Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δανός: Τι ψάχνει η ΝΑΣΑ για 25 ημέρες γύρω από την Σελήνη

Offsite Team
- 27.11.2022

Δανός: Τι ψάχνει η ΝΑΣΑ για 25 ημέρες γύρω από την Σελήνη

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για κανονικά ταξίδια στην Σελήνη ο Πρ. του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος

ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΛΕΞΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη, μέσω της ρομποτικής αποστολής Άρτεμις 1 της NASA, όπως ανέφερε  εκπομπή Offsite on Air  , ο Γιώργος Δάνος, Πρόεδρος Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος.

Οι στόχοι της αποστολής

Στόχος της αποστολής όπως ανέφερε κατά την παρέμβαση του είναι να γίνει η επιστροφή στο φεγγάρι μετά από την δεκαετία του 70’ που είχαν γίνει και οι τελευταίες ανθρώπινες αποστολές αλλά και να δοκιμάσουν τις δυνατότητες της ανθρωπότητας, πριν να σταλούν ξανά άνθρωποι. Συγκεκριμένα, εξηγεί ότι υπάρχει ένας αριθμός αποστολών Άρτεμις 1, 2 και 3. 

Την δεδομένη στιγμή όπως δήλωσε ο κ. Δανός βρίσκεται σε εξέλιξη η αποστολή Άρτεμις 1 η οποία έχει σκοπό να δοκιμάσει όλους τους μηχανισμούς όπως την εκτόξευση, την περιστροφή γύρω από την Σελήνη και ότι όλα λειτουργούν σωστά. Παράλληλα, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη αποστολή θέλει να δοκιμάσει και την επιστροφή στην Γη και ότι θα καταφέρει να μπει στην ατμόσφαιρα της Γης.

Η αποστολή της Άρτεμις 2 έχει ως σκοπό να στείλει ανθρώπους σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι ενώ πρόσθεσε ότι το σύνολο αποστολών στοχεύουν στην δημιουργία ενός νέου διαστημικού σταθμού που θα περιφέρεται γύρω από το φεγγάρι. Την συγκεκριμένη διαδικασία η ΝΑΣΑ την έχει ονομάσει Lunar Gateway, δήλωσε.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Δανό η Άρτεμις 3 έχει ως σκοπό να βάλει ξανά ανθρώπους στην επιφάνεια της Σελήνης και αυτή την φορά με γυναίκα αστροναύτη.

Διαστημική αποστολή με άρωμα γυναίκας

Η απόφαση αποστολής γυναίκας στην Σελήνη δεν ήταν τυχαία αφού όπως ανέφερε η αποστολή Απόλλων απαρτιζόταν από άνδρες ενώ η αποστολή Άρτεμις θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει στο φεγγάρι, κάνοντας αναφορά και στην αρχαία μυθολογία ότι ο Απόλλωνας και η Άρτεμις ήταν αδέρφια, για αυτό και η επιλογή ονόματος.

Ανοίγει ο δρόμος για μόνιμη ανθρώπινη παρουσία στη Σελήνη

Η διαφορά της συγκεκριμένης αποστολής σε σύγκριση με τις προηγούμενες ανέφερε ο κ. Δανός είναι ότι η παρούσα αποστολή δεν έχει στόχο απλά να πατήσει στο φεγγάρι και να πάρει κάποια δήγματα. 

Σκοπός της είναι να δοκιμάσουν να φτιάξουν τις πρώτες ερευνητικές βάσεις στον νότιο πόλο του φεγγαριού όπου υπάρχει και νερό για να μπορεί να επιβιώσει ο άνθρωπος και μετέπειτα να επεκτείνουν τις βάσεις για να γίνει η χρήση του φεγγαριού ως εφαλτήριο για να πάνε στον Άρη, εξήγησε.

Ο κ. Δανός δήλωσε ότι το φεγγάρι είναι εφαλτήριο ή αλλιώς ενδιάμεσος σταθμός με επόμενο στόχο να φτάσουν στον Άρη, τον κόκκινο πλανήτη.

Το χρονοδιάγραμμα της αποστολής

Στις 16 Νοεμβρίου ξεκίνησε η διαδικασία της αποστολής της Άρτεμις 1 με την εκτόξευση της στο διάστημα, μια αποστολή η οποία θα διαρκέσει 25 ημέρες, 11 ώρες και 36 λεπτά όπως ανέφερε ο κ. Δανός τονίζοντας ότι την δεδομένη στιγμή βρίσκεται σχεδόν στο μακρινότερο σημείο από την Γη.

Στις 28 Νοεμβρίου όπως εξήγησε η αποστολή θα βρίσκεται στο μακρινότερο σημείο ενώ συμπλήρωσε ότι δεν έχει σταλεί ποτέ σκάφος το οποίο είναι ικανό να συντηρήσει ανθρώπους.

Παράλληλα, στις 11 Δεκεμβρίου η αποστολή θα προσθαλασσωθεί στην Γη, ανέφερε. 

Στόχος να διατηρηθεί η ειρήνη στο διάστημα

Κατά το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο που διεξάχθηκε το 2020 στην Κύπρο είχε συζητηθεί ότι αρχικά για να πάμε στο φεγγάρι και να δημιουργηθούν οι πρώτες ερευνητικές βάσεις θα πρέπει να υπάρχει μια παγκόσμια συνεργασία με αφορμή και τους πολέμους στην γη για να αποφευχθεί το ίδιο και στην Σελήνη, δήλωσε.

Στο φεγγάρι αναμένουν, όπως εξήγησε ο κ. Δανός ότι θα υπάρξουν ερευνητικές βάσεις με τον κόσμο παραμενόντων να ανεβαίνει και ίσως μελλοντικά να υπάρχουν και μόνιμες κατοικίες και αποικίες. Πρόσθεσε, ότι εκείνο το διάστημα θα  αρχίσουν και οι αποστολές στον Άρη για να συνεχίσει και εκεί η δημιουργία ερευνητικών βάσεων και μετέπειτα αποικιών.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο μελλοντικά να γίνονται κανονικά ταξίδια στην Σελήνη τα οποία θα διαρκούν ίσως και ένα μήνα. 

Home