Δεν πάμε όλοι για 3η δόση - Προς το παρόν μόνο άνω των 60

Δεν πάμε όλοι για 3η δόση - Προς το παρόν μόνο άνω των 60

Πότε θα μειωθεί το ηλικιακό όριο για 3η δόση - Η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι 21/10

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Με αργούς και σταθερούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην Κύπρο. Την περασμένη Παρασκευή (15/10) το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για χορήγηση της 3ης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών.

Την ίδια ώρα φουντώνουν οι συζητήσεις για το εάν το ηλικιακό όριο για την 3η δόση θα μειωθεί περαιτέρω.

Σε δηλώσεις της στην Offsite το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δρ Ζωή-Δωροθέα Πανά, απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο να υπάρξει απόφαση για χορήγηση 3ης δόσης στο γενικό πληθυσμό. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

«Για να μειώσουμε περισσότερο το ηλικιακό όριο για την 3η δόση θα πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση. Μέχρι στιγμής πανευρωπαϊκά, παγκόσμια αλλά και στην Κύπρο δεν έχουμε τεκμηρίωση ότι άρχισε να πέφτει επικίνδυνα η προστατευτική ανοσία για σοβαρή νόσηση για μικρότερες ηλικίες».

Παράλληλα η δρ Πανά τόνισε πως θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα όσοι δεν το έπραξαν μέχρι στιγμής ούτε με την 1η δόση και να λάβουν την αναμνηστική δόση όσοι πραγματικά την χρειάζονται. «Όσο θα εμπλουτίζεται η γνώση για την πραγματική διάρκεια της ανοσίας στο γενικό πληθυσμό θα επεκτείνουμε και το όριο». 

Πάνω από 36.000 άτομα έλαβαν 3η δόση

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, μέχρι την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, η 3η δόση χορηγήθηκε σε 36.157 άτομα.

Η εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού τουλάχιστον με την 1η δόση είναι στο 81,9% ενώ το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων έφτασε το 79,5%.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Στα άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου το 42% ενώ έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα το 39,6%. 

Καταληκτικά για την ηλικιακή ομάδα των 12-15 ετών εμβολιάστηκε με τουλάχιστον την 1η δόση το 27,8% και 25,5% έλαβε και τις δύο δόσεις, ολοκληρώνοντας τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. 

Home