Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διαμαρτυρία: Βγαίνουν στους δρόμους για το Πουρνάρα (Βίντεο)

Offsite Team -
11.12.2021 - 06:28

Διαμαρτυρία: Βγαίνουν στους δρόμους για το Πουρνάρα (Βίντεο)

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής

Γράφει η Ξένια Προδρόμου

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα (11/12) οι κάτοικοι της Κοκκινοτριμιθιάς και των γύρω περιοχών για να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παρουσία του Κέντρου Φιλοξενίας Πουρνάρα, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Κοκκινοτριμιθιάς, Χρηστάκη Μελετιέ, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Offsite On Air, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο και για τις δύο κατευθύνσεις, ο κ. Μελετιές δήλωσε ότι, η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα γίνει στην αερογέφυρα, πάνω από τον κυκλικό κόμβο Ξενόπουλου. Όπως ανέφερε, αφού οι συμμετέχοντες συγκεντρωθούν σε ένα σημείο στην περιοχή, θα κάνουν την διαμαρτυρία μέσα στο δρόμο για περίπου μισή ώρα, με την συνοδεία της Αστυνομίας.

Αξίζιε να σημειωθεί ότι, στάληκε και επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου, υπογεγραμμένη από τους κοινοτάρχες Κοκκινοτριμιθιάς, Δένειας και Μάμμαρι, σημειώνοντας τους λόγους για τους οποίους προχωρούν σε διαμαρτυρία, παρακαλώντας τον να παραστεί για να παραλάβει τις επιστολές διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής.

Δείτε την επιστολή:

1

2

«Διαμαρτυρόμαστε για τον υπερπληθυσμό στο στρατόπεδο Πουρνάρα, το κέντρο πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών. Η διαμαρτυρία συμπεριλαμβάνει τις κοινότητες Δένειας, Μάμμαρι, Παλιομέτοχο και τους Αγίους Τριμηθείας. Αντιδρούμε γιατί η παρουσία του κέντρου δημιουργεί αρκετά και αλυσιδωτά προβλήματα στους κατοίκους», σημείωσε.

Ειδικότερα σημείωσε ότι ο χώρος αυτός έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 600 άτομα, εντούτοις τώρα φιλοξενεί γύρω στα 2700 άτομα, ενώ γίνονται προσπάθειες επέκτασης του χώρου. 

Θέματα υγείας για τους ίδιους και την κοινότητα

Ειδικότερα, ο κ. Μελετιές σημείωσε ότι εγείρονται θέματα υγείας καθώς οι περισσότεροι μετανάστες που έρχονται, έχουν καταγωγή από τις χώρες της Αφρικής, όπου διάφορες αρρώστιες όπως φυματίωση πολιομυελίτιδα, ψώρα και άλλα δεν έχουν ακόμη εξαλειφθεί,  όπως φάνηκε από τις ιατρικές εξετάσεις που τους έγιναν στην Κύπρο. «Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων αλλά και των κατοίκων της κοινότητας, σημείωσε ο κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, αφού κινούνται ελεύθεροι μέσα στην κοινότητα», πρόσθεσε.

Παράλληλα ανέφερε, «οι χώροι υγιεινής είναι ανεπαρκείς, λύματα τρέχουν έξω από το στρατόπεδο,  εκτελούν τις ανάγκες τους οπουδήποτε και αυτά είναι προβλήματα που ενέχουν κινδύνους για την υγεία των ίδιων αλλά και των κατοίκων των περιοχών». Ο κ. Μελετιές υπογράμμισε ότι αυτές είναι εικόνες που μπορεί εύκολα κάποιος να δει, πλησιάζοντας τις εν λόγω περιοχές.

Φοβάται ο κόσμος να κυκλοφορεί

Επίσης, σημείωσε ότι απειλούν την ασφάλεια των κατοίκων οι οποίοι πλέον φοβούνται να κυκλοφορήσουν. «Γίνονται καταγγελίες από κατοίκους για κλεψιές, ότι μπαίνουν σε περιουσίες τους, υπάρχουν προβλήματα εγκληματικότητας και καταγγελίες για πρωτόγνωρα πράγματα για την κοινότητα μας όπως εμπορία ναρκωτικών, εμπορίας ποτών μέσα στο στρατόπεδο και πορνείας σε δρόμους της κοινότητας»

Σύμφωνα με τον κ. Μελετιέ, η Διεύθυνση Πολιτικού Ασύλου, ανέφερε στους κοινοτάρχες ότι αυτά τα κάνουν και εντός του στρατοπέδου, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να επέμβει η αστυνομία.

Κληθείς να σχολιάσει για το αν έχουν γίνει επίσημες καταγγελίες, ανέφερε ότι το Υπ. Εσωτερικών σε μια ενημέρωση τους πληροφόρησε ότι η Αστυνομία μπορεί να τους συλλάβει παρά το γεγονός ότι είναι δύσκολο, αλλά για να ελέγξει την κατάσταση η Αστυνομία πρέπει να έχει εντολές. Μάλιστα ο κ. Μελετιές σημείωσε ότι, «η Διευθύντρια του Ασύλου μας είπε ότι με  το να πουν «Άσυλο, άσυλο», σημαίνει ότι δεν μπορούν να τους δικάσουν ή να τους καταδικάσουν και τους πηγαίνουν πίσω στο Πουρνάρα, επομένως μπορούν να κάνουν ότι θέλουν τελικά».

Δεν θα έρθουν επιχειρηματίες να επενδύσουν

Ακόμη, ο κ. Μελετιέ αναφέρθηκε στο πάγωμα ανάπτυξής υπογραμμίζοντας ότι δύσκολο θα έρθει κάποιος επιχειρηματίας να επενδύσει στις περιοχές εκεί.

Σχολιάζοντας την παρουσία του Neo Plazza ή των αναπτύξεων του ΚΟΑΓ, σημείωσε ότι «είναι μεγάλες αναπτύξεις, έχουν δικούς τους φρουρούς να τα προσέχουν, ενώ την ίδια ώρα επιχειρηματίες στην Βιομηχανική περιοχή στην Κοκκινοτριμιθιά «κοιμούνται έξω από τις επιχειρήσεις τους υπο τον φόβο να μην τους κλέψουν».

«Έχω μαρτυρίες από βιομήχανους οι οποίοι μένουν εκεί το βράδυ γιατί κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και παίρνουν ότι θεωρούν ότι είναι αξιοποιήσιμο», σημείωσε.

Απευθυνόμαστε στη Βουλή

Πρώτα πρέπει η Βουλή να δώσει εντολές στην Αστυνομία να ενεργούν σωστά, «ισοπολιτεία και ισονομία για όλους και όποιος παρανομεί εντός ή εκτός στρατοπέδου να απελαύνεται». 

Επίσης σημείωσε ότι όπως η Βουλή ψήφισε για πρόστιμο στην παραβίαση μέτρων του κορωνοϊού, έτσι να ψηφίσει ένα τέτοιο νόμο για τους διακινητές, να μην πηγαίνουν δικαστήριο αλλά απευθείας πρόστιμο και φυλακή.

«Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε μια άλλη χώρα η οποία σου παρέχει ότι θέλεις και εσύ να παρανομείς», πρόσθεσε.

Η δεύτερη επιστολή

Κληθείς να σχολιάσει την δεύτερη επιστολή την οποία έγραψε το κοινοτικό συμβούλιο της Κοκκινοτριμιθιάς, (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ), σημείωσε ότι αυτό που θέλουμε είναι να τηρούνται οι νόμοι.  «Δεν είναι θέμα ρατσισμού το να μην θες να μπαίνει κάποιος στην οικία σου, είτε είναι Κύπριος ή μετανάστης, αλλά είναι θέμα ασφάλειας». Κανείς από αυτούς δεν έχει ταυτότητα, ούτε διαβατήριο επομένως κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι ή από που είναι.

Δείτε την επιστολή:

1

2

Παρακολουθήστε όσα ανέφερε ο κ. Μελετιές στην εκπομπή Offsite On Air:

 

 

Την εκπομπή ''Offsite on Air'' χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου 

Home