Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δικαστήρια Ανηλίκων: Ένα χρόνο μετά ψάχνουν ακόμα χρήματα

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 30.05.2022

Δικαστήρια Ανηλίκων: Ένα χρόνο μετά ψάχνουν ακόμα χρήματα

Συζητούν στην Επιτροπή Οικονομικών - Πόσα ψάχνουν

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Ένα και πλέον χρόνο μετά την ψήφιση  της νομοθεσίας  για το σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά ακόμα ψάχνουν λεφτά για την πλήρη εφαρμογή της.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τη νομοθεσία στις 08 Απριλίου 2021, αλλά σήμερα Δευτέρα 30 Μαϊου 2022 το θέμα ξανασυζητείται στη Βουλή αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητεί αποδέσμευση κονδυλίων από την Επιτροπή Οικονομικών.

Όπως αρμοδίως πληροφορείται η Offsite το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητεί από την Επιτροπή να αποδεσμεύσει κονδύλι  ύψους €719.600 ώστε να επιτευχθεί η πρόσληψη επιμελητών, αλλά και η εξεύρεση χώρων που θα κρατούνται οι ανήλικοι παραβάτες.

Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος  καθιστά ως έσχατο μέτρο την κράτηση των παιδιών τα οποία  ορίζονται πλέον ως την ηλικία των 21 ετών και  προνοεί την επιβολή άλλων εναλλακτικών ποινών. 

Ο Νόμος εγκαθίδρυσε ένα πρόγραμμα αποδικαστικοποίησης, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 14-21, τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με το νόμο.  Σε περίπτωση σύλληψης παιδιού, υπόπτου για τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος,  θα πρέπει να ενημερώνεται ο λειτουργός παιδιού της Αστυνομίας, ο οποίος οφείλει να μεταβεί στον αστυνομικό σταθμό και να διασφαλίζει ότι το παιδί δεν θα έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε ενήλικα συλληφθέντα.

Επιπλέον, το παιδί δεν κρατείται σε κελί αλλά σε άλλο χώρο του Σταθμού και ο λειτουργός ενημερώνει αμέσως τους γονείς ή κηδεμόνες του αλλά και το τοπικό γραφείο ευημερίας, για τη σύλληψη ή/και κράτησή του. Η προφυλάκιση παιδιού  απαγορεύεται. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Ο νόμος προνοεί ότι ο Γενικός Εισαγγελέας αναστέλλει την ποινική δίωξη και το παιδί παραπέμπεται σε Πρόγραμμα Αποδικαστικοποίησης.

Το πρόγραμμα   στοχεύει στο να βοηθήσει το παιδί να αντιληφθεί τις συνέπειες του αδικήματος αλλά και να αποτρέψει την εμφάνιση μελλοντικών παραβατικών συμπεριφορών.

Στην περίπτωση που ο λειτουργός παιδιού της Αστυνομίας δεν είναι δυνατό να παραδώσει αμέσως το παιδί στους γονείς ή κηδεμόνες του, αυτό το παιδί σε καμία περίπτωση δεν θα  παραμένει σε αστυνομικό σταθμό.  Μεταφέρεται από τον εν λόγω λειτουργό, στις Υπηρεσίας Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες θέτουν το παιδί προσωρινά υπό την φροντίδα τους, μέχρι να διευθετηθεί η παράδοση του παιδιού στους γονείς ή κηδεμόνες του.

Οι επιμελητές

Ο νόμος  περιλαμβάνει την επίβλεψη από κηδεμονικό λειτουργό για περίοδο 12 μηνών. Ο κηδεμονικός λειτουργός   δύναται να εισηγηθεί τη σύγκληση Συμβουλίου Παιδιού σε σχέση με το παιδί το οποίο θα  επιβλέπει. Αρμοδιότητα του Συμβουλίου   είναι η αξιολόγηση του τρόπου επίβλεψης του παιδιού, ενώ σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες του διατυπώνεται  σχέδιο δράσης για το παιδί , το οποίο έχει ως στόχο την προστασία και φροντίδα του

Οι χώροι κράτησης

Οι χώροι κράτησης παιδιών  συνιστούν ειδικούς χώρους κράτησης εκτός φυλακής, οι οποίοι θα  είναι ειδικά προσαρμοσμένοι για την κράτηση παιδιών. Οι χώροι αυτοί  διασφαλίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων των παιδιών και πληρούν τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις που καθορίζονται σε διάταγμα που εκδίδει ο Υπουργός. Τα παιδιά υπό κράτηση  έχουν δικαίωμα να διατηρούν επικοινωνία με τους γονείς ή κηδεμόνες τους αλλά και δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Το Δικαστήριο παιδιών   απαρτίζεται από δικαστές (για σοβαρά αδικήματα θα είναι τριμελές για ελαφρύτερα μονομελές) με εξειδίκευση σε θέματα νεανικής παραβατικότητας και δύναται να αναβάλει την ενώπιον του διαδικασία και να παραπέμψει το παιδί σε Οικογενειακό Συμβούλιο Ευημερίας Παιδιού. Επιπλέον, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, το Δικαστήριο  εκδίδει διάταγμα για τη σύγκληση Συμβουλίου Παιδιού, το οποίο καταβάλει προσπάθεια για να υιοθετήσει σχέδιο δράσης για το παιδί, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες και περιστάσεις του.

Οι ποινές

Οι ποινές που επιβάλλονται είναι η απαλλαγή ή απαλλαγή υπό όρους, η επιβολή προστίμου ή/και επιβολή καταβολής των εξόδων ή/και αποζημιώσεις στο θύμα, διάταγμα με το οποίο να υποχρεώνεται ο γονέας ή κηδεμόνας να καταβάλει αποζημίωση στο θύμα, διάταγμα γονικής επιτήρησης, διάταγμα επιβολής κοινοτικής επιτήρησης, διάταγμα σε χώρο κράτησης παιδιών. Η επιβολή κράτησης σε χώρο παιδιών αποτελεί την έσχατη ποινή, εφόσον η φυλάκιση παιδιού απαγορεύεται.

Σημειώνεται ότι η συνεδρία θα γίνει σε αίθουσα των Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από δυο χρόνια.

Home