Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δίχτυ προστασίας για τους αυτοεργοδοτούμενους

Της Νάταλι Μιχαηλίδου
- 16.05.2019

Δίχτυ προστασίας για τους αυτοεργοδοτούμενους

Thumbnail
Τέρμα στο «μπάχαλο» με την πρόταση νόμου Ευσταθίου – Περδίκη - Λιλλήκα

Φρένο στην εκμετάλλευση μερίδας εργαζομένων που απασχολούνται με επίκληση του καθεστώτος της  αγοράς υπηρεσιών, επιδιώκει να θέσει η πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου.

Άρση της αδικίας

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης που κατατέθηκε στην Ολομέλεια, με σκοπό να προωθηθεί τάχιστα για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εργασίας, «η αγορά υπηρεσιών είναι η νέα ‘μόδα’ εργοδότησης προσωπικού που επινόησαν και χρησιμοποιούν κάποιοι εργοδότες ακόμα και το ίδιο το Κράτος, για να αποφύγουν να προσφέρουν τα βασικά ωφελήματα στους μισθωτούς που εργοδοτούν», παρατηρώντας ότι η εν λόγω στρέβλωση παρουσιάζεται σήμερα  και στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα «με Γραφείς, Γραμματείς, Πολιτικούς Μηχανικούς, Καθηγητές, Συνεργάτες και πολλούς άλλους να εργάζονται δίπλα από μισθωτούς με το ίδιο επάγγελμα συναδέλφους τους, αλλά αυτοί να είναι αυτοεργοδοτούμενοι».

Προς άρση της κατάχρησης, που ακυρώνει τις εργασιακές νομοθεσίες στις συγκεκριμένες περιπτώσεις παρότι υπάρχει σαφής σχέση εργοδότη – εργοδοτούμενου, οι τρεις βουλευτές προτείνουν τροποποίηση του Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, «ούτως ώστε στην έννοια του όρου ‘μισθωτός’, για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης, να περιλαμβάνεται κατά τρόπο ρητό και αδιαμφισβήτητο και η απασχόληση δυνάμει «σύμβασης αγοράς υπηρεσιών» ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής σύμβασης ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού ή της ονομασίας που της αποδίδεται και η οποία  χαρακτηρίζεται από σχέση εργοδότη- εργοδοτουμένου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα μεταξύ των οποίων και η πληρωμή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων ως μισθωτοί  και όχι ως αυτοεργοδοτούμενοι».

«Παραβιάζουν ευρωπαϊκές πρακτικές»

Για «κατάφορη αδικία προς τους συγκεκριμένους εργαζόμενους» κάνει λόγο ο Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι «και η ίδια η κυβέρνηση ουσιαστικά παραβιάζει ευρωπαϊκές πρακτικές». Σε δηλώσεις του στην Offsite, ο κ. Λιλλήκας διερωτάται πώς γίνεται να θεωρείται αυτοεργοδούμενος ένας υπάλληλος όταν «ταυτόχρονα του ορίζεις και χώρο και ωράριο και επίβλεψη εργασίας».  Όσον αφορά στην κατατεθείσα πρόταση νόμου, εξηγεί ότι «τείνει στο να ακυρώσει ένα μέρος αυτής της αδικίας», ενώ συμπληρώνει ότι, παράλληλα με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιεί σήμερα η συντεχνία «Ισότητα», «η πρόταση δύναται να αποτελέσει να αποτελέσει αφορμή για να κάνει η κυβέρνηση εκείνο που έπρεπε να γίνει διαχρονικά και δεν έγινε, το αυτονόητο δηλαδή, να ομαδοποιήσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο». Χαρακτηρίζοντας ως «μπάχαλο» την υφιστάμενη κατάσταση με τις κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών σχολιάζει ότι «είμαστε ένα κράτος που δεν έχει ούτε στοιχειώδη οργάνωση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση νόμου αποτελεί ευκαιρία «για να μπουν στο τραπέζι όλα αυτά τα ζητήματα για το πώς θα εξομαλυνθούν οι διάφορες κατηγορίες των εργαζομένων και να οδηγηθούμε σε μια ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων του δημοσίου».

«Να πάψει η εκμετάλλευση των νέων»

Κληθείς να σχολιάσει το σκεπτικό της προτεινόμενης τροποποίησης, ο βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, αναφέρει ότι «με την πρόταση τροποποιείται ο νόμος Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ώστε στην έννοια του όρου ‘σχέση εργοδότη – εργοδοτούμενου’ να περιλαμβάνεται και αυτό που κατ’ επανάληψη εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ως αγορά υπηρεσιών». Επισημαίνει δε, ότι με τον τρόπο αυτό «ανεξάρτητα από τον τίτλο ή την ονομασία που δίδουν τα μέρη ή επιβάλλει συνήθως ο εργοδότης προς τον εργοδοτούμενο, από τη στιγμή που παρουσιάζεται σχέση εξηρτημένης εργασίας, δηλαδή έλεγχος του εργοδοτούμενου, μισθός, οδηγίες και όλα όσα υπάρχουν σε οποιαδήποτε άλλη σχέση εξηρτημένης εργασίας, θα θεωρείται εργοδότηση και όχι αυτοεργοδότηση». Πρόθεση των εισηγητών, σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, είναι «να πάψει επιτέλους αυτή η εκμετάλλευση που γίνεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως των νέων ανθρώπων που αναζητούν εργασία», ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι παλαιότερα «δεν υπήρχαν τέτοιου είδους... εξυπνάδες». Προσθέτει μάλιστα ότι υπάρχει η πρόθεση «να επεκτείνουμε αν χρειαστεί αυτόν τον όρο και σε ό,τι αφορά τον Περί Τερματισμού Απασχολήσεως Νόμο και οπουδήποτε αλλού ρυθμίζεται η σχέση εργοδότη – εργοδοτούμενου».

Άμεσα προς συζήτηση

«Εν όψει της φύσης του θέματος, δεν αναμένουμε καθυστερήσει η έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή», εκτιμά ο κ. Ευσταθίου. «Θα ζητήσουμε να τεθεί κατά προτεραιότητα και ευλπιστούμε και στην κατανόηση και άλλων κομμάτων», σημειώνει καταληκτικά. Από την πλευρά του, ο κ. Λιλλήκας αναφέρει ότι «κατά καιρούς υπήρξαν και άλλα κόμματα που εκφράστηκαν θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση, θεωρώντας άδικο το σύστημα με τους αυτοεργοδοτούμενος και λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει εξομάλυνση του συστήματος». Αναμένοντας όπως «είναι συνεπείς με τις δηλώσεις που έκαναν», θεωρεί ότι «θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να εγκριθεί η τροπολογία». 

 

Home