Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δήμος Λευκωσίας: Να υλοποιηθούν τα σχέδια για το κυκλοφοριακό

Offsite Team
- 13.09.2019

Δήμος Λευκωσίας: Να υλοποιηθούν τα σχέδια για το κυκλοφοριακό

Thumbnail
Η ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας

Την άμεση υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ) για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, ζητά ο Δήμος Λευκωσίας.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η Λευκωσία αντιμετωπίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια σοβαρό κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το πρόβλημα αφορά όλους τους Δήμους της μείζονος Λευκωσίας. Αφορά πρωτίστως τις εισόδους προς το κέντρο της πόλης.

 

Σύμφωνα με στοιχεία, κάθε μέρα υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη Λευκωσία 34.000 οχήματα, περίπου 3.300 περισσότερα σε σχέση με το 2015. Στη Λεωφόρο Λεμεσού η ημερήσια κίνηση οχημάτων αυξήθηκε από 47.000 το 2015 σε 50.500 το 2018, στη λεωφόρο Στροβόλου από 38.000 σε 41.000 και στη λεωφόρο Αρχαγγέλου από 28.500 σε 31.400.

 

Κύρια πηγή του προβλήματος, όπως αναφέρεται, είναι η μεγάλη εξάρτηση από το ιδιωτικό αυτοκίνητο και αυτό γιατί εδώ και δεκαετίες η πολιτική μεταφορών είχε επικεντρωθεί μονόπλευρα στο αυτοκίνητο. Πολλά νοικοκυριά έχουν τον ίδιο αριθμό αυτοκινήτων όσα και τα ενήλικα μέλη τους, γεγονός που επιφέρει σημαντικό οικονομικό κόστος για το νοικοκυριό (έξοδα αγοράς, κυκλοφορίας και συντήρησης). Ταυτόχρονα, η αυξημένη χρήση του ιδιωτικού οχήματος επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στις αστικές περιοχές (ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση, κυκλοφοριακά προβλήματα).  

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους εδώ και καιρό. «Γι` αυτό άλλωστε, ως κράτος και ως φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, ζητήσαμε από ξένους εμπειρογνώμονες να τα μελετήσουν. Από το 2011 έχουμε σχέδιο επίλυσης, το οποίο ονομάζεται Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ). Το Σχέδιο, μεταξύ άλλων, προνοεί αύξηση της συχνότητας των δημόσιων μεταφορών, δημιουργία ποδηλατοδρόμων και ποδηλατολωρίδων, μονοδρομήσεις κύριων αξόνων (ώστε να δημιουργηθούν νέες ανεξάρτητες λεωφορολωρίδες) κ.ά..»

 

Οι ξένοι εμπειρογνώμονες, αναφέρει ο Δήμος, έδωσαν κατευθύνσεις και εισηγήθηκαν υλοποίηση συγκεκριμένων έργων για να λυθεί το κυκλοφοριακό και περιβαλλοντολογικό πρόβλημα.  

Ως Δήμος Λευκωσίας και βάσει του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας (ΟΣΚΛ), προστίθεται στην ανακοίνωση, έχουμε υποβάλει επανειλημμένα συγκεκριμένες εισηγήσεις προς το κράτος, οι οποίες κινούνται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες:

(α) Στη δημιουργία υποδομών μονοδρόμησης κύριων αξόνων και τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων.

(β) Στην αύξηση της συχνότητας και των δρομολογίων των λεωφορείων, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα κατά τη διαπραγμάτευση των νέων συμβάσεων για τις δημόσιες συγκοινωνίες.

(γ) Στη δωρεάν χρήση των δημόσιων μεταφορών για κάποιο διάστημα (ένα ή δύο χρόνια) και

(δ) Στη λειτουργία δικτύου Τραμ (σημειώνεται ότι ο Δήμος Λευκωσίας χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την τεχνοοικονομική μελέτη που εκπονήθηκε το 2015).  

Τα έργα που εκτελούνται σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας μπορεί να δημιουργούν μιαν πρόσθετη ταλαιπωρία, αλλά δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυτά το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Αντίθετα, με την ολοκλήρωσή τους, κυρίως εκείνα που αποτελούν μέρος του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Κινητικότητας Λευκωσίας, θα συμβάλουν στην απάμβλυνση του προβλήματος, νοουμένου ότι θα υλοποιηθούν παράλληλα όλες οι πρόνοιες του ΟΣΚΛ, καταλήγει η ανακοίνωση.

Home