Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δεν θέλουν αστυνομικούς 2 ταχυτήτων -Στη Βουλή οι κλίμακες μισθών

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
22.07.2020 - 06:00

Δεν θέλουν αστυνομικούς 2 ταχυτήτων -Στη Βουλή οι κλίμακες μισθών

Thumbnail
Δηλώσεις βουλευτών -Πάει νέα γνωμάτευση στην Επιτροπή

Οι διακρίσεις ανέλιξης στην Αστυνομία απασχολούν έντονα τη Βουλή. Η Επιτροπή Νομικών στην παρουσία και μελών του Αστυνομικού Συνδέσμου θα εξετάσει σήμερα Τετάρτη στις 09:00 το πρωί  τους εγκεκριμένους  κανονισμούς αναφορικά με τη μισθολογική κλίμακα  αστυνομικών, ειδικών αστυνομικών και πυροσβεστών. Στο τραπέζι θα τεθεί και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας αναφορικά με τις υπό αναφορά μισθολογικές κλίμακες.

Το θέμα απασχόλησε την Τετάρτη 15 Ιουλίου το Υπουργικό Συμβούλιο όπου εξέτασε τις διακρίσεις  ανέλιξης στις κατώτερες μισθολογικές κλίμακες αστυνομικών, πυροσβεστών και ειδικών αστυνομικών που διορίστηκαν πριν από τις 07 Φεβρουαρίου  και  μετέπειτα. Την ίδια ώρα προέβη σε διορθωτικές ενέργειες.

Χαρακτηριστικά,  η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη εξέδωσε σχετικό tweet όπου έκανε ειδική αναφορά και στο Σύνδεσμο Αστυνομίας.

Εδώ το tweet της Υπουργού:

ΓΙΟΛΙΤΗ

Ψηφίστηκαν αλλά...

Στην ουσία οι κανονισμοί αφορούν την ανέλιξη των αστυφυλάκων και πυροσβεστών στη συνδυασμένη κλίμακα Α3, Α5, Α7 και των ειδικών αστυνομικών στις κλίμακες Α1, Α2 και Α5 και Α1, Α3 και Α5.  Η ανέλιξη αφορά 1300 αστυνομικούς.Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν από τη Βουλή ωστόσο δεν εφαρμόστηκαν αφού:

Tο όλο θέμα δεν προωθήθηκε προς υλοποίηση, μετά την απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου να ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για τις υπό αναφορά μισθολογικές ρυθμίσεις. 

«Ικανοποιεί - Όπως το ψηφίσαμε»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Γιώργος Γεωργίου μιλώντας στην Offsite ανέφερε ότι «ψηφίσαμε τους κανονισμούς αλλά δεν υλοποιήθηκαν. Κατόπιν πίεσης της Επιτροπής συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.Νομίζω οι θέσεις της Βουλής ικανοποιούν τους αστυνομικούς και είναι όπως ψηφίστηκαν».

Ίδια κίνητρα

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ, βουλευτίνα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι «πρέπει να εκλείψουν οι αστυνομικοί δυο ταχυτήτων,. Η κα Ερωτοκρίτου τόνισε ότι είτε είναι κανονικοί, είτε ειδικοί αστυνομικοί πρέπει να έχουν τα ίδια κίνητρα και τρόπους ανέλιξης. Ερωτηθείσα για τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, η κα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «την αναμένουμε με ενδιαφέρον».

«Προσπαθούμε από το 2017»

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Κυριάκος Χαραλάμπους μιλώντας στην Offsite εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το θέμα της μισθολογικής ανέλιξης των αστυνομικών θα συζητηθεί στη Βουλή, ενώ απασχόλησε ήδη και το Υπουργικό Συμβούλιο. «Εμείς» τόνισε «προσπαθούμε από το 2017 να υλοποιηθούν οι κανονισμοί και να σταματήσουν οι αστυνομικοί δυο ταχυτήτων».

Εξάλλου, εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται από τον Σύνδεσμο με τη στήριξη και της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., για ευρύτερη αναδιάρθρωση και αναβάθμιση σε όλο το φάσμα της δομής των αστυνομικών και πυροσβεστών, καθώς και των ειδικών αστυνομικών. Το θέμα έχει εγγραφεί με εμπεριστατωμένο υπόμνημα στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠΑ), όπου και αναμένεται συζήτηση, με στόχο την κατάληξη σε αμοιβαία αποδεκτές ρυθμίσεις.  Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, στο πλαίσιο της ΜΕΠΑ συζητήθηκε και επιλύθηκε το διαχρονικό θέμα της εναρμόνισης του ωραρίου της Αστυνομίας με τα ισχύοντα στη Δημόσια Υπηρεσία.

 

Home