Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δίκες σε περίοδο lockdown: Αυτές είναι οι μεγάλες ποινές του 2020

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
27.12.2020

Δίκες σε περίοδο lockdown: Αυτές είναι οι μεγάλες ποινές του 2020

Thumbnail
H πανδημία επισκίασε τα πάντα και στα Δικαστήρια

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η πανδημία είχε αντίκτυπο και στη Δικαιοσύνη. Πώς και γιατί; H «κίνηση» στις δικαστικές αίθουσες ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή αφού τα περιοριστικά  μέτρα επηρέασαν και τη λειτουργία των Δικαστηρίων. Μετά τις 10 Μαρτίου και το πρώτο lockdown τα Δικαστήρια υπολειτουργούσαν και οι εμφανίσεις αφορούσαν μόνο έκτακτες περιπτώσεις όπως: Προσωποκρατήσεις και διατάγματα που επηρεάζουν τη ζωή και τα δικαιώματα των πολιτών.

Έστω και έτσι όμως σε μια «νεκρή» δικαστική χρονιά δεν έλειψαν οι σημαντικές δίκες που η έκβασή τους οδήγησε σε ποινές που συζητήθηκαν στην κοινή γνώμη. Με τη βοήθεια του ποινικολόγου Γιάννη Πολυχρόνη, κάναμε ένα «φλας - μπακ» στη δικαστική χρονιά του «κορωνοϊού» και ανιχνεύσαμε τις εξής περιπτώσεις: 

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ποινές του 2020.

Η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε το 2020 είναι τα 35 χρόνια φυλάκισης, που επιβλήθηκε στο Χαράλαμπο Χρυσάνθου  «Χάμπουργκερ» για τις κατηγορίες συμμετοχής σε δύο απόπειρες φόνου.

Η μια είχε διαπραχθεί τον  Νοέμβριο του 2019 στη Λάρνακα και η άλλη στις 16 Φεβρουαρίου στην Αγία Νάπα. Στην πρώτη απόπειρα είχε τραυματιστεί ο φερόμενος ως στόχος και στη δεύτερη είχαν τραυματιστεί τρία πρόσωπα που δεν είχαν σχέση με τον στόχο. Ο κατηγορούμενος μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας εναντίον ισοβίτη.  Στην απόφασή του, το Κακουργιοδικείο σημείωσε ότι: «Οι ποινές, θα ήταν αισθητώς αυστηρότερες, μη αποκλεισμένης ακόμη της επιβολής διά βίου φυλάκισης, αν δεν συνέτρεχαν ελαφρυντικά με τα οποία πιστώθηκε ο κατηγορούμενος και κυρίως εκείνα που αφορούν στην επί δικαστηρίω παραδοχή και συνεργασία του με τις αστυνομικές και ανακριτικές αρχές».

ΧΑΡΤΗΣ

 

Επόμενες σε σειρά είναι η ποινή φυλάκισης 20 ετών που επιβλήθηκε το Φεβρουάριο του 2020 σε κατηγορούμενο ηλικίας 22 χρόνων, από τη Λάρνακα. Ο καταδικασθέντας κρίθηκε ένοχος ύστερα από δική του παραδοχή στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας του παππού «Κόκου», ηλικίας 76 ετών, του εμπρησμού, της διάρρηξης κατοικίας εν καιρώ νυκτός και της ληστείας, αδικήματα που διαπράχθηκαν στις 27 Ιανουαρίου 2019 στη Λάρνακα.  

Η υπόθεση Μούζου

Η τρίτη μεγαλύτερη ποινή του 2020 είναι η   φυλάκιση ύψους  20 ετών που επιβλήθηκε στον Ηλία Μούζο για την απόπειρα φόνου κατά  αστυνομικών. Η υπόθεση αυτή  διαπράχθηκε στις 5 Μαΐου το 2018, στον Ύψωνα Λεμεσού.

μουζοσ

 

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο επέβαλε στον 40χρονο ποινή φυλάκισης 13 χρόνων για τις απόπειρες φόνου των δυο αστυνομικών, ποινή φυλάκισης τριών χρόνων για παράνομη κατοχή οκτώ κιλών εκρηκτικών, δυο χρόνων για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στην Πάφο και δυο χρόνων για την υπόθεση απαγωγής προσώπου.

Για την υπόθεση απόπειρας φόνου κατά των δυο αστυνομικών καταδικάστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο σε ποινές φυλάκισης και τα δυο πρόσωπα που βρίσκονταν το βράδυ εκείνο στο αυτοκίνητο με τον 40χρονο. Συγκεκριμένα σε 3,5 χρόνια φυλάκιση είχε καταδικαστεί 33χρονος κάτοικος Πάφου και σε 2,5 χρόνια φυλάκιση 37χρονος αλλοδαπός.

Υπενθυμίζεται πως οι τρεις βρίσκονταν εντός οχήματος ενοικιάσεως, από το οποίο ρίφθηκαν οι πυροβολισμοί εναντίον των δυο αστυνομικών, που επιχείρησαν να ελέγξουν το ύποπτο όχημα. Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που αρχικά εντόπισαν τον 37χρονο και τον 33χρονο, ενώ η σύλληψη του Ηλία Μούζου έγινε στις 8 Μαΐου 2018, μετά από επεισοδιακή καταδίωξη οχήματος, που εντοπίστηκε να οδηγεί, στον κύριο δρόμο Λεμεσού - Πλατρών.

Υπόθεση χωρίς ...ενόχους

Σύμφωνα με το γνωστό ποινικολόγο, το 2020 είχαμε πολλές καταδίκες για σεξουαλικά αδικήματα, ιδιαίτερα ανηλίκων. Ο κ. Πολυχρόνης τονίζει στην Offsite ότι  «φαίνεται να υπάρχει μια ανοδική τάση αύξησης των ποινών από τα Δικαστήρια σε αυτή της φύσης των εγκλημάτων».

Επίσης κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου». Ταυτοχρόνως, κάνει αναφορά σε μια άλλη υπόθεση που ξεχώρισε το 2020 και αφορά  στη δολοφονία του Παναγιώτη Καλλιτσιώνη, γνωστού ως «Βαλεντίνος», που έμεινε ανεξιχνίαστη, αφού αρχικά συνελήφθησαν 2 άτομα, εναντίον των οποίων δεν στοιχειοθετήθηκε υπόθεση.

 

 Η πανδημία  βρήκε ανοχύρωτη τη Δικαιοσύνη

Αναφορικά με τι ξεχώρισε φέτος στην κυπριακή Δικαιοσύνη, ο κ. Πολυχρόνης τόνισε: «Φέτος η δικαιοσύνη σημαδεύτηκε από την πανδημία Covid-19.

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

Ο ποινικολόγος Γιάννης Πολυχρόνης

«Πρόκειτο για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που δεν ήταν έτοιμα τα Δικαστήρια και τα δικηγορικά γραφεία να την αντιμετωπίσουν. Αναδείχθηκε επιτακτικά η ανάγκη εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης, της εισαγωγής συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, αλλά και του εκμοντερνισμού των μέσων και του τρόπου λειτουργίας  των δικαστηρίων».

 

Home