Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δικαστήρια Λευκωσίας: Ψάχνουν λύσεις για κτήρια 2 Υπουργοί

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
22.08.2022 - 06:00

Δικαστήρια Λευκωσίας: Ψάχνουν λύσεις για κτήρια 2 Υπουργοί

Ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση αλλά τα κτίρια θυμίζουν αποικιοκρατεία - Ο μεγάλος στόχος

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η μεταρρύθμιση σε ένα τομέα σημαίνει ότι όλα θα πρέπει να λειτουργούν στην εντέλεια. Μετά από πάρα πολλές προσπάθειες ετών έγινε εφικτή η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης που θα εφαρμοστεί στις αρχές του 2023. Ωστόσο, δεν είναι όλα ρόδινα στο χώρο.

Βραχνάς αποτελεί το κτιριολογικό πρόβλημα σχεδόν σε όλες τις πόλεις, αλλά κυρίως στη Λευκωσία. Όπως πληροφορείται η Offsite News εντός Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της Υπουργού Δικαιοσύνης Στέφης Δράκου με τον ομόλογό της καθ’υλην αρμόδιο Υπουργό για τα κυβερνητικά έργα Γιάννη Καρούσο. Στη συνάντηση θα είναι παρόν και ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης.

Κατά τη συνάντηση θα τεθεί επί τάπητος η κατάσταση των κτιρίων που στεγάζονται τα Δικαστήρια και ειδικά τα Δικαστήρια Λευκωσίας. Μεγάλος στόχος είναι η  ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο έργο που αναμένεται να κοστίσει πέραν των 30 εκατ. Ευρώ.

>>>>Διαβάστε επίσης: Μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης: Φουλάρουν για διορισμούς δικαστών<<<<

Αίτημα από το 1969

Το αίτημα για ανέγερση νέου υπερσύγχρονου  Δικαστηρίου Λευκωσίας χρονολογείται από το 1969. Σημειώνεται ότι έγιναν  έντονες προσπάθειες του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την αναπαλαίωση των διατηρητέων κτιρίων του Επαρχιακού Δικαστηρίου.  Το πέρασμα των ετών προκάλεσε προβλήματα στους  εσωτερικούς και  εξωτερικούς  χώρους.  Παράλληλα, υπάρχει  ανάγκη εγκατάστασης ενός αξιόπιστου δικτύου και μιας αρμόζουσας τεχνολογικής υποδομής για την αποτελεσματική διεξαγωγή ακροάσεων εξ αποστάσεως. 

Η έλλειψη χώρων επηρεάζει και τη Μεταρρύθμιση με δεδομένο ότι τα νέα Δικαστήρια που συστάθηκαν δηλαδή το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο θα λειτουργήσουν σε άλλους χώρους.

Ταυτοχρόνως, προχωρούν επίσης  τα έργα κτιριολογικής αναβάθμισης των δικαστηρίων με την ανέγερση της επιπρόσθετης πτέρυγας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, την ανακαίνιση του Οικογενειακού Δικαστηρίου και του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, καθώς και την ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου. 

Home