Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Διερευνάται η θεσμοθέτηση επιδόματος σε οικείους αγνοουμένων

Offsite Team
- 06.09.2022

Διερευνάται η θεσμοθέτηση επιδόματος σε οικείους αγνοουμένων

Πρωτοβουλία ώστε να γίνει ένας συντονισμός με τα Υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων ώστε να εξευρεθεί μια λύση στη βάση ενός σταθερού επιδόματος, μιας σταθερής βοήθειας για τις οικογένειες αγνοουμένων, θα αναληφθεί τις επόμενες μέρες από τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Η κατ’ οίκον φροντίδα συζύγων και γονέων αγνοουμένων συζητήθηκε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Ο Νίκος Κέττηρος, Βουλευτής ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, δήλωσε ότι η διαδικασία όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία προνοεί ότι θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να υποβάλουν αίτηση μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), κάτι που χαρακτήρισε ως «χρονοβόρο και εξευτελιστικό γι’ αυτές τις οικογένειες». Πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί αυτή η διαδικασία, γιατί είναι κάτι το οποίο οφείλει η Πολιτεία προς αυτούς τους ανθρώπους και είναι το ελάχιστο που μπορεί να δώσει. 

Ακόμη, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας, ανέλαβε πρωτοβουλία συντονισμού των υπηρεσιών για να διερευνηθεί αν και πώς μπορεί να θεσμοθετηθεί ένα μηνιαίο επίδομα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, «για να μη χρειάζεται να μπαίνουν στη χρονοβόρα διαδικασία του ΕΕΕ». Μέσω της Βουλής δεν μπορούμε να θεσμοθετήσουμε μηνιαίο επίδομα γιατί θα αυξήσουμε τις δαπάνες του κράτους, κάτι το οποίο θα είναι έκδηλα αντισυνταγματικό, υπέδειξε, προσθέτοντας ότι τέθηκε ο προβληματισμός, σε περίπτωση που χρονοτριβεί αυτή η διαδικασία από την Πολιτεία, με νομοθεσία (πρόταση νόμου) να εξαιρεθούν οι σύζυγοι και οι γονείς των αγνοουμένων από τη διαδικασία του ΕΕΕ, δηλαδή να τους καταβάλλεται το επίδομα χωρίς να εξετάζονται τα εισοδήματά τους. 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων επεσήμανε ότι ναι μεν εξαιρούνται τα εισοδήματα που έρχονται από το επίδομα γι’ αυτούς τους ανθρώπους για να συνυπολογίζονται στο ΕΕΕ και να λαμβάνουν κατ’ οίκον φροντίδα, όμως δεν εξαιρούνται οι οποιεσδήποτε καταθέσεις μπορεί να έχουν. «Αυτό είναι αναλγησία της πολιτείας», ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να λυθεί το θέμα «είτε με τη θεσμοθέτηση μηνιαίου επιδόματος είτε με νομοθεσία εξαίρεσης αυτών των ανθρώπων». «Δώσαμε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ενός μήνα και θα επαναφέρουμε το θέμα είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο για να το επιλύσουμε», κατέληξε.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπό νομοτεχνικό έλεγχο τα κριτήρια για τ/κ περιουσίες

Ο Νίκος Γεωργίου, Βουλευτής ΔΗΣΥ, είπε ότι «κάθε σπίτι αγνοουμένου κουβαλά τον δικό του σταυρό και η ευθύνη της πολιτείας δεν πρόκειται να εκπέσει ποτέ όσον αφορά τη στήριξη αυτών των οικογενειών». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, εισηγηθήκαμε προς την πολιτεία, παρουσία του αρμόδιου Επιτρόπου Προσφυγικών Θεμάτων, όπως παραχωρηθεί μια θεσμοθετημένη στήριξη όπως έγινε με την παραχώρηση του επιδόματος αιχμαλώτων και τραυματιών πολέμου του 1963 και του 1974. «Αναμένουμε τη σχετική μελέτη και πρόταση από τον αρμόδιο Επίτροπο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει τη σχετική πρωτοβουλία.

Ο Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας, δήλωσε ότι «είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίζει συνεχώς» τις οικογένειες και τους συγγενείς των αγνοουμένων και των πεσόντων. Επεσήμανε ότι είχε γίνει μια τεράστια προσπάθεια από την αείμνηστη Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, που με διατάγματα είχε ρυθμίσει εν μέρει το όλο θέμα. «Σήμερα συζητήσαμε τρόπους ώστε να εξευρεθεί μια λύση που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις», ανέφερε ο κ. Φωτίου, εκφράζοντας τη βούληση όλων των υπηρεσιών και της Κυβέρνησης γενικότερα για επίλυση του θέματος. 

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε ότι θα αναληφθεί μια πρωτοβουλία τις επόμενες λίγες μέρες ώστε να γίνει ένας συντονισμός με τα υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων ώστε να εξευρεθεί μια λύση στη βάση ενός σταθερού επιδόματος, μιας σταθερής βοήθειας γι’ αυτές τις οικογένειες. Ασφαλώς, επεσήμανε, υπάρχουν και άλλα προβλήματα -οικονομικά και στεγαστικά- που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι. Προσπαθούμε να τα επιλύουμε εκεί και όπου είναι δυνατόν άμεσα, γιατί είναι ηθική μας υποχρέωση να είμαστε δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, υπέδειξε.

Ο Νίκος Σεργίδης, Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, εξέφρασε τη θέση ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να δώσει ό,τι χρειάζεται σε αυτή την ομάδα ανθρώπων για να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. «Είναι θλιβερό και δεν τιμά κανέναν μας γονείς πεσόντων και αγνοουμένων στα τελευταία χρόνια της ζωής τους να χρειάζονται φροντίδα και να μην υπάρχει θεσμοθετημένος τρόπος να τυγχάνουν αυτής της φροντίδας», επεσήμανε. 

«Πρέπει επιτέλους να υπάρξουν οι τρόποι εκείνοι για να τακτοποιηθεί το θέμα της φροντίδας των γερόντων γονέων και συζύγων αγνοουμένων», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι έχουν ληφθεί κάποιες κατ’ αρχήν αποφάσεις. «Θέλω να ελπίζω ότι σύντομα και γι’ αυτό το θέμα, όπως και γι’ άλλα θέματα που αφορούν προβλήματα ατομικά και γενικότερα τις οικογένειες αγνοουμένων και ιδιαίτερα τα παιδιά αγνοουμένων, θα εξευρεθούν και θα προωθηθούν λύσεις», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home