Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δ. Μιχαηλίδου: Προσπάθειες για μια πιο παιδοκεντρική πολιτική

Offsite Team
- 20.11.2019

Δ. Μιχαηλίδου: Προσπάθειες για μια πιο παιδοκεντρική πολιτική

Thumbnail
Όσα δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Στην Κύπρο έγιναν και γίνονται προσπάθειες για προώθηση μιας πιο παιδοκεντρικής πολιτικής, με νόμους και νομοσχέδια να προωθούνται στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης της θέσης του παιδιού και ανάγκη επέκτασης των ρυθμίσεων, που να ικανοποιεί εξειδικευμένες ανάγκες, ιδιαίτερα στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών του κράτους.

Σε ομιλία της, στην Επετειακή Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι παιδιά που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες, όπως πρόσφυγες και ασυνόδευτοι ανήλικοι, παιδιά του δρόμου που συχνά βιώνουν την αδιαφορία του συστήματος, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την απροκάλυπτη παραβίαση των δικαιωμάτων τους,  παιδιά με αναπηρίες, παιδιά που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, παιδιά θύματα κάθε μορφής βίας κ.ο.κ, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, φροντίδα και έργο για να τα βοηθήσουμε  να ενσωματωθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό.

 

Όπως σημείωσε «στον 21ο αιώνα το ερώτημα δεν είναι πλέον η ισχύουσα νομοθεσία, που δεν είναι παρά μόνο η μια όψη της πραγματικότητας αλλά, πώς αυτή εφαρμόζεται και πώς τα κρατικά όργανα, τα Υπουργεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς επενδύουν τον Νόμο στην πράξη», για να προσθέσει ότι «η απόλαυση των δικαιωμάτων του παιδιού είναι κάτι περισσότερο από διακηρύξεις».

 

«Εξαρτάται θεωρώ, πρωτίστως, από τις αλλαγές των συνηθειών και αντιλήψεων για το παιδί όπως υιοθετούνται από εμάς τους ενήλικες: γονείς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους, δικαστές, κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.  Αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, πρέπει να μετακινηθούμε από την παθητική πρόσληψη της γνώσης προς την ενεργητική συμμετοχή, κάτι που απαιτεί επιμονή και έντονη προσπάθεια», είπε.  

Πρόσθεσε ακόμα ότι «μόνο μέσα από τη συμμετοχή και τη διασύνδεση με τις διοικητικές υπηρεσίες, τους κρατικούς λειτουργούς, τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορεί να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, χωρίς να αγνοείται βεβαίως η βούληση και η συντονισμένη προσπάθεια, όλων των φορέων, να επιλύσουν σύνθετα και πολύπλοκα προβλήματα».  

Ωστόσο, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού είπε ότι απαιτείται κάτι παραπάνω, όπως ενίσχυση και στόχευση στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου για αυτά τα ζητήματα, ώστε να διαμορφωθεί μια αντίστοιχη κοινωνική συνείδηση.      

Επιπλέον, είπε πως «η φωνή των ίδιων των παιδιών, έχει τη δική της ιδιαίτερη και αυτοδύναμη αξία γι’ αυτό ας την ακούσουμε προσεκτικά», για να συμπληρώσει ότι «τα παιδιά της ΟΕΣ αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα δράσης του Γραφείου της Επιτρόπου, αφού διαβουλεύονται άμεσα με την Επίτροπο και έχουν την ευκαιρία να θέσουν και να συζητήσουν ό,τι τους προβληματίζει και τους απασχολεί».  

«Από τα ίδια τα παιδιά μπορούμε να διαγνώσουμε με ειλικρίνεια, αν οι δικές μας ενέργειες αποδίδουν, αν βελτιώνουν την καθημερινή ποιότητα της ζωής, αν τους παρέχουμε ποιοτική εκπαίδευση, φροντίδα, ιατρική περίθαλψη, ομαλή οικογενειακή ζωή. Μέσα από τον λόγο των παιδιών μπορούμε να καταγράψουμε τις πραγματικές τους ανάγκες, να διορθώσουμε τις παθογένειες και να πιέσουμε για κοινωνικές αλλαγές», σημείωσε.

ΚΥΠΕ

Home