Δεν μειώνονται οι θέσεις Κυπρίων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Δεν μειώνονται οι θέσεις Κυπρίων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια

Μόνο 37 χιλιάδες επισκέπτες στα μουσεία

Πακέτο ουσιωδών εκπαιδευτικών μέτρων συζήτησε η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής , με βασικότερο την διαβεβαίωση , παρά τα φληναφήματα των τελευταίων ημερών, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να μειώσει τις θέσεις που παρέχονται σε φοιτητές στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα ( ΑΑΕΙ) της χώρας .

Έτσι καθησυχάζονται χιλιάδες μαθητές που επιθυμούσαν  να σπουδάσουν στην Ελλάδα, ενώ ο ομφάλιος λώρος με την μητέρα πατρίδα δεν αποκόπτεται και αρκετοί συμπατριώτες μας θα έχουν το προνόμιο να ζήσουν μερικά από τα ομορφότερα χρόνια της ζωής τους στην κοιτίδα του πολιτισμού. 

Άλλα δυο σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν πριν από λίγο στην Επ. Παιδείας ήταν ο περιορισμός των εξουσιών του Υπουργείου Παιδείας να διοικεί με διατάγματα, τα οποία περιορίζονται μόνο σε δύσκολες καταστάσεις και  η επισκεψιμότητα των μουσείων που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και κυρίως γιατί οι Κύπριοι προτιμούν με τα παιδιά τους τον χαβαλέ των εμπορικών κέντρων παρά τις επισκέψεις με τα παιδιά τους στην ιστορία του τόπου, που είναι τα μουσεία μας. 

Ακόμη κατοχυρώνονται πλέον τα ξενόγλωσσα προγράμματα στα δημόσια Πανεπιστήμια και η μοναδική διάσταση απόψεων είναι για την καταβολή ή μη διδάκτρων σε όσους έχουν την οικονομική ευχέρεια. 

 

Περιορισμός εξουσιών – απόψεις βουλευτών 

Η Επιτροπή Παιδείας προωθεί περιορισμό των εξουσιών του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος ζητά το δικαίωμα να εκδίδει διατάγματα, όπως εκδίδουν οι Υπουργοί Υγείας και Εργασίας.

Ειδικότερα θα παραχωρηθεί το δικαίωμα μόνο:

  •       εμπόλεμες καταστάσεις
  •        καιρικές συνθήκες
  •       καταστάσεις πανδημίας

Ο πρόεδρος της Επιτροπής- βουλευτηής ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης τόνισε ότι διασφαλίζονται όλες οι αναγκαίες πρόνοιες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και δεν θα υπάρξει ασφυξία στην εκπαίδευση.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς, επέκρινε την βιασύνη του Υπουργού Παιδείας και δήλωσε ότι με τον διάλογο βρέθηκε η χρυσή τομή.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι ο περιορισμός των εξουσιών γίνεται με πρωτοβουλία του ΔΗΚΟ και στόχος είναι η αποφυγή τυχόν αυθαιρεσιών, όπως η έκδοση διαταγμάτων σε περιπτώσεις απεργιών.

Ξενόγλωσσα προγράμματα 

Η Επιτροπή Παιδείας προωθεί και την κατοχύρωση των  ξενόγλωσσων προγραμμάτων στα δημόσια πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές θα εντάσσονται με διεθνείς εξετάσεις και θα καταβάλλουν το πραγματικό κόστος των σπουδών.

Διαφωνεί το ΑΚΕΛ το οποίο προτείνει φοίτηση χωρίς δίδακτρα και με εισαγωγή με τις παγκύπριες εξετάσεις.  

Πάρτε τα παιδιά στα μουσεία

Στην Επιτροπή Παιδείας τέθηκαν και τα προβλήματα στα μουσεία με εισήγηση του βουλευτή της Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργάλλα.

Επικαλέστηκε έκθεση της PWCσύμφωνα με την οποία το 53% των τουριστών ενδιαφέρονται για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κύπρου.

Επικαλέστηκε και δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών, ότι οι επισκέψεις στα μουσεία είναι μόνο 37 χιλιάδες, όταν η Κύπρος δέχεται σχεδόν 4 εκ. τουρίστες και έχει 1 εκ. πληθυσμό.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης, του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς και του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, εξέφρασαν την δυσφορία τους, για την σημερινή κατάσταση, υποδεικνύουν ότι απαιτείται η λήψη μέτρων για να καταστούν τα μουσεία φιλικά, στους μαθητές, τους πολίτες αλλά και τους τουρίστες.

Όλοι οι βουλευτές επισήμαναν ότι θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να εκπονήσει προγράμματα γνωριμίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του τόπου, ενώ καυτηρίασαν την στάση των γονιών και της κοινωνίας που δεν καθοδηγεί τα παιδιά στην περαιτέρω γνωριμία με την ιστορία του τόπου και αρκείται στην επιφάνεια της κατανάλωσης…

Home