Διευκρίνιση Προδρόμου για Test to Stay: Εκτός σχολείου τα 5 τεστ

Διευκρίνιση Προδρόμου για Test to Stay: Εκτός σχολείου τα 5 τεστ

Στα σημεία δειγματοληψίας εκτός σχολείου θα πρέπει να κάνουν καθημερινά οι μαθητές που θα είναι επαφές

>>> ΝΕΟΤΕΡΟ: Δεν ξεκινά το Test to Stay τη Δευτέρα

Σε διευκρίνιση  για τις αλλαγές που θα γίνουν στο πρωτόκολλο που υπάρχει στα σχολεία με βάση και τις χθεσινές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για εφαρμογή του Test to Stay προέβη σε δηλώσεις τους στους Δημοσιογράφους ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου επισημαίνοντας ότι: «Η εισήγηση που έχουμε είναι ότι με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία και τις διαδικασίες αντιμετώπισης της πανδημίας, θα πρέπει να τυγχάνουν ενός διαφορετικού χειρισμού τα παιδιά που είναι στενές επαφές».

Όπως είπε μετά τα καθιερωμένα τεστ ταχείας διάγνωσης, τα παιδιά τα οποία χαρακτηρίζονται  ως επαφή, αλλά βεβαίως έχουν αρνητική ένδειξη, θα συνεχίζουν να φοιτούν, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν πρόσθετο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου στα σημεία δειγματοληψίας, εκτός των σχολείων. 

Βεβαίως όπως σημείωσε σε καμία περίπτωση δεν εννοούν  ότι τα παιδιά θα κάνουν μόνα τους σε αυτή την ηλικία το τεστ. 

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι το θέμα δεν προσφέρεται για αντιδράσεις, επισημαίνοντας ότι εάν χειριστούμε τις διαδικασίες, σχετικά με τις στενές επαφές, τον περιορισμό και τις διαγνώσεις με ένα διαφορετικό τρόπο, μπορεί να κερδίσουμε κάποια πράγματα ως προς τη λειτουργία των σχολείων. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας η ένταξη του μέτρου “test to stay” στη Δημοτική και Μέση εκπαίδευση γίνεται με στόχο τα σχολεία να παραμείνουν σε λειτουργία και να εντοπίζονται έγκαιρα τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού.

Βάσει του μέτρου, οι στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, θα υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test ή self test) για περίοδο 5 ημερών.

Αυτή η απόφαση αφορά μόνο στους μαθητές/μαθήτριες.

Home