Δεδομένο: Δεν ξεκλειδώνει η Λεμεσός

Δεδομένο: Δεν ξεκλειδώνει η Λεμεσός

Πολύ ανησυχητική ακόμα η εικόνα στη Λεμεσό - Δεν έχει άλλη επιλογή το Υπ. Υγείας - Προβληματισμός και για άλλες επαρχίες

Στην νέα συνάντηση των Επιδημιολόγων με τον ΠτΔ στο Προεδρικό την Παρασκευή είναι στραμμένη πλέον η προσοχή όλων αφού εκεί θα ‘’σφραγίσουν’’ τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν στην Κύπρο από την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και και την περίοδο των εορτών. 

Υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι και αναμένεται η τελική αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας την Παρασκευή για να παρθούν και οι τελικές αποφάσεις. 

Υπάρχουν πάντως δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι θα χαλαρώσουν πολύ τα μέτρα στην Πάφο αφού η εικόνα στην Επαρχία είναι πολύ βελτιωμένη και τα κρούσματα μειώθηκαν πάρα πολύ. 

Αντίθετα δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι η Λεμεσός δεν θα ξεκλειδώσει τελικά. Η αθροιστική επίπτωση στην Λεμεσό τις τελευταίες 14 ημέρες παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τα όρια ασφαλείας. Εάν και κινείται η αθροιστική επίπτωση κάτω από 500/100,000, και έχει καταγράψει μείωση το τελευταίο διάστημα, η Λεμεσός εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, περισσότερο από τις άλλες Επαρχίες.  

Όπως πληροφορούμαστε, τις τελευταίες 14 μέρες, το 44% των διαγνώσεων είναι από τη Λεμεσό (4/10 άτομα που εντοπίζονται θετικά είναι από την Λεμεσό), ενώ τις τελευταίες 7 μέρες, το αντίστοιχο ποσοστό των διαγνώσεων που προέρχεται από τη Λεμεσό είναι στο 41%.  

Επιπλέον, το 50% των νοσηλευόμενων είναι από την Λεμεσό. Δηλαδή 1 στα 2 άτομα που νοσηλεύονται είναι από την Λεμεσό. 

 

Ακόμα ένα στοιχείο που φανερώνει την πολύ επιβαρυμένη εικόνα της πόλης είναι το γεγονός ότι το 74% των θανάτων που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο είναι από την Λεμεσό. Δηλαδή, 3 στα 4 άτομα που πέθαναν, από COVID-19 τον Νοέμβριο ήταν από Λεμεσό.

 

Δικαιολογημένα λοιπόν το βάρος της όλης προσπάθειας, και των Ειδικών και του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης, πέφτει στην Λεμεσό, όπου ο στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω το φορτίο νοσηρότητας.

Για όλα τα πιο πάνω λοιπόν, θα παραμείνουν τα αυστηρότερα μέτρα στην Λεμεσό με στόχο να βελτιωθούν το συντομότερο τα πράγματα και να είναι σε όσο δυνατή καλύτερη κατάσταση γίνεται κατά την περίοδο των εορτών. 

 

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι προβληματίζει γενικότερα η κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη την Κύπρο, καθώς οι αριθμοί είναι μεγάλοι σε Παγκύπρια κλίμακα. Και οι άλλες Επαρχίες, πλην της Πάφου, παρουσιάζουν άνοδο. Τα στοιχεία της σημερινής και της αυριανής μέρας θα αναλυθούν εκ νέου από την επιδημιολογική ομάδα, ώστε στη νέα σύσκεψη την Παρασκευή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δοθούν όσο το δυνατό πιο επικαιροποιημένα στοιχεία.

Θεωρείται δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού και στις υπόλοιπες επαρχίες με στόχο να συγκρατηθούν τα νούμερα αφού εάν υπάρξει χαλάρωση είναι πολύ εύκολο να πράγματα να εκτροχιαστούν. 

 

Home