Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν πάει Ολομέλεια τελικά ο νόμος για παρακολουθήσεις τηλεφώνων

Έκτορας Γεωργίου
- 17.01.2020

Δεν πάει Ολομέλεια τελικά ο νόμος για παρακολουθήσεις τηλεφώνων

Thumbnail
Έτσι θα παρακολουθούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις

Παρά το γεγονός ότι ήταν πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής για σήμερα Παρασκευή (17/1) και ο Υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης καλούσε τους Βουλευτές να το ψηφίσουν, τελικά προέκυψε αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Οι πολλές τροποποιήσεις ανάγκασαν την Επιτροπή Νομικών να  κάνει δεύτερες σκέψεις.  Όπως πληροφορούμαστε, το νομοσχέδιο θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας στην επόμενη συνεδρία της 24ης Ιανουαρίου 2020.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον «Ο περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2017».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite, έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία για το πολύκροτο νομοσχέδιο, το οποίο μάλιστα εκκρεμεί στη Βουλή από 2017.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο

Το εν λόγω νομοσχέδιο προνοεί ότι θα είναι αναγκαία έκδοση δικαστικού διατάγματος μετά από αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα, σε περίπτωση που θίγονται τα συμφέροντα της Δημοκρατίας, όπως επίσης και στις περιπτώσεις:

  • Φόνος εκ προμελέτης ή ανθρωποκτονία.
  • Εμπορία ενήλικων ή ανήλικων προσώπων και αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία.
  • Εμπορία, προμήθεια, καλλιέργεια ή παραγωγή ναρκωτικών φαρμάκων, ψυχοτρόπων ουσιών ή επικίνδυνων φαρμάκων.
  • Αδικήματα που σχετίζονται με το νόμισμα ή το χαρτονόμισμα της Δημοκρατίας.
  • Αδικήματα διαφθοράς για τα οποία προβλέπεται, σε περίπτωση καταδίκης, ποινή φυλάκισης πέντε ετών και άνω.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από αίτημα της Αστυνομίας ή της ΚΥΠ στον Γενικό Εισαγγελέα, θα δύναται να υποβάλει μονομερή αίτηση στο δικαστήριο ζητώντας την έκδοση δικαστικού διατάγματος που θα επιτρέπει την παρακολούθηση ιδιωτικής επικοινωνίας.

Οι παρακολουθήσεις για γίνονται αποκλειστικά από τα μέλη της Αστυνομίας και την ΚΥΠ.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, τόνισε ότι έχει γίνει αρκετή καλή δουλειά από πλευράς επιτροπής Νομικών, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι είναι η εν λόγω νομοθεσία θα ελέγχεται από συγκεκριμένη επιτροπή.

Πιο αναλυτικά, θα δημιουργηθεί μια τριμελής επιτροπή όπου θα ελέγχει την τήρηση της διαδικασίας. Μεταξύ άλλων θα έχει ως καθήκοντα να διενεργεί ελέγχους, αυτεπάγγελτα ή κατόπιν καταγγελίας, σε εγκαταστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό, αρχεία, δεδομένα και έγγραφα της ΚΥΠ και της Αστυνομίας.

Η εν λόγω επιτροπή θα διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τι γίνεται σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας

Σε περίπτωση μέλη της Αστυνομίας ή της ΚΥΠ παραβούν τους όρους του νομοσχεδίου και κριθούν ένοχοι θα υπόκεινται σε ποινή φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €50.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Μέχρι στιγμής η Αστυνομία είχε τη δυνατότητα για αποκάλυψη τηλεφωνικών κλήσεων, για σοβαρά εγκλήματα, χωρίς ωστόσο να είχε πρόσβαση στις συνομιλίες άλλα μόνο για το πότε έγιναν οι τηλεφωνικές κλήσεις, από πού και σε ποιον.

 

Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης ο οποίος όπως προαναφέραμε κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Νομικών και την Ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο το συντομότερο, τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια της Αστυνομίας.

Home