Δήμοι & Κοινότητες ενεργοποίησαν μηχανισμούς βοήθειας

Δήμοι & Κοινότητες ενεργοποίησαν μηχανισμούς βοήθειας

Οι προτροπές του Υπουργείου

Σε επανακαθορισμό του τρόπου και χρόνου λειτουργίας τους λόγω της εξάπλωσης και στην Κύπρο της ασθένειας COVD – 19 προχωρούν κρατικές  υπηρεσίες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλα συντεταγμένα και ανεξάρτητα σύνολα και θεσμοί ενώ συστήνονται κέντρα άμεσης παρέμβασης, πραγματοποιούνται προληπτικοί ψεκασμοί και υπηρεσίες τίθενται σε επιφυλακή, σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις που εκδίδονται.  

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προτρέπει το κοινό να περιορίσει τις επισκέψεις του στα γραφεία των τμημάτων και των υπηρεσιών του όταν δεν πρόκειται για επείγοντα θέματα και να επιλέγει την εξυπηρέτησή του είτε τηλεφωνικώς, είτε μέσω ηλεκτρονικής ή κανονικής αλληλογραφίας.

 

Όλες οι πληροφορίες επικοινωνίας τόσο με τη Γενική Διεύθυνση, όσο και με τα Τμήματα και Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βρίσκονται στην ιστοσελίδα του www.mlsi.gov.cy

 

Εξάλλου, όλα τα σεμινάρια που ήταν προγραμματισμένα για τον μήνα Μάρτιο, αναβάλει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου και προσθέτει ότι οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής των σεμιναρίων θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Το ΕΒΕ Πάφου εύχεται καλή δύναμη σε όλους.  

Ο Δήμος Λευκωσίας πληροφορεί το κοινό ότι τα γραφεία του θα είναι κλειστά μέχρι τις 10 Απριλίου 2020 και επισκέψεις θα γίνονται μόνο για πολύ απαραίτητους λόγους και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία.  

Οι πληρωμές μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά στο https://www.nicosiamunicipality.org.cy/

Επιστολές και αιτήματα μπορεί να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] 

 

Επίσης, βάσει των νέων αποφάσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κλιμακίου των Δήμων Μείζονος Λευκωσίας αναστέλλονται μέχρι 10 Απριλίου 2020, οι πληρωμές στο ταμείο του δήμου, οι πολιτικοί γάμοι, η παραλαβή και πληρωμή αιτήσεων (πολεοδομικών και οικοδομικών) και η εξυπηρέτηση κοινού.  

Για πληροφορίες σε σχέση με αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, το κοινό παρακαλείται να επικοινωνεί ηλεκτρονικά στην πιο κάτω διεύθυνση [email protected]

 

Μέχρι τις 10 Απριλίου αναστέλλονται από τον Δήμο Λευκωσίας και «η παραλαβή / έκδοση αιτήσεων για εξασφάλιση άδειας πώλησης οινοπνευματωδών ποτών και του Υγειονομικού Πιστοποιητικού και η εξυπηρέτηση κοινού και η παραλαβή / έκδοση άδειας καπνού, η άδεια σκύλου και η έκδοση Αδειών Πλανοδιοπώλησης».  

Αναστέλλεται, επίσης, «το άνοιγμα Εντολών Άμεσης Χρέωσης (SEPA Direct Debits) Η έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών για μεταβιβάσεις, η παραλαβή ενστάσεων για τα Τέλη Σκυβάλων, Επαγγελματικής Άδειας και Δικαιωμάτων για Διατήρηση / Χρήση Επαγγελματικού Υποστατικού, η ανανέωση μηνιαίων καρτών για τους Δημοτικούς Χώρους Στάθμευσης και οι συναντήσεις με εξωτερικούς συνεργάτες».  

Τέλος, αναστέλλονται τα προγράμματα του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας και του Ανοικτού Σχολείου, εκτός του προγράμματος Κατ’ οίκον Φροντίδα Ενήλικων.  

Κλειστά θα παραμείνουν και το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC], το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη (CVAR) και το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή.  

Αναβάλλονται επίσης όλες εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και σε όλα τα πολιτιστικά κέντρα του Δήμου Λευκωσίας καθώς και οι διαδρομές λ1 και λ2 των μικρών λεωφορείων Λευκωσίας, η λειτουργία του Δημοτικού Σταδίου Βορείου Πόλου Καϊμακλίου και ο Περίπατος στο Καϊμακλί που διοργανώνεται κάθε Δευτέρα από το Υφυπουργείο Τουρισμού και τον Δήμο Λευκωσίας.  

Θα πραγματοποιείται μόνο ο Περίπατος στην Εντός των Τειχών πόλη κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.  

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Νάπας σε συνεδρία του με κύριο αντικείμενο τον νέο κορωνοϊό αποφάσισε τον καταρτισμό Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης Περιστατικών, εντός των διοικητικών του ορίων, η οποία αποτελείται από:

α) Τα Δημοτικά Μέλη της Επιτροπής Ευημερίας, Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίας Νάπας: Πρόεδρος: Αναστασία Τσοκκή Κουμή, Μέλη: Παναγιώτης Μάρκου, Αιμιλία Ευαγγέλου Ξύδια.

β) Τους Τμηματάρχες του Δήμου: Αν. Δημοτικό Γραμματέα/Δημοτικό Μηχανικό, Δημοτικό Ταμία, Πολιτιστική Λειτουργό, Ανώτερη Γραμματειακό Λειτουργό, Επιθεωρητή Παραλιών,  Υπεύθυνο Καθαριότητας, Υγειονομικό Επιθεωρητή και

γ) Τον Υπεύθυνο Υγείας και Ασφάλειας του Δήμου - Τεχνικό Επιθεωρητή του Δήμου

 

Υπεύθυνη Συντονίστρια της Επιτροπή Παρακολούθησης και Διαχείρισης Κρίσης εντός του Δήμου Αγίας Νάπας ορίστηκε η Υγειονομικός Επιθεωρητής του Δήμου Αγίας Νάπας.

Στις εκάστοτε συνεδρίες της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης Περιστατικών COVID–19 θα Προεδρεύει ο Δήμαρχος και εν τη απουσία του η Πρόεδρος της Επιτροπής Ευημερίας, Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίας Νάπας.

Στη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε και η τοποθέτηση αντισηπτικών σε όλους τους χώρους υγιεινής και άλλους κοινόχρηστους χώρους του χώρου εργασίας του προσωπικού και η αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος σε όλα τα υπηρεσιακά email του υπαλληλικού προσωπικού του δήμου για ενημέρωση.

Αποφασίστηκε και η εκτύπωση έντυπου υλικού, για ενημέρωση των δημοτών και του εργατικού προσωπικού του δήμου για την ασθένεια COVID 19 καθώς και σχετική ενημέρωση της ιστοσελίδας.  

Ο Δήμος Αθηένου με μήνυμα SMS που στάλθηκε στους δημότες και με ανακοίνωσή του που αναρτάται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ιστοσελίδα του, αναφέρει ότι, σε συνεργασία με τους υπέροχους εθελοντές της κοινότητας, βοηθά άτομα, κυρίως ηλικιωμένους, που δεν μπορούν να προμηθευτούν τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κλπ).

 

Όσοι χρειάζονται βοήθεια μπορούν να αποταθούν στον δήμο στο τηλέφωνο 24811370 ή στη δωρεάν γραμμή του δημότη 24524004 και να μείνουν σπίτι τους και θα έχουν άμεση εξυπηρέτηση.  

Επίσης ο Δήμος Αθηένου παρακαλεί εθελοντές να επικοινωνήσουν μαζί του.  

 

Ο Δήμος Λιβαδιών ανακοινώνει ότι τα γραφεία του θα είναι κλειστά και θα εξυπηρετούνται μόνο πολύ επείγουσες περιπτώσεις. Λογαριασμοί υδατοπρομήθειας – φορολογιών θα εισπράττονται μόνο μέσω JCC χωρίς επιπρόσθετη επιβάρυνση μέχρι να αρθούν τα έκτακτα μέτρα.

 

Ο Δήμος Λιβαδιών προχώρησε επίσης και σε άλλα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού όπως προληπτικούς ψεκασμούς όλων των  δημοτικών κτηρίων και αποστολή ενημερωτικού φυλλαδίου του Υπουργείου Υγείας σε όλα τα υποστατικά για λήψη προσωπικών μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό .  

Καλεί δε όλους να τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια και με υπευθυνότητα τις οδηγίες των ιατρικών υπηρεσιών μέχρι να ξεπεραστεί αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση και να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη που του αναλογεί.  

 Για πληροφορίες το κοινό μπορεί να απευθύνεται στα τηλέφωνα. Ταμείο :24202561, Τμήμα Υδατοπρομήθειας :24202562, Τμήμα Φορολογιών :24202563, Τεχνικές Υπηρεσίες:24202564, Οικονομικό Τμήμα – Λογιστήριο:24202566, Αρχείο – Γραμματεία :24821740

 

 Ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών  από τη δική του πλευρά θέτει σε λειτουργία Κέντρο Άμεσης Παρέμβασης σε συνεργασία με το ΣΚΕ Κάτω Πολεμιδιών.  

«Σκοπός μας είναι να ανταποκριθούμε και να στηρίξουμε άτομα τρίτης ηλικίας αλλά και τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας, οι οποίοι οφείλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.  

 Προσθέτει ότι «ομάδα εθελοντών είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να στηρίξει τα άτομα αυτά μεταφέροντας τους ότι είναι απαραίτητο για κάλυψη των απαραίτητων αναγκών τους, ενόσω θα διαρκεί η πανδημία».  

Οι δημότες μας που ανήκουν στις πιο πάνω ομάδες πληθυσμού μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 97 838383 & 97 839999. Τα πιο πάνω θα τεθούν σε ισχύ από τις 19/3/2020.

Εξάλλου η κοινότητα Μάμμαρι προχωρεί σε παροχή βοήθειας που επηρεράστηκαν από τον κορωνοϊό. Χαρακτηριστικά ανακοίνωση αναφέρει ότι μπορούν με τον πρόεδρο της κοινότητας στο τηλέφωνο  99650263.

MAMMARI

 

Εξάλλου, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, προχωρεί σε αναβολή/ακύρωση όλων των εκδηλώσεων μέχρι τέλος Απριλίου 2020, συμπεριλαμβανομένης και της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που θα διεξαγόταν στις 4 Απριλίου 2020.  

Η διεξαγωγή όλων των συνεδριάσεων του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, των Επιτροπών και των Επαρχιακών Συμβουλίων του θα γίνει μέσω της χρήσης εφαρμογών τηλεδιάσκεψης.  

Αποφασίστηκε η διεξαγωγή κεκλεισμένων των θυρών των διοικητικών υπηρεσιών του γραφείου του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής και εξυπηρέτηση των μελών του, είτε τηλεφωνικώς, είτε μέσω email, είτε μέσω των εφαρμογών της ιστοσελίδας του.  

 Περαιτέρω, ο ΣΠΟΛΜΗΚ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση προς τα μέλη του αναφορικά με τις ειδικές αρμοδιότητες για Συντονιστές για τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας (Συντονιστές Μελέτης και Εκτέλεσης) στα κατασκευαστικά, με διαφωτιστικό ενημερωτικό δελτίο από τον Διεθνή Οργανισμό Συντονιστών Ασφάλειας και Υγείας Κατασκευαστικών Έργων (ISHCCO), στον οποίο ο Σύλλογος είναι μέλος.  

 Ο ΣΠΟΛΜΗΚ, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καλεί τους Πολιτικούς Μηχανικούς, στο πλαίσιο του πολύ σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν από όποιο πόστο και αν βρίσκονται στην οικοδομική βιομηχανία, όπως τηρούν πιστά τις υποδείξεις της πολιτείας.  

Τέλος, το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι «όλα τα μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και αρχαία μνημεία θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό μέχρι και τις 13 Απριλίου 2020 στο πλαίσιο των νέων μέτρων προστασίας ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού».

ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ

 

 

Home