Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δηλώσεις ΥΠΕΞ στην Offsite: Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ πάει στο Λίβανο

Του Γιώργου Μιχαηλίδη -
05.08.2020 - 12:56

Δηλώσεις ΥΠΕΞ στην Offsite: Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ πάει στο Λίβανο

Thumbnail
Ναυλώνεται πτήση αύριο για επαναπατρισμό -Καταστράφηκε η πρεσβεία

Η Κύπρος στέλλει βοήθεια στο Λίβανο. Εντός της ημέρας θα αναχωρήσουν για τη Βηρυτό 2 ελικόπτερα που θα μεταφέρουν κλιμάκιο της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) στη Βηρυτό με στόχο τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια. Τα μέλη της ΕΜΑΚ θα εχουν μαζί τους και ειδικούς ανιχνευτικούς σκύλους. Ήδη, η ΕΜΑΚ αναμένει την εντολή για την αποστολή σωτηρίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην Offsite είπε ότι αύριο θα ναυλωθεί ειδική πτήση για το Λίβανο για να μεταφέρει στην Κύπρο όσους πολίτες το επιθυμούν. Ο Υπουργός εξήγησε ότι ο αριθμός αυτή τη στιγμή είναι άγνωστος αφού οι πλείστοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου.

Η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι προγραμματίζει ναυλωμένη πτήση άμεσης επιστροφής κυπρίων πολίτων και νόμιμα διαμενόντων στη Κυπριακή Δημοκρατία από τον Λίβανο στις 06 Αυγούστου 2020.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι καλούνται όπως εγγραφούν (εάν δεν έχουν ήδη εγγραφεί) στην πλατφόρμα www.connect2cy.gov.cy έως 05/08/2020, ώρα 22:00 τοπική, δηλώνοντας την επιθυμία τους για επιστροφή στην Κύπρο ή διαφορετικά να επικοινωνήσουν στο 22801000 (09:00-16:00).

Σημειώνεται ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα δεν θα χρειαστεί για τους επιβάτες η εγγραφή τους στο www.cyprusflightpass.gov.cy όπως και η εκ των προτέρων προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος COVID-19. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί με την άφιξη τους στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποστείλει στο Λίβανο ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα ωστόσο όπως ανέφερε ο Υπουργός η βοήθεια εξαρτάται από τις ανάγκες που υπάρχουν στο Λιβανο.

Τρεις Κύπριοι πολίτες καθώς και η Επιτετραμμένη της Κύπρου στο Λίβανο είναι ελαφρά τραυματίες. Ωστόσο, η Κυπριακή Πρεσβεία στη Βηρυτό έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι γ«ια μας σημασία έχει ότι δεν υπάρχουν θύματα παρά μόνο υλικές ζημιές». Όπως είπε  υπάρχει σχέδιο για τη λειτουργία της Πρεσβείας ωστόσο η διπλωματική αποστολή θα μεταφερθεί σε ξενοδοχείο για τη διεκπεραίωση των εργασιών.

 

Home