Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διατάγματα διακίνησης: Οι λόγοι που καταγγέλλονται αστυνομικοί

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
23.04.2020 - 06:30

Διατάγματα διακίνησης: Οι λόγοι που καταγγέλλονται αστυνομικοί

Thumbnail
Τα δεδομένα ένα μήνα μετα τα περιοριστικά μέτρα

Ένα μήνα μετά τα περιοριστικά διατάγματα διακίνησης συνολικά 6.993 πολίτες καταγγέλθηκαν από την Αστυνομία που ανέλαβε το μεγάλο βάρος να εφαρμόσει τη νομοθεσία. Όντως μια άχαρη διαδικασία όπου οι αστυνομικοί βρίσκονται στο στόχαστρο. Την ίδια ώρα όμως αστυνομικοί από καταγγέλλοντες βρίσκονται στο «σκαμνί» λόγω της συμπεριφοράς τους.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<<  

Η Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά Αστυνομίας αναλαμβάνει το βάρος να «δικάσει» αστυνομικούς που κατ’ισχυρισμό πολιτών συμπεριφέρθηκαν απρεπώς. Η Offsite επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά Αστυνομίας Ανδρέα Πασχαλίδη ο οποίος εξήγησε το τρόπο δράσης της Αρχής.

Ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι υπάρχουν δυο ειδών κατηγορίες παραπόνων. Πρώτο: Όσοι αμφισβητούν την καταγγελία θεωρώντας ότι λανθασμένα και εκδικητικά τους επιτέθηκαν και κατήγγειλαν οι αστυνομικοί. Η Αρχή καλείται να κρίνει εάν η συμπεριφορά των αστυνομικών ισοδυναμεί με ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα. Εάν η συμπεριφορά του αστυνομικού καλύπτεται από τις αρμοδιότητες της Αρχής τότε διορίζεται ποινικός ανακριτής. Εάν όχι η υπόθεση παίρνει τη δικαστική οδό.

Δεύτερο: Όσοι αποδέχονται την καταγγελία για παραβίαση των διαταγμάτων, αλλά θεωρούν ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών έναντι τους δεν ήταν η πρέπουσα, είχε το στοιχείο της κακοποίησης ή ήταν ειρωνική τότε η Αρχή: Είτε αναλαμβάνει τη διερεύνηση, είτε τη στέλνει για τα περαιτέρω στον Αρχηγό Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, «η Αρχή δέχθηκε μέχρι στιγμής μια καταγγελία για σοβαρή περίπτωση κακοποίησης  σε πολίτη στη Λευκωσία. Για την υπόθεση διορίστηκε διμελής ομάδα ποινικών ανακριτών  που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης εντός τριών μηνών». 

Συνολικά από τις 24 Μαρτίου πρώτη ημέρα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων διακίνησης ελέγχθηκαν 416.389 πολίτες.

 

Home