Δεν ανοίγουν τελικά τα οδοφράγματα λόγω... Τατάρ

Δεν ανοίγουν τελικά τα οδοφράγματα λόγω... Τατάρ

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν.
Τι ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Παρά την απόφαση της Κυβέρνησης αλλά και την συναντίληψη που επικράτησε μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί να επιτραπεί από σήμερα 8/6, και μετά από 3 μήνες περίπου, η διακίνηση από τα οδοφράγματα στα οποία  η διέλευση λαμβάνει χώρα μέσω μηχανοκίνητων οχημάτων, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ μπλοκάρει τελικά την απόφαση και κρατά κλειστά τα οδοφράγματα.

Ο ίδιος προ ημερών δήλωσε ότι είναι η «κυβέρνηση» που θα αποφασίσει πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής η ενημέρωση που είχε η ΚΔ είναι ότι δεν θα επιτραπεί η διακίνηση από τις κατοχικές αρχές.  

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε στο ΡΙΚ ότι παρά την Συναντίληψη που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, δεν εχει υπαρξει οποιαδήποτε ενημέρωση που να φανερώνει αλλαγή στην στάση του λεγόμενου πρωθυπουργού Ερσίν Τατάρ.

Αναμένεται πάντως ότι η απόφαση Τατάρ θα προκαλέσει αντιδράσεις από Τ/κ εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές οι οποίοι αρκετές φορές τις τελευταίες μέρες διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας να τους επιτραπεί η διέλευση.

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία Αναστασιάδη - Ακιντζί αφορά τη διακίνηση από και προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, για τις ακόλουθες κατηγορίες προσώπων, νοουμένου ότι θα παρουσιάσουν, την πρώτη φορά που θα διακινηθούν, αρνητικό πιστοποιητικό μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19, με ισχύ έως και 72 ώρες προηγουμένως. Στη συνέχεια θα διενεργούνται τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Δικαίωμα θα έχουν οι:

1/ Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι κατά την πρώτη διέλευση τους προς τις ελεύθερες περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους που να περιλαμβάνει το πλήρες ονοματεπώνυμο και τον αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΚΑ). Θα γίνονται δεκτά αντίγραφα ή και ηλεκτρονικά μηνύματα των βεβαιώσεων αυτών.  

2/ Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι που διαμένουν μόνιμα στον Πύργο Τηλλυρίας και εργάζονται στη Λευκωσία. Για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη τους που να περιλαμβάνει πλήρες ονοματεπώνυμο και αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΚΑ).Νοείται ότι θα επιτρέπεται επίσης η απρόσκοπτη διέλευση ασθενοφόρων από τον Πύργο Τηλλυρίας στη Λευκωσία.  

3/ Τουρκοκύπριοι μαθητές/φοιτητές που φοιτούν σε σχολεία ή ακαδημαϊκά ιδρύματα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές που ελέγχονται από την ΚΔ οι οποίοι θα διακινούνται μόνο από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας. Η μεταφορά τους θα γίνεται μόνο από μεταφορικά μέσα που θα διαθέσουν τα σχολεία και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία φοιτούν. Η διέλευση με ιδιωτικά οχήματα δεν θα επιτρέπεται. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να προσκομίζεται Βεβαίωση Φοίτησης από το σχολείο ή το ακαδημαϊκό ίδρυμα, στην οποία να περιλαμβάνεται το πλήρες ονοματεπώνυμο. Προτρέπονται οι μαθητές/φοιτητές όπως επικοινωνήσουν με τα σχολεία / ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία φοιτούν, για να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της μεταφοράς τους με μεταφορικά μέσα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.  

4/ Εγκλωβισμένοι, όπως και επανεγκατασταθέντες, Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που διαμένουν μόνιμα στις κατεχόμενες περιοχές.  

5/ Κύπριοι πολίτες που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και λαμβάνουν φαρμακευτικοί και ιατρική αγωγή στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και σε Δημόσια ή Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια στις ελεύθερες περιοχές. Θα πρέπει να προσκομίζεται σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό ή νοσηλευτήριο, που θα περιλαμβάνει πλήρες ονοματεπώνυμο.  

6/ Διέλευση με κατ’ εξαίρεση έγκριση από τον Υπουργό Εσωτερικών για ανθρωπιστικούς λόγους.

Home