Δεν υπερχειλίζουν φέτος τα φράγματα

Δεν υπερχειλίζουν φέτος τα φράγματα

Πολύ λίγες οι βροχές φέτος - Δε θα δούμε υπερχειλίσεις φραγμάτων φέτος - Ποια είναι η κατάσταση στα φράγματα

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Τι κι αν είμαστε στα μέσα Ιανουαρίου και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα; Θα περίμενε κανείς ότι θα είχαμε καθημερινά χειμωνιάτικο σκηνικό καιρού. Παρ’όλα αυτά όμως, μόνο οι τελευταίες ημέρες «μύρισαν» χειμώνα. 

Μπορεί χρονικά ο χειμώνας να άργησε, ωστόσο ήρθε. Είδαμε το Τρόοδος και τις ημιορεινές περιοχές να ντύνονται στα λευκά, οι βροχές επιτέλους είχαν διάρκεια, και οι χαμηλές θερμοκρασίες -και την μέρα αλλά και το βράδυ- να παραμένουν θυμίζοντάς μας ότι διανύουμε ένα χειμωνιάτικο μήνα.

Οι βροχές των τελευταίων ημερών μπορεί στα μάτια μας να φαίνονται πολλές, ωστόσο δεν είναι, κυρίως για τα φράγματα. 

«Αν και ήταν λίγες, οι βροχές των τελευταίων ημερών ήταν ευεργετικές», δηλώνει στην Offsite o λειτουργός Α’ του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων κ. Μάριος Χατζηκωστή, για να προσθέσει πως ευχή όλων είναι να έρθει ένα δεύτερο κύμα κακοκαιρίας ώστε να αποθηκευτεί περισσότερη ποσότητα νερού στα φράγματα. 

«Η εικόνα τη δεδομένη στιγμή στα φράγματα σε ό,τι αφορά την αποθηκευμένη ποσότητα είναι αρκετά ικανοποιητική, λόγω και των εισροών που σημειώθηκαν τα προηγούμενα 2 χρόνια. Οι φετινές ποσότητες είναι πολύ χαμηλές μέχρι στιγμής».

Την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωστή, σχεδόν όλα τα φράγματα υπερχειλούσαν το ένα μετά το άλλο. «Δύσκολα θα έχουμε υπερχείλιση φέτος εκτός από μερικά μικρά φράγματα. Μακάρι να ανέβει ακόμα 10% η αποθηκευμένη ποσότητα, θα είμαστε ευχαριστημένοι». 

Η εικόνα στα φράγματα

Στο 74% βρίσκεται η πληρότητα των φραγμάτων τη δεδομένη στιγμή, αριθμός ο οποίος σε σύγκριση με πέρσι είναι χαμηλός. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πληρότητα των φραγμάτων έφτασε το 97,2%. 

Μέχρι την Παρασκευή (22/1) η πληρότητα στο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου που είναι ο Κούρης, έφθασε το 79.2% με την αποθηκευμένη ποσότητα νερού να είναι στα 91.052 ε.κ.μ (εκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Στο δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα του νησιού, το φράγμα του Ασπρόκρεμμου, η πληρότητα βρίσκεται στο 84.2%, με την αποθηκευμένη ποσότητα νερού να φθάνει τα 44.123 ε.κ.μ.

Στο φράγμα Ευρέτου, η πληρότητα είναι στο 74%, ενώ η αποθηκευμένη ποσότητα νερού άγγιξε τα 17.766 ε.κ.μ.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα με τις ποσότητες νερού στα φράγματα

1

2

Έκκληση προς το κοινό

Μπορεί η αποθηκευμένη ποσότητα νερού στα φράγματα να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο ο κ. Χατζηκωστής απευθύνει έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό με την κατανάλωση.

«Είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε αρκετή ποσότητα αποθηκευμένη, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν πρέπει να σπαταλάμε το νερό άδικα», τονίζει καταληκτικά. 

Home