Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δικηγορικός Σύλλογος: Περιορίζουν ανθρώπινα δικαιώματα τα μέτρα

Offsite Team -
26.04.2021 - 16:20

Δικηγορικός Σύλλογος: Περιορίζουν ανθρώπινα δικαιώματα τα μέτρα

Thumbnail
Να συμμετάσχει στην Επιστημονική Ομάδα, ζητά ο ΠΔΣ

Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει ότι "ενόψει του γεγονότος ότι τα μέτρα που επιβάλλονται για αναχαίτιση της πανδημίας περιορίζουν και/ή επεμβαίνουν επί θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεδομένου του ότι αυτός ο περιορισμός και/ή επέμβαση συνεχίζεται για πάνω από ένα χρόνο τώρα, θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή του στην Επιστημονική Ομάδα".

Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τα νέα περιοριστικά μέτρα (lockdown) που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Υγείας, και τα οποία εφαρμόζονται καθολικά από σήμερα Δευτέρα 26 Απριλίου, 2021 και θα ισχύουν μέχρι και τις 9 Μαΐου 2021, ο ΠΔΣ αναφέρει ότι η φωνή των λειτουργών της Δικαιοσύνης "δεν θα έπρεπε ποτέ να αποκλείεται από αίθουσες όπου εκ των πραγμάτων λαμβάνονται κατ` επανάληψη σοβαρές αποφάσεις, που περιορίζουν τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών" .

Αρχικά, στην ανακοίνωσή του, ο  ΠΔΣ αναφέρει ότι για μια ακόμα φορά, ενώ τα Δικαστήρια χαρακτηρίζονται ουσιώδεις υπηρεσίες, "με λύπη διαπιστώνουμε και πάλι ότι οι δικηγόροι ως λειτουργοί της Δικαιοσύνης αναγκάζονται να εργάζονται υπό καθεστώς το οποίο παρεμποδίζει την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητα των εργασιών τους".

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

"Έχουμε επαναλάβει πάμπολλες φορές, ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας, η λειτουργία των δικαστηρίων και η δυνατότητα δικαστικής προστασίας των πολιτών αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά ενός κράτους δικαίου και κάθε δημοκρατικής και ευνομούμενης πολιτείας και ότι συνεπώς τα δικηγορικά γραφεία δεν μπορούν να λειτουργούν υποστελεχωμένα. Ο περιορισμός των δικηγόρων στην εργασία με μόνο 20% φυσική παρουσία περιορίζει βάναυσα την άσκηση του λειτουργήματος του δικηγόρου και πλήττει καίρια τη Δικαιοσύνη" σημειώνει.

Επίσης, αναφορικά με τη λειτουργία των Δικαστηρίων, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΠΔΣ, δρ Χρίστος Κληρίδης, με επιστολή του προς την Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου,  Περσεφόνη Παναγή, εξέφρασε τη θέση ότι τα Δικαστήρια και τα Πρωτοκολλητεία μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των Προέδρων των Επαρχιακών Δικαστηρίων και των Προέδρων των τοπικών δικηγορικών συλλόγων. Ως εκ τούτου, ο ΠΔΣ δεν θεωρεί ότι ενδείκνυται η λήψη νέων αποφάσεων από το Ανώτατο.

Αναφέρει επίσης ότι εν μέσω επιδεινούμενων υγειονομικών συνθηκών, σειρά ζητημάτων προκύπτει και ως προς τη συνταγματικότητα ή μη των επιβαλλόμενων μέτρων με βάση την αρχή της αναλογικότητας και της προσφορότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΠΔΣ θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή/ εκπροσώπησή του στην Επιστημονική Ομάδα ούτως ώστε να προσδιορίζονται υπεύθυνα τα προσήκοντα όρια των αναγκαίων περιορισμών και των συνταγματικών ελευθεριών των πολιτών, στοχεύοντας πρωτίστως στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και δημόσιας υγείας καθώς και στην παράλληλη προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.

"Νοείται ότι ενόψει του γεγονότος ότι τα μέτρα που επιβάλλονται για αναχαίτιση της πανδημίας περιορίζουν και/ή επεμβαίνουν επί θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και δεδομένου του ότι αυτός ο περιορισμός και/ή επέμβαση συνεχίζεται για πάνω από ένα χρόνο τώρα, ο ΠΔΣ θεωρεί αναγκαία τη συμμετοχή του στην Επιστημονική Ομάδα γιατί η φωνή των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν θα έπρεπε ποτέ να αποκλείεται από αίθουσες όπου εκ των πραγμάτων λαμβάνονται κατ` επανάληψη σοβαρές αποφάσεις που περιορίζουν τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών" τονίζεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστίθεται, διαφαίνεται εντονότερα και η αδήριτη ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού μας συστήματος και απαλλαγή του από τις χρόνιες καθυστερήσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα της Δικαιοσύνης στην Κύπρο.

"Μια μεταρρύθμιση η οποία παρέμεινε μετέωρη αφού δεν προωθήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Παρά τις αλλεπάλληλες χρόνιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις με όλους τους εταίρους τα Τρία Νομοσχέδια της δικαστικής μεταρρύθμισης δεν εξαιρέθηκαν του προεκλογικού αγώνα ή/και άλλων σκοπιμοτήτων. Αναπόδραστα αυτό δημιουργεί νέα απροσδιόριστη καθυστέρηση και χρονοτριβή, δυσχεραίνοντας έτι περισσότερο την κατάσταση λόγω και του τεράστιου όγκου των καθυστερημένων προς εκδίκαση υποθέσεων. Επιπρόσθετα, μετέωρο παραμένει και το Σύστημα Ηλεκτρονικής Καταχώρισης (i-Justice) καθώς ακόμη δεν έχει επιτευχθεί τελική κατάληξη και συμφωνία για τον τρόπο πληρωμής και της εν γένει διαχείρισης του λογαριασμού του εν λόγω συστήματος".

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Ο ΠΔΣ αναφέρει ότι διατρανώνει τη θέση του ότι από τη στιγμή που το σύστημα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης είναι ένα κρατικό σύστημα το οποίο παρέχεται προς όφελος όλων των πολιτών συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων, η καταβολή των όποιων δικαιωμάτων στην εταιρεία που παρέχει το σύστημα πληρωμών με κάρτες, αποτελεί ευθύνη του οικονομικού διαχειριστή του συστήματος, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε επιχείρηση. Συναφώς, η μετακύλιση οποιουδήποτε κόστους στον ΠΔΣ, στους δικηγόρους μέλη του ή στο Ταμείο Συντάξεως δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή, σημειώνεται.

Ο ΠΔΣ υπογραμμίζει εκ νέου ότι η διασφάλιση συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος του δικηγόρου, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ορθή εκτέλεση του έργου του και για την ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Καταληκτικά, ο ΠΔΣ επανατονίζει τη βούληση και τη διάθεσή του για συνεργασία στο πλαίσιο της Επιστημονικής Ομάδας, όπως αυτή έχει εκφραστεί ανωτέρω καθώς και σε επιστολές του προς τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου.

ΚΥΠΕ

Home