Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεκέμβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών στην Κύπρο

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα -
26.11.2021 - 06:00

Δεκέμβριο ξεκινούν οι εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών στην Κύπρο

Παραγγέλθηκαν τα εμβόλια - Το πλάνο του υπ.Υγείας - Δηλώσεις Χριστίνας Γιαννάκη στην Offsite

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Πρόσω ολοταχώς για εμβολιασμό και των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών οδεύει η Κύπρος μετά και το πράσινο φως που άναψε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Όπως ανακοινώθηκε, ο εμβολιασμός των ηλικιών αυτών θα γίνει με το σκεύασμα της Pfizer το οποίο είναι ήδη εγκεκριμένο για χρήση σε ενήλικες και παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί

Μιλώντας στην Offsite η κ. Χριστίνα Γιαννάκη, διευθύντρια του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών χαρακτήρισε την απόφαση του ΕΜΑ βαρυσήμαντη. 

Η κ. Γιαννάκη δήλωσε πως η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι υπέρ του εμβολιασμού του παιδιατρικού πληθυσμού ηλικίας 5-11 ετών. Την ίδια ώρα θέλοντας να καθησυχάσει τους γονείς ανέφερε πως σύντομα θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη Τύπου με τα μέλη της επιτροπής κατά την οποία θα απαντηθούν ερωτήματα που πιθανόν να προκύπτουν από τους γονείς. 

Οι εμβολιασμοί των παιδιών σύμφωνα και με την κ. Γιαννάκη θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση οι εμβολιασμοί θα γίνονται στα walk in κέντρα. 

Μάλιστα πρόκειται να γίνουν και κάποιες διευθετήσεις με τον τρόπο που θα γίνονται οι εμβολιασμοί των παιδιών στα walk in κέντρα. Συγκεκριμένα θα υπάρχει ξεχωριστό σημείο ώστε να μην εμπλέκονται με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. 

Στη δεύτερη φάση οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται στα σχολεία από κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας. 

20 Δεκεμβρίου έρχονται τα εμβόλια

Στα παιδιά ηλικίας από 5 έως 11 ετών, η δόση του εμβολίου της Pfizer θα είναι μικρότερη από αυτή που χρησιμοποιείται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Συγκεκριμένα στα παιδιά θα χορηγούνται 10μg σε σύγκριση με 30μg που χορηγούνται στους υπόλοιπους.

Η Κύπρος μάλιστα έχει προχωρήσει ήδη στην παραγγελία των εμβολίων. Η πρώτη παραγγελία αναμένεται να φθάσει στο νησί στα μέσα Δεκεμβρίου και αμέσως θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

«Το εμβόλιο θα χορηγείται σε 2 δόσεις όπως και στους μεγαλύτερους. Η πρώτη παρτίδα των εμβολίων θα έρθει 20 Δεκεμβρίου όπου θα παραλάβουμε συνολικά 24.000 δόσεις», επεσήμανε η κ. Γιαννάκη.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών όπως μας τόνισε η κ. Γιαννάκη θα ετοιμάσει την εισήγηση για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών την οποία θα καταθέσει ο υπουργός Υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Συχνές παρενέργειες

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών είναι παρόμοιες με εκείνες των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω και περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, μυϊκό πόνο και ρίγος. Αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται εντός ολίγων ημερών από τον εμβολιασμό.

Home