναι σημαντικό να μην πληγώνει τους άλλους με λόγια και πράξεις

3.Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας μπορεί να εμπλέκεται σε περιστατικά εκφοβισμού, μείνετε ψύχραιμοι και μην αντιδράσετε, πριν να είστε σίγουροι για το τι έχει συμβεί

Ένα συχνό συναίσθημα των γονιών, όταν έρχονται αντιμέτωποι με θέματα όπως η βία ή διαδικτυακό εκφοβισμό είναι η αμηχανία, ο θυμός ή ο φόβος. Στις περιπτώσεις αυτές, η ψυχραιμία είναι η καλύτερη τακτική. Διερευνήστε τα γεγονότα, μιλήστε με το παιδί, βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή πληροφόρηση σχετικά με το τι έχει συμβεί. Η ψυχραιμία διευκολύνει τον αποτελεσματικό χειρισμό μιας αντικειμενικά δύσκολης συναισθηματικά κατάστασης.

kids-parents

4.Μιλήστε με το παιδί σας και κάντε το να αισθανθεί ασφάλεια και υποστήριξη 

Η επικοινωνία με το παιδί, η ύπαρξη εμπιστοσύνης, η ειλικρίνεια είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας ή εκφοβισμού. Μιλήστε με το παιδί σας και ακούστε το παιδί σας, πείστε το να μοιραστεί μαζί σας πώς φέρεται και πώς αισθάνεται. Προσπαθήστε να το καταλάβετε, να το ηρεμήσετε και να το κάνετε να αισθανθεί ασφάλεια. Αποφύγετε τον καταλογισμό ευθυνών και την τιμωρία και προσπαθήστε να το βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει τί του συμβαίνει.

5.Μην κάνετε το παιδί να πιστεύει ότι αυτό που συμβαίνει είναι δικό του λάθος

Στην επικοινωνία με το παιδί σας, δώστε του να καταλάβει ότι δεν πρέπει να κατηγορεί τον εαυτό του/της για ό,τι του συμβαίνει και διαβεβαιώστε το πως το αγαπάτε γι’αυτό που είναι. Μην το πιέζετε να φανεί σκληρό και ανθεκτικό και να μην εκδηλώσει τα συναισθήματά του. 

6.Διαβεβαιώστε το παιδί ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, αν λάβετε τα κατάλληλα μέτρα 

Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι αυτό που βιώνει δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση και πως τα πράγματα θα αλλάξουν. Δώστε του ελπίδα και βοηθήστε το να δράσει. Τονώστε την αυτοπεποίθησή του μέσα από αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες. 

7.Ενθαρρύνετε το παιδί σας να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις / δραστηριότητες κατά του εκφοβισμού

Ευαισθητοποιήστε το παιδί σας σχετικά με φαινόμενα βίας και εκφοβισμού. Συζητήστε μαζί του με κάθε αφορμή και ενθαρρύνετέ το να μετέχει σε εκδηλώσεις, ομάδες και δραστηριότητες που ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα και βοηθούν στην κατανόηση και στην ανοχή της διαφορετικότητα.

call

ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ / ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ 

Η Γραμμή Καταγγελιών Hotline 1480 προσφέρει ένα άμεσο, εύκολα προσβάσιμο και υπεύθυνο σημείο επαφής για τους χρήστες, έτσι ώστε να καταγγέλλουν παράνομο περιεχόμενο ή ενέργειες. Οι υπηρεσίες της γραμμής καταγγελιών αναλαμβάνουν το χειρισμό πληροφοριών από το κοινό, που σχετίζονται με αναφορές για:

  • περιεχόμενο (π.χ., φωτογραφίες) σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών
  • ρατσισμό και ξενοφοβικό υλικό, που παραβαίνει τη νομοθεσία
  • οτιδήποτε θεωρείται παράνομο.

Οι υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας Helpline 1480 απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους, γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές σε θέματα που σχετίζονται με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του Διαδικτύου και άλλων ψηφιακών μέσων. Οι λειτουργοί της Γραμμής Βοήθειας Helpline 1480 παρέχουν, μεταξύ άλλων, συμβουλές και υποστήριξη σε θέματα:

  • Διαδικτυακού / Ηλεκτρονικού Εκφοβισμού
  • Διαδικτυακού Ρατσισμού και Ξενοφοβίας
  • Πολύωρης ενασχόλησης / εξάρτησης στα διαδικτυακά και ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Πολύωρης ενασχόλησης / εξάρτησης στον τζόγο και την πορνογραφία
  • Προβλημάτων σε κοινωνικά δίκτυα (π.χ., ψεύτικα προφίλ, παραβίαση λογαριασμών, ακατάλληλο και επιβλαβές περιεχόμενο)
  • Εκβιασμού στο Διαδίκτυο

     

Home