Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δικαστήρια: Θέλουν φρουρούς επί 24ωρου βάσεως

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
06.05.2022 - 06:00

Δικαστήρια: Θέλουν φρουρούς επί 24ωρου βάσεως

Ο τρόπος φύλαξης των τεκμηρίων

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

H αγορά υπηρεσιών για την πρόσληψη ιδιωτών φυλάκων για τη φρούρηση των Δικαστηρίων επί 24ωρου βάσεως βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της Δικαστικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Αστυνομία. Η είδηση βγήκε μετά από ερώτηση του προέδρου των Οικολόγων, βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης θέτοντας  τις   αδυναμίες της λειτουργίας των δικαστηρίων σε ζητήματα όπως είναι η φύλαξη τεκμηρίων, θέματα ασφάλειας και υγείας λειτουργών της δικαιοσύνης κ.ά.

Αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσαν την είδηση,λέγοντας όμως ότι τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Δικαστήριο.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σημειώνεται ότι υπάρχει εγκατεστημένος εξοπλισμός ασφάλειας στις εισόδους των Δικαστηρίων (αψίδες ανίχνευσης μετάλλων και ακτινοδιαγνωστικές μηχανές) και βρίσκεται σε εξέλιξη σύμβαση αγοράς υπηρεσιών για τη στελέχωση του με χειριστές.

Τι γίνεται με τη φύλαξη τεκμηρίων

Από πλευράς φύλαξης των τεκμηρίων και των αρχείων, ακολουθούνται οι οδηγίες του Γραφείου Πρόληψης του Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, οι πρόνοιες του περί Διαχείρισης Τεκμηρίων σε Ποινικές Διαδικασίες Διαδικαστικού Κανονισμού του 2019, καθώς και οι οδηγίες της Εθνικής Αρχής Ασφάλειας. Τα συστήματα και η οργάνωση των αρχείων των Δικαστηρίων διέπονται από τις οδηγίες και εγκυκλίους του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Σε σχέση με την εισαγωγή διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων, υπήρξε σχετική εκπαίδευση και εκτενής ενημέρωση λειτουργών της Δικαστικής Υπηρεσίας και, στο παρόν στάδιο, το θέμα βρίσκεται υπό μελέτη. Πολλά από τα ζητήματα που κατά καιρούς προκύπτουν, αναμένεται να επιλυθούν σε σημαντικό βαθμό με την υιοθέτηση και λειτουργία του μεταρρυθμιστικού έργου Independent Court Service, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί από το Τμήμα Μεταρρύθμισης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του εξωτερικού.

 

Home